Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο ρωσικό φάρμακο για το άγχος μετά την covid δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα - Και αντικαταθλιπτικό

Νέο ρωσικό φάρμακο για το άγχος μετά την covid δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα - Και αντικαταθλιπτικό
Ως αποτέλεσμα της θεραπείας με το «Aviander» που διαρκούσε οκτώ εβδομάδες, η συνολική βαθμολογία στην Κλίμακα Άγχους του Hamilton (HARS) μειώθηκε περισσότερο από το μισό

Ελπίδες για τη θεραπεία των προβλημάτων άγχους δίνει ένα ρωσικό νέο φάρμακο, το «Aviander», της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας του προγράμματος της Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας «Avineiro», το οποίο, πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να βοηθήσει όσους έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
Το φάρμακο ήδη περνάει από δοκιμές, όπως δήλωσε στο Sputnik το γραφείο Τύπου της εταιρείας.
Τα χαρακτηριστικά της γενικευμένης αγχώδους διαταραχή
Οι αγχώδεις διαταραχές θεωρούνται οι πιο συνηθισμένες συνέπειες του κορωνοϊού, ο οποίος οδηγεί σε σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής και νοητικής υγείας παγκοσμίως.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη, υπερβολική και μη ρεαλιστική ανησυχία για διάφορα καθημερινά θέματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ΓΑΔ αποτελεί την έκτη συχνότερη αιτία αναπηρίας.
Πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν απ' αυτή την ασθένεια.
«Έχουμε αναπτύξει ένα καινοτόμο μόριο νέας γενιάς (το φάρμακο «Aviander»), το οποίο με υψηλή επιλεκτικότητα επιδρά σε έναν αριθμό αδρενεργικών υποδοχέων και σε μια ομάδα υποδοχέων σεροτονίνης και παρέχει αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και προγνωστικά αποτελέσματα» δήλωσε η επιστημονική διευθύντρια της «Avineiro», Ελένα Γιακούμποβα.
Σύμφωνα με την ίδια, ως αποτέλεσμα της θεραπείας με το «Aviander» που διαρκούσε οκτώ εβδομάδες, η συνολική βαθμολογία στην Κλίμακα Άγχους του Hamilton (HARS) μειώθηκε περισσότερο από το μισό. Εκτός από το έντονο αντι-αγχωτικό αποτέλεσμα, το φάρμακο παρουσίασε ένα αξιοσημείωτο αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα.
«Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών υπό δύο ενδείξεις: Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την νόσηση από τη λοίμωξη του κορονοϊού» ανέφερε η διευθύντρια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας «Neuronet», το φάρμακο έχει σημαντική προοπτική στη νευροαποκατάσταση διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
«Εάν η θεωρεία αυτή επιβεβαιωθεί στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας μπορεί να αποφασίσει να επισπεύσει την καταχώριση του φαρμάκου "Aviander", το οποίο θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ασθενείς στη Ρωσία και στο εξωτερικό να λάβουν σύγχρονη αποτελεσματική θεραπεία στις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και να δημιουργήσουν προοπτικές για την εξαγωγή του φαρμάκου» τόνισε ο Ιβάσενκο.
Η σημερινή κατάσταση με τα αγχολυτικά φάρμακα
Σύμφωνα με την εταιρεία «Avineiro», η παγκόσμια αγορά φαρμάκων κατά της ΓΑΔ εκτιμάται σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ και η ρωσική αγορά σε πάνω από 130.000 ευρώ με 15,15% μέσο όρο και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.
Παρά το γεγονός ότι αρκετά φάρμακα κατά του άγχους κυκλοφορούν στην αγορά, τα περισσότερα από αυτά είναι παλιάς γενιάς. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να σταματούν τη θεραπεία λόγω της εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών όπως πονοκέφαλο, εξασθένιση, τρέμουλο, διαταραχές ύπνου και πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων κατά του άγχους, δημιουργείται εξάρτηση και παρατηρείται στερητικό σύνδρομο στο τέλος της πορείας της θεραπείας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης