Τελευταία Νέα
Διεθνή

Munger (Berkshire): H φούσκα στις αγορές πιο τρελή από την περίοδο dotcom - Οι νέοι είναι εγωκεντρικοί και πολύ αριστεροί

Munger (Berkshire): H φούσκα στις αγορές πιο τρελή από την περίοδο dotcom - Οι νέοι είναι εγωκεντρικοί και πολύ αριστεροί
Στις δηλώσεις του o Charlie Munger υποστήριξε ότι θα ήθελε να μην είχαν εφευρεθεί ποτέ τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές είναι πιο τρελές από ποτέ, η φούσκα τώρα είναι μεγαλύτερη από την περίοδο dotcom, ανέφερε το δεξί χέρι του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, Charlie Munger, σε συνέντευξή του στην Australian Financial Review.
Στο στόχαστρό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αγορές οι millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από το 1981 και μετά.
Χαρακτηρίζοντάς τους «εγωκεντρικούς» και «νάρκισσους», υποστήριξε ότι ευθύνονται για τη φούσκα με τα κρυπτονομίσματα και ότι επενδύουν σε αυτά διότι απλώς σκέφτονται τον εαυτό τους.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι ο 97χρονος έμπιστος συνεργάτης του Buffet και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, σύμφωνα με το Forbes, έχει περιουσία περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η φούσκα dotcom ήταν μια τρέλα, οι αποτιμήσεις στα περιουσιακά στοιχεία είχαν ξεπεράσει κάθε όριο.
Ωστόσο, γενικά, θεωρώ αυτή την εποχή ακόμα πιο τρελή» είπε και συμπλήρωσε: «Ένας επενδυτής πρέπει να πληρώσει πολλά για να αποκτήσει μετοχές μιας εταιρείας – κάτι που μειώνει μελλοντικές αποδόσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της φούσκας dotcom ήταν ένα χρονικό διάστημα ιλιγγιώδους ανάπτυξης για τις μετοχές τεχνολογίας.
Οι επενδυτές έριχναν συνεχώς χρήματα σε εταιρείες με ελάχιστα έσοδα ή κέρδη, λόγω του ενθουσιασμού που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις δυνατότητες του Διαδικτύου.
Βέβαια, αυτή η κατάσταση ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε κραχ το 2000, με τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτης της Wall Street Nasdaq να υποχωρεί έως και 9% σε μια μέρα και 25% σε μια εβδομάδα.
Πολλοί επενδυτές συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με τη φούσκα dotcom, «δείχνοντας» εταιρείες όπως η Rivian.
Η βιομηχανία ηλεκτροκινούμενων οχημάτων δεν έχει ακόμη σημαντικά έσοδα, αλλά αξίζει 95 δισεκατομμύρια δολάρια, ούσα πλέον η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο από άποψη κεφαλαιοποίησης.
Ο Munger είπε ότι η Κίνα έπραξε πολύ καλά που «πάτησε πάταξε κάποιες εταιρείες και δεν τις άφησε να συνεχίσουν την πολιτική που εφάρμοζαν».

Κρυπτονομίσματα

Το στέλεχος της Berkshire, ως γνωστόν, επί μακρόν επικρίνει τους μετέχοντες στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Στις δηλώσεις υποστήριξε ότι θα ήθελε να μην είχαν εφευρεθεί ποτέ τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
«Οι Κινέζοι πήραν τη σωστή απόφαση να τα απαγορεύσουν», είπε.
«Πιστέψτε με, οι άνθρωποι που αγοράζουν κρυπτονομίσματα δεν σκέφτονται τον πελάτη, σκέφτονται τον εαυτό τους.
Απλώς κοιτάξτε τους.
Δεν θα ήθελα κανένας από αυτούς να μπει στην οικογένειά μου, να παντρευτεί κάποιο εγγόνι μου».
Ο Munger είπε ότι οι millennials των ΗΠΑ είναι πολύ περίεργοι: πολύ εγωκεντρικοί και πολύ αριστεροί».
Σημειώνεται πως η Berkshire Hathaway το γ’ τρίμηνο είχε κέρδη 149,2 δισ. δολ.
Επίσης, ο Munger είπε ότι οι υψηλές τιμές των μετοχών σημαίνουν ότι η εύρεση καλών εταιρειών για αγορά είναι δύσκολη.
«Ψάξτε για εταιρείες που έχουν υψηλά κέρδη επί του κεφαλαίου και διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και αν μπορείτε, λάβετε υπόψη αν έχουν καλή διοίκηση, αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα» είπε και κατέληξε: «Οι σημαντικότερες εταιρείες του κόσμου έχουν ανακαλυφθεί, είναι πολύ ακριβή αγορά πλέον για να αγοράσει κάποιος μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης