Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Γιατί είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron - Ποια η σχέση της με τον ιό της γρίππης

Έρευνα: Γιατί είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron - Ποια η σχέση της με τον ιό της γρίππης
Ένα τμήμα του κορωνοϊού είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα
Σχετικά Άρθρα
Η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron ενδεχομένως να οφείλεται στην απόσπαση και αφομοίωση γενετικού υλικού από τουλάχιστον έναν άλλο κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος.
Το γεγονός αυτό δεν εξηγεί μόνο την μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τη Delta και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2, αλλά ίσως να εξηγεί, γιατί προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ όπως γράφουν οι Epoch Times.

Ένα τμήμα του κορωνοϊού είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα

Επιστήμονες της εταιρείας Nference της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την Washington Post, ανέλυσαν το γονιδίωμα της Omicron και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα.
Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Omicron πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορωνοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος.
Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Εξήγηση στα νέα χαρακτηριστικά της Οmicron

Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η "εντυπωσιακή" ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Omicron φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.
Τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρεντερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορωνοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους.
Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.
«Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε τη λειτουργία της εισόδου της Omicron και εάν τα ανθρώπινα κύτταρα-ξενιστές αξιοποιούνται από τον SARS-CoV-2 ως «εξελικτικό sandbox» για γονιδιωματική αλληλεπίδραση ιού-ξενιστή και μεταξύ ιών», έγραψαν.

Εξήγηση στις επαναμολύνσεις

Αν και λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα παραλλαγή, Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι η Omicron φαίνεται πως προκαλεί περισσότερες επαναμολύνσεις σε άτομα που είχαν ήδη COVID-19 και ανάρρωσαν, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
«Η προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει από το Delta, και τώρα με το Omicron δεν φαίνεται να συμβαίνει», είπε μια από τις ερευνήτριες, η Anne von Gottberg από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, σε ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Capture_139.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης