Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη συνομιλία Biden - Putin για Ουκρανία - Αβάσιμο το σενάριο ρωσικής εισβολής

Κρίσιμη συνομιλία Biden - Putin για Ουκρανία - Αβάσιμο το σενάριο ρωσικής εισβολής
Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός τυχαίου πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμη βιντεοδιάσκεψη θα έχουν σήμερα Τρίτη 7/12 το απόγευμα (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin για την ουκρανική κρίση, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τη Μόσχα να ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.
Η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει μια δύναμη μεγαλύτερη των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει μια επίθεση στην Ουκρανία και κατηγορεί τη Δύση και τις ΗΠΑ ότι προχωρούν σε συνεχείς προκλήσεις, με την επέκταση του ΝΑΤΟ ολοένα και ανατολικότερα και σε περιοχή ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα.

Με κυρώσεις απειλεί ο Biden

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προειδοποιούν με οικονομικές κυρώσεις και δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.
Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Biden θα προειδοποιήσει τον Putin ότι θα επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλλει στη Ρωσία.
«Ο Πρόεδρος θα καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο κόστος εφόσον η Ρωσία επιλέξει να προχωρήσει, αλλά θα κάνει επίσης σαφές ότι μπορεί να υπάρξει ένας αποτελεσματικός δρόμος μέσω της διπλωματίας» τόνισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Biden έχει συζητήσει σειρά κυρώσεων που στοχεύουν στο στενό κύκλο του προέδρου Putin, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ρωσικών τραπεζών και κυρίως της δυνατότητας τους να μετατρέψουν ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα.

Άξονας Δύσης

Ο Biden συνομίλησε χθες Δευτέρα 6/12 με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson.
Κατόπιν των συνομιλιών αυτών, οι Δυτικοί ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουκρανία και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας», δηλαδή με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ διεμήνυσαν την αποφασιστικότητα τους στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Γαλλίας, «οι ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευση τους να δράσουν για να προασπίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Εγγυήσεις ζητά ο Putin

Η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της εισβολής, αλλά κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι εξαπλώνονται ανατολικότερα, απειλώντας την ασφάλεια της Ρωσίας.
Κατά τη σημερινή συνάντηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin θα ζητήσει νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα διευρύνει ανατολικότερα την παρουσία του και ότι δεν θα αναπτύξει συγκεκριμένα είδη όπλων σε κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, που είναι κοντά στη Ρωσία.
Είναι αρκετά πιθανό ο Putin να ζητήσει συνάντηση με τον Biden και μια Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα καίριας σημασίας διμερή αλλά και διεθνή ζητήματα.
66.webp
Έχει βάση το σενάριο της ρωσικής εισβολής;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανάλογης με αυτήν που έγινε στην Κριμαία το 2014.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν πράγματι η Μόσχα ήθελε να εισβάλει στην Ουκρανία, προφανώς θα επιχειρούσε να το κάνει με μια σχετική διακριτικότητα προκειμένου να αιφνιδιάσει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Δύση.
Εάν επίσης ήθελε να κάνει μια επίδειξη δύναμης ενόψει της επικείμενης επίθεσης της, τότε θα έπρεπε να είχε δρομολογήσει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις και να είχε φροντίσει για την αεράμυνα της, κάτι που δεν έχει συμβεί.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο στρατός της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί κατά πολύ σε σχέση με το 2014, άρα μια εισβολή θα είχε τεράστιο κόστος, οικονομικό και σε ανθρώπινες ζωές για τη Ρωσία, ενώ θα ήταν και πολιτικά ριψοκίνδυνο για τον Putin, ο οποίος δεν είναι πλέον και όσο δημοφιλής στο εσωτερικό της Ρωσίας κάποτε.
Και αν η εισβολή του 2014 έγινε σε μια περιοχή που είχε έντονο φιλορωσικό στοιχείο, αυτή τη φορά συνεπάγεται πως η Ρωσία θα πρέπει να πολεμήσει σε εχθρικό για αυτήν έδαφος.
Από την άλλη, τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης είναι ελάχιστα, μια και η Ρωσία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για τον αγωγό φυσικού αερίου NordStream 2 (που παρακάμπτει την Ουκρανία), κάτι που θα τιναζόταν στον αέρα σε περίπτωση εισβολής, ενώ το σημερινό αδιέξοδο στην ουκρανική κρίση ικανοποιεί τους σχεδιασμούς της Μόσχας που θέλουν την Ουκρανία να μένει μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
99.png

Που το πάει η Μόσχα;

Συνεπώς, το ερώτημα είναι γιατί η Ρωσία συγκεντρώνει ισχυρό στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία και ποιος είναι ο απώτερος στόχος της.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» της όσον αφορά την ασφάλεια της τόσο στα δυτικά της σύνορα με την Ουκρανία όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ανησυχία προκάλεσε και η πρόσφατη επαναδραστηριοποίηση μιας μονάδας πυροβολικού των ΗΠΑ στη Γερμανία, η οποία θα μπορεί να φέρει τον υπερηχητικό πύραυλο Dark Eagle, τον οποίο η Ρωσία θεωρεί απειλή.
Δεδομένης της σημερινής κατάστασης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάποια βελτίωση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Αυτό που θέλει ο Putin είναι μια συνάντηση με τον Biden και η συγκέντρωση στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία έστρωσε το δρόμο για αυτήν τη διπλωματική διαπραγμάτευση.
Ο Putin θα ζητήσει από τον Biden να υπάρξουν εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι θα περιορίσει τη στήριξη του στην Ουκρανία και ότι θα σταματήσει την επέκταση του στα ανατολικά.
Πρόκειται για απαιτήσεις που δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από τη Δύση.
Ο Putin το γνωρίζει αυτό, αλλά η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην περιοχή.
Πάντως, η μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας ενισχύει τον κίνδυνο να γίνει κάποιο λάθος ή και ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τυχαίο πόλεμο στο κατώφλι της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης