Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή... αλλά εξαρτάται σε ποια χώρα βρίσκεστε - Η σύγχυση με τις οδηγίες

Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή... αλλά εξαρτάται σε ποια χώρα βρίσκεστε - Η σύγχυση με τις οδηγίες
Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, περιόρισαν τη λήψη του AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, περιόρισαν τα άτομα άνω των 65 ετών
Σχετικά Άρθρα
Ένα εμβόλιο που θεωρείται ασφαλές για μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην θεωρείται ασφαλές για άλλους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το εμβόλιο της Moderna, το οποίο οι κυβερνήσεις της Βόρειας Αμερικής υποστηρίζουν ότι είναι κατάλληλο για άτομα κάτω των 30 ετών.
Εάν είστε όμως 29χρονος Σουηδός, η κυβέρνησή σας αποφάσισε να μην εγκρίνει τη χρήση του από την 1η Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας μια πολιτική που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Φινλανδία έχει παρόμοια απαγόρευση, ενώ η Δανία διαφημίζει το εμβόλιο Moderna για άτομα άνω των 18 ετών αλλά όχι κάτω των 18 ετών.
Η Ισλανδία διέκοψε εντελώς τη χρήση του Moderna.
Οι αρχές αυτών των σκανδιναβικών χωρών φοβούνται ότι το Moderna προκαλεί περιττό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας στους νέους, ειδικά στους νεαρούς άνδρες και ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.
Οι υγειονομικές αρχές τους κατευθύνουν τους ανθρώπους στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο παρέχει 30 μικρογραμμάρια mRNA, σε σύγκριση με τα 100 μικρογραμμάρια της Moderna.
Επίσης, η Ανώτατη Αρχή για την Υγεία της Γαλλίας όχι μόνο δεν συνέστησε το Moderna για άτομα κάτω των 30 ετών, αλλά αφαίρεσε επίσης τον περασμένο μήνα τη σύστασή της για την τρίτη δόση, οποιασδήποτε ηλικίας, της Moderna, παρόλο που συνιστά ρητά το Moderna έναντι της Pfizer για άτομα άνω των 30 για τις δύο πρώτες δόσεις.
Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά δεν έχουν τέτοιες απαγορεύσεις, παρόλο που για τους νεαρούς άνδρες η Moderna έχει κίνδυνο μυοκαρδίτιδας πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό της Pfizer.

Ανησυχίες και για το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο Pfizer έχει προκαλέσει και αυτό τις ανησυχίες.
Τον Νοέμβριο, το Κέντρο Επιδημίας της Ταϊβάν αποφάσισε να σταματήσει τη δεύτερη δόση της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, αφού 16 έφηβοι από την Ταϊβάν εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα.
Η Ταϊβάν θα ξαναρχίσει να εμβολιάζει τα παιδιά στα μέσα Δεκεμβρίου, με τη σύσταση να γίνει η δεύτερη σε 12 εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης, αλλά ίσως όχι εάν το παιδί έχει ανεπιθύμητη αντίδραση στην πρώτη δόση.
Η Ταϊβάν αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο Pfizer αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από μυοκαρδίτιδα, ειδικά σε νεαρά αγόρια, και απαιτεί επιστολές πρόθεσης και γονική συναίνεση για να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα παιδί.
Άλλες ανησυχίες σχετικά με την Pfizer απειλούν να οδηγήσουν σε μελλοντικούς περιορισμούς.
Ενώ η Pfizer σηκώνει λιγότερες κόκκινες σημαίες από τη Moderna για τη μυοκαρδίτιδα, σηκώνει περισσότερες για πρωτοφανείς λοιμώξεις, οι οποίες έπληξαν τους εμβολιασμένους Pfizer κατά 57% συχνότερα από αυτούς που εμβολιάστηκαν με Moderna.
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ έχουν πρόσφατα συζητήσει ανοιχτά για την αξία της Pfizer, με τον ιατρικό διευθυντή του κορυφαίου κέντρου αναπνευστικής φροντίδας του Ισραήλ να δηλώνει στις αρχές Αυγούστου ότι οι εμβολιασθέντες στο Ισραήλ αντιπροσώπευαν το 85% έως 90% νοσηλειών COVID στο Ιατρικό Κέντρο Herzog της Ιερουσαλήμ.
Η αποτυχία της Pfizer να αποτρέψει πρωτοφανείς περιπτώσεις στο Ισραήλ επιδεινώνεται από την ανακάλυψη ότι εξασθενεί πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, απαιτώντας δύο και πιθανώς τρεις δόσεις το χρόνο για τη διατήρηση της ανοσίας.
Ωστόσο, οι αναμνηστικές δόσεις μπορεί να μην λειτουργήσουν, λέει η Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ για τον COVID-19.

Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα εμβόλια;

Όλα τα εμβόλια πάντως χρειάζονται νέες δόσεις.
Στα μέσα Απριλίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ διέκοψε την έγκριση του εμβολίου Johnson & Johnson, αφού έξι γυναίκες ανέπτυξαν μια σπάνια και μερικές φορές θανατηφόρα κατάσταση πήξης του αίματος μετά τον εμβολιασμό.
Οι εμβολιασμοί ξανάρχισαν 10 ημέρες αργότερα, αν και με προειδοποίηση σε γυναίκες κάτω των 50 ετών για την πήξη του αίματος.
Με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine που διεξήχθη από την Mayo Clinic δείχνει ότι το εμβόλιο J&J αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο κατά 3,5% και για τις γυναίκες κατά 5%.
Η Σλοβενία ​​την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να σταματήσει οριστικά τη χρήση του εμβολίου J&J, αφού μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος μιας 20χρονης γυναίκας από πήξη του αίματος τον Σεπτέμβριο προκλήθηκε πράγματι από το εμβόλιο που έλαβε μέρες νωρίτερα.
Αυτή η απόφαση ακολούθησε τον θάνατο της συζύγου ενός Σλοβένου διπλωμάτη τον Μάιο, επίσης εντός ημερών από τη λήψη του εμβολίου J&J.
Σύμφωνα με την Bojana Beovic, επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας της σλοβενικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, η Σλοβενία ​​«πιθανότατα» θα διακόψει επίσης το εμβόλιο AstraZeneca, του οποίου η τεχνολογία ιικών φορέων μοιάζει με αυτή των J&J και το οποίο έχει επίσης συνδεθεί με σπάνιους θρόμβους αίματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο περιόρισε τον Μάιο τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca από άτομα κάτω των 40 ετών, μετά από μια έξαρση περιπτώσεων θρόμβων αίματος.
Αν και οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, μπορεί να είναι θανατηφόρες, με ποσοστό θνησιμότητας 73% όταν εμφανίζονται οι θρόμβοι στον εγκέφαλο και μέσο ποσοστό θνησιμότητας 23% για όλες τις περιπτώσεις θρόμβων.
Το AstraZeneca, το πιο δημοφιλές εμβόλιο στον κόσμο με εγκρίσεις σε 184 χώρες, έχει περιοριστεί σε διάφορες χώρες σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, περιόρισαν τη λήψη του AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών λόγω ανησυχιών για τους νεότερους πληθυσμούς, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, περιόρισαν τα άτομα άνω των 65 ετών λόγω ανησυχιών για την υγεία των ηλικιωμένων.

Διγλωσσία και στους αξιωματούχους

Όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιστήμονες μας λένε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, σημαίνει ότι είναι σχετικά ασφαλή, ότι συνολικά, καλύτερα να διακινδυνεύσουμε μια ανεπιθύμητη αντίδραση από ένα εμβόλιο παρά να διακινδυνεύσουμε από τον COVID-19.
Όταν οι κυβερνήσεις προσαρμόζουν τις συμβουλές τους συνιστώντας, ας πούμε, να μην χορηγείται εμβόλιο σε άτομα κάτω των 60 ετών, αυξάνουν τις πιθανότητες να γλιτώσει ο ασθενής από μια ανεπιθύμητη αντίδραση.
Αλλά οι κυβερνήσεις σπάνια προχωρούν περισσότερο από τον εντοπισμό γενικών κατηγοριών που σχετίζονται με την ηλικία.
Αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Ενώ οι άνδρες που λαμβάνουν είτε Moderna είτε Pfizer αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας, οι γυναίκες που λαμβάνουν είτε Moderna είτε Pfizer αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων αναφυλαξίας.
Είτε οι ασθενείς είναι παχύσαρκοι ή διαβητικοί είτε έχουν άλλες παθήσεις, φαίνεται επίσης ότι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης