Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναζήτηση τάσης η Wall Street - Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές

Σε αναζήτηση τάσης η Wall Street - Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

 

 

Σχετικά Άρθρα
Με νευρικότητα και θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 8/12 οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού που με την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα ημέρα προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Η αισιοδοξία στο επενδυτικό κλίμα συντηρείται από τα αποτελέσματα μιας «αρχικής εργαστηριακής μελέτης» που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech και τα οποία έδειξαν πως το εμβόλιό τους κατά της covid-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Omicron μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.
Τα συμπεράσματα των Pfizer και BioNTech επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την προκαταρκτική μελέτη του Africa Health Research Institute στη Νότια Αφρική.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ανακοίνωσαν χθες ότι η Omicron μπορεί να διαφεύγει μερικώς από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer - BioNTech, προσθέτοντας ότι μια τρίτη δόση είναι πιθανό να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταλλαγμένου στελέχους.
Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ προχώρησε με 222 ψήφους υπέρ και 212 ψήφους κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πλέον για να εγκριθεί το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία αύριο Πέμπτη 9/12.
Σημειώνεται πως σήμερα το όριο δανεισμού ανέρχεται στα 28,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εφόσον δεν ψηφιστεί έως τις 15 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Το όριο του χρέους, το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να δανειστούν οι ΗΠΑ, ορίζεται από το Κογκρέσο.
Το ποσό αυτό πρέπει είτε να αυξηθεί είτε να ανασταλεί ως τη 15η Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές της στους πιστωτές της και θα αναγκαστεί να μειώσει δραματικά τις δαπάνες της.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,1% στις 35.754 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,31% στις 4.701 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,64% στις 15.786 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η United Natural Foods ανακοίνωσε υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις για το α΄ τρίμηνο χρήσης.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 76 εκατ. Δολάρια ή 1,25 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 1 εκατ. δολαρίων ή 2 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 97 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 58 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 6,997 δισ. Δολάρια, υψηλότερα από τα 6,684 δισ. Δολάρια στο προηγούμενο έτος.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 6,792 δισ. δολάρια.
Για το σύνολο της χρήσης 2022, η United Natural Foods αναμένει πωλήσεις 27,8-28,3 δισ. Δολάρια, κέρδη ανά μετοχή 3,60-3,90 δολάρια και για προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 3,90-4,20 δολάρια.
Η αεροπορική εταιρεία Southwest Airlines αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα δ΄ τριμήνου και μείωσε τις εκτιμήσεις για το κόστος καυσίμων.
Η εταιρεία τώρα αναμένει ότι τα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο θα είναι μειωμένα 10%-15% σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο του 2019, και σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για πτώση 15%-25%.
Οι εκτιμήσεις για το κόστος καυσίμων ανά γαλόνι μειώθηκαν στα 2,15-2,25 δολάρια από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,25-2,35 δολάρια.
Η εταιρεία διατήρησε τις εκτιμήσεις για τον συντελεστή χωρητικότητας αμετάβλητες στο 80%-85% και για μείωση της χωρητικότητας κατά 8% από το 2019.
Η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής ήταν ισχυρή στην περίοδο των Ευχαριστιών”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

Διέκοψαν το ανοδικό σερί οι ευρωαγορές

Τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό ξέσπασμα και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες, με τους επενδυτές να κάνουν επιφυλακτικές κινήσεις και παρά τις θετικές εξελίξεις σχετικά με το νέο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού.
Ο CEO της Pfizer επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι το υφιστάμενο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης στις τρεις δόσεις.
Ειδικότερα,
Η Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα αποτελέσματα τους σε μια αρχική εργαστηριακή μελέτη έδειξαν πως το εμβόλιο τους κατά της COVID-19 εξουδετερώνει τη μετάλλαξη όμικρον του κορωνοϊού μετά από τρεις δόσεις ή τις δύο δόσεις και την ενισχυτική.

Ο γερμανικός DAX έχασε -0,8% στις 15.687,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση -0,72% στις 7.014,57 μονάδες και ο FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες στις 7.337,35 μονάδες.

Η μετάλλαξη Omicron πρέπει να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου η ΕΚΤ να αποφασίσει να στηρίξει επιπλέον την οικονομία, τόνισε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Martins Kazaks.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε πώς θα επηρεάσει την ανάκαμψη της ηπείρου το νέο στέλεχος, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζες της Λετονίας.
Όπως έχουν τα πράγματα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) των 1,85 τρισ. ευρώ, θα πρέπει να τελειώσει όπως είναι προγραμματισμένο, τον Μάρτιο, τόνισε.
«Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη της Omicron.
Εκτός και αν διαχυθεί σε σημαντικές και μεγάλες αρνητικές αναθεωρήσεις των προοπτικών για την ανάπτυξη, δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξει ο Μάρτιος, μια προθεσμία την οποία η αγορά αναμένει για κάποιο διάστημα και την οποία επικοινωνήσαμε στο παρελθόν», τόνισε σε συνέντευξη του.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι ο Tobias Meyer θα αντικαταστήσει τον Frank Appel ως τον επικεφαλής του ομίλου, από τον Μάιο του 2023.
Ο Tobias Meyer, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος της Post and Parcel Germany, θα είναι επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Deutsche Post από τον Ιούλιο του 2022, και θα τεθεί επικεφαλής του ομίλου (διευθύνων σύμβουλος) τον Μάιο του επομένου έτους.
Ο τωρινός CEO, Frank Appel έχει αποφασίσει ότι δεν θα μείνει για μία ακόμη θητεία ως επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ταχυδρομείων και logistics.
Η Man Group ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει μετοχές ύψους 250 εκατ. δολάρια, με την πρώτη φάση των 125 εκατ. δολαρίων να ξεκινά άμεσα.
Η επενδυτική εταιρεία τόνισε ότι θα θα προχωρήσει στην επαναγορά μέχρι 96 εκατ. μετοχών, χρησιμοποιώντας όλες τις αρχές για να φέρει εις πέρας τις αγορές μετοχών που της παραχωρήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση και αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των κοινών μετοχών.
Σκοπός του προγράμματος εξαγοράς είναι να μειώσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρεία και να της επιτρέψει να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις της σε προγράμματα όπως δικαιώματα προαίρεσης μετοχών από εργαζόμενους.
Η πρώτη δόση ξεκινάει άμεσα και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 2022.
Η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών Lego πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στο Βιετνάμ.
Με την επένδυση αυτή στόχο έχει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στην Ασία και να κάνει την αλυσίδα εφοδιασμού της πιο ανθεκτική, ειδικά το φόντο των δραματικών καθυστερήσεων που η πανδημία της Covid-19 έχει επιφέρει στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι το πρώτο εργοστάσιο της Lego με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, πρόκειται να κατασκευαστεί 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Χο Τσι Μινχ, τα πρώτα έργα να ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και την πρώτη παραγωγή να έχει προγραμματιστεί για το 2024.

Κέρδη στην Ασία - Στο επίκεντρο η Evergrande

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάλλαξη Omicron και την Evergrande.
Η Ιαπωνία υποβάθμισε την εκτίμηση της για την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο στο -3,6% από -3% προηγουμένως.
Η υποβάθμιση αντανακλά τις πιο αδύναμη ζήτηση και τις χαμηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι αναλυτές περιμένουν πάντως η ιαπωνική οικονομία να ανακάμψει το τρέχον τρίμηνο καθώς η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται και πάλι με την υποχώρηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Παράλληλα, το ιαπωνικό κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει ένα πακέτο τόνωσης συνολικού ύψους 56 τρισ. γεν (490 δισ. δολάρια) για να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού.
Ο Asia Dow κατέγραψε άνοδο +0,38% στις 3.802 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη +1,42% στις 28.860 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε οριακές μεταβολές 0,06% στις 23.996 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +1,2% στις 3.637 μονάδες.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η μετοχή της Evergrande, καθώς έχασε την προθεσμία πληρωμής κουπονιών ομολόγων ύψους 82,5 εκατ. δολ. την Τρίτη.
Ωστόσο, οι ελπίδες για αναδιάρθρωση του χρέους του κινεζικού κολοσσού ακινήτων, επισκιάζουν τους φόβους για μία άτακτη χρεοκοπία.
Μέχρι στιγμής, οι συνέπειες είναι περιορισμένες, καθώς οι αγορές εξοικειώνονται με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Evergrande.
Ωστόσο, η αδυναμία της Evergrande να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα προκαλέσει αθέτηση των διεθνών ομολόγων της ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας και όχι μόνο.
Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Kaisa Group Holdings ανεστάλη την Τετάρτη, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι απίθανο να τηρήσει την προθεσμία για την αποπληρωμή χρέους, ύψους 400 εκατ. δολ.
Η μετοχή της Evergrande υποχώρησε -1,6%, στα 1,8 δολ. Χονγκ Κονγκ, ενώ νωρίτερα υποχώρησε στα 1,7 δολ. στα χαμηλότερα επίπεδα από το ντεμπούτο της τον Νοέμβριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης