Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλλαγή Omicron: Έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες- Αυξάνονται οι νοσούντες - Τι ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παραλλαγή Omicron: Έχει εντοπισθεί σε 57 χώρες- Αυξάνονται οι νοσούντες - Τι ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Omicron μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία».
Σχετικά Άρθρα
Το στέλεχος Omicron του κορωνοϊού έχει ήδη εντοπισθεί σε 57 χώρες ανακοίνωσε σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Στην Εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επικαιροποίηση του ΠΟΥ για την Covid-19 επισημαίνεται πως «αυτή τη στιγμή κρούσματα του Omicron έχουν αναφερθεί σε 57 χώρες σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ».
Ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται αυξάνεται γρήγορα στο νότιο τμήμα της Αφρικής.
Μολονότι «παραμένει άγνωστο τι προκαλεί το φαινόμενο αυτό», είναι πιθανό να προκαλείται από την εξάπλωση της Omicron σ' αυτή την περιφέρεια καθώς και από την αύξηση των διαγνωστικών τεστ για την παρουσία του κορονοϊού αφού το στέλεχος αυτό χαρακτηρίσθηκε «παραλλαγή ανησυχίας».

Εξουδετερώνει τα εμβόλια;

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως «προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Omicron μπορεί να μειώνουν την εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων με αποτέλεσμα τη μειωμένη προστασία από τη φυσική ανοσία».
Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγεί «γιατί η παραλλαγή φαίνεται να εξαπλώνετα γρήγορα σ' ένα πληθυσμό με υψηλή ανοσία, όπως στη Νότια Αφρική».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του στελέχους Όμικρον. «Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για να εκτιμήσουμε αν οι μεταλλάξεις που είναι παρούσες στην παραλλαγή Omicron μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προστασία από την προκαλούμενη από τα εμβόλια ανοσία, καθώς και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περιλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετων εμβολιαστικών δόσεων», αναφέρουν οι ειδικοί. Υπογραμμίζεται πως «ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να εργάζεται με εταίρους για να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτά τα δεδομένα μόλις καθίστανται διαθέσιμα».
Ο οργανισμός επισημαίνει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες «η παραλλαγή Omicron μπορεί να έχει πλεονέκτημα επί άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν». Ταυτόχρονα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη «αν αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα».
Οι πληροφορίες για την κλινική σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι επίσης περιορισμένες. Αναφερόμενοι στις 212 μολύνσεις με το στέλεχος αυτό οι οποίες εντοπίσθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η πορεία της νόσου ήταν «ασυμπτωματική ή ήπια».

Τι αναφέρουν Pfizer - Biontech για τη Τρίτη δόση

Στην πρώτη τους επίσημη τοποθέτηση σχετικά με την προστασία που μπορούν να προσφέρουν τα εμβόλια που παρέχουν απέναντι στη μετάλλαξη Omicron προχώρησαν την Τετάρτη οι εταιρείες Pfizer/BioNTech.
Αυτή μάλιστα, είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από κατασκευαστές εμβολίου σχετικά με την αποτελεσματικότητα έναντι της νέας παραλλαγής, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι δύο εταιρείες, ανακοίνωσαν πως σε εργαστηριακή δοκιμή του εμβολίου, αποδείχτηκε ότι μία 3η δόση μπορεί να εξουδετερώσει τη νέα παραλλαγή.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι οι δυο δόσεις οδηγούν σε σημαντικά λιγότερα αντισώματα, αλλά μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer τα αυξάνουν κατά 25 φορές.
Προσθέτουν τέλος ότι, αν χρειαστεί, μπορούν να παραδώσουν ένα εμβόλιο που θα βασίζεται στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron έως τον Μάρτιο του 2022.
"Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη ενός ειδικού για την παραλλαγή Ομικρον εμβολίου και ελπίζουμε ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Μάρτιο στην περίπτωση που θα είναι αναγκαία μία προσαρμογή», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες. Μία τρίτη δόση παρέχει επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της Ομικρον αντίστοιχο με το επίπεδο που διαπιστώθηκε μετά τις δύο δόσεις για τις άλλες παραλλαγές.
Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν να παράσχουν προστασία κατά την σοβαρής νόσησης που προκαλείται από το στέλεχος Omicron, είναι σαφές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ότι η προστασία είναι βελτιωμένη μετά την τρίτη δόση του εμβολίου μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης