Διεθνή

Politico: Η Ελένη Μυριβήλη στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της Ευρώπης για το 2022

Politico: Η Ελένη Μυριβήλη στις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της Ευρώπης για το 2022
Ένα όνομα που ξεχωρίζει, όμως, στη σχετική λίστα είναι αυτό της Ελένης Μυριβήλη, η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «ιδεαλιστών»
Την ετήσια κατάταξη των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη δημοσίευσε το Politico, συμπεριλαμβάνοντας τις 28 πιο επιδραστικές προσωπικότητες της Γηραιάς Ηπείρου στην «τάξη του 2022» (the class of 2022), όπως την κατονομάζει.
Ένα όνομα που ξεχωρίζει, όμως, στη σχετική λίστα είναι αυτό της Ελένης Μυριβήλη, η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «ιδεαλιστών». Πρόκειται για την πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων, την «πρωτοπόρο» (The trailblaizer) όπως την χαρακτηρίζει το Politico.
Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η Ελένη Μυριβήλη προσφέρει στην Ευρώπη μια γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ως επικεφαλής της υπηρεσίας για τη θερμότητα στη Αθήνα, έχει επιφορτιστεί με την επινόηση τρόπων για να σωθούν ζωές, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερους, θερμότερους, συχνότερους και πιο θανατηφόρους καύσωνες. Η ομάδα της στην ελληνική πρωτεύουσα αναπτύσσει νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών - δεδομένου ότι οι τοπικές θερμοκρασίες πλέον ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι - εκπαιδεύοντας επίσης τους ντόπιους και αναζητώντας τρόπους για να αλλάξει το δομημένο περιβάλλον ώστε να αντανακλά καλύτερα τη ζέστη και να δροσίζει τους δρόμους»
Και συνεχίζει: «Ως η πρώτη - και μέχρι στιγμής μοναδική - ευρωπαϊκή αξιωματούχος πόλης που έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο διορισμός της τον Ιούλιο σηματοδότησε τη στιγμή που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεσμοθετήθηκε πολιτικά σε τοπικό επίπεδο.
Με τα κλιματικά μοντέλα να προβλέπουν συχνότερες πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη και καταστροφικές πυρκαγιές και ζέστη στον Νότο, οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί θα καλούνται όλο και περισσότερο να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη καταστροφή. Ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - κάτι που είναι απίθανο με βάση τις τρέχουσες κλιματικές δεσμεύσεις - ο ζεστός καιρός θα σκοτώνει σύντομα περίπου 30.000 Ευρωπαίους ετησίως, σύμφωνα με μελέτη για την ΕΕ».
Σύμφωνα με το Politico «η Μυριβήλη αντιπροσωπεύει, επίσης, το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει ακόμη η Ευρώπη όσον αφορά τη δημιουργία θεσμών για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η δουλειά της δεν είναι απλώς το ″πνευματικό τέκνο″ της δημοτικής αρχής της Αθήνας - είναι μέρος ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Adrienne Arsht-Rockefeller Resilience Center του Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία βρίσκεται επίσης πίσω από τη δημιουργία ενός παρόμοιου πόστου στο Μαϊάμι της Φλόριντα».
«Σε αυτή τη θέση η Μυριβήλη δεν έχει εκτελεστική εξουσία: θα πρέπει να προωθήσει τις πολιτικές της με τη δύναμη της πειθούς της.
Επιπλέον, της έχει επιφορτιστεί όχι μόνο να συντάσσει πολιτικές για τη δική της πόλη, αλλά να προσφέρει συμβουλές σε δήμους σε όλη την ήπειρο, όπου πιθανότατα θα δυσκολευτεί να ακουστεί - ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το μήνυμά της» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης