Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει ο δρόμος για έκδοση Assange στις ΗΠΑ; Η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση

Ανοίγει ο δρόμος για έκδοση Assange στις ΗΠΑ; Η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση
Η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει, ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του
Σχετικά Άρθρα
Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Jullian Assange στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του. 
Ωστόσο η έκδοση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς παραμένουν εμπόδια, ενώ ο Assange μπορεί να καταθέσει έφεση.

Ήδη η αρραβωνιαστικιά του Assange, Stella Moris, δήλωσε: «Θα εφεσιβάλουμε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ κατήγγειλε «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».
«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Timothy Holroyde, όπως μεταδίδει το Reuters, ο οποίος βρήκε ικανοποιητικές τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Assange, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να μην τον κρατήσουν στη λεγόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας "ADX" στο Κολοράντο και ότι θα μεταφερόταν στην Αυστραλία για την έκτιση της ποινής του, εφόσον καταδικαστεί.

Τον Ιανουάριo, Βρετανίδα δικαστής απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Assange στις ΗΠΑ - όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης - εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.
Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Αssange και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Στη βρετανική κυβέρνηση η απόφαση

Ο δικαστής Holroyde δήλωσε ότι η υπόθεση πρέπει τώρα να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο του Westminster Magistrates.
Με τη σειρά τους οι δικαστές θα στείλουν την απόφαση στη βρετανική κυβέρνηση, για να αποφασίσει εάν ο Assange θα πρέπει να εκδοθεί ή όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν τον Assange, αυστραλιανής καταγωγής, για 18 κατηγορίες που σχετίζονται με την απελευθέρωση από το Wikileaks απόρρητων στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, τα οποία, όπως είπαν, έθεσαν ζωές σε κίνδυνο.

Γ. Βαρουφάκης: Μελανή ημέρα για τη βρετανική δικαιοσύνη

«Μελανή ημέρα για την βρετανική δικαιοσύνη», χαρακτηρίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έχασε μοναδική ευκαιρία να διασώσει την τιμή και την υπόληψη της βρετανικής δικαιοσύνης μετά από τόσα χρόνια συνενοχής της στην προσπάθεια εξόντωσης, δολοφονίας ουσιαστικά, ενός ανθρώπου του οποίου το μόνο "έγκλημα" ήταν να μας διαφωτίσει για τα εγκλήματα που κάνουν οι ηγεμόνες της "φιλελεύθερης" Δύσης πίσω από την πλάτη μας στο όνομά μας».
Από σήμερα, προσθέτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, «κανείς πραγματικά φιλελεύθερος άνθρωπος, κανείς δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να κοιμάται -πόσο μάλιστα να εργάζεται- ήσυχος». Αυτό γιατί «από σήμερα, οι αρχές των ΗΠΑ θα μπορούν να απαγάγουν από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να εξοντώνουν σε φυλακές τύπου Γκουαντάναμο δημοσιογράφους που τόλμησαν να ξεμπροστιάσουν τον αμερικανικό στρατό ή την CIA για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Το DiEM25, το ΜέΡΑ25 και η Προοδευτική Διεθνής «δεν το βάζουμε κάτω. Θα μεταφέρουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του Assange στο αμερικανικό έδαφος με παράλληλες καμπάνιες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου», υπογραμμίζει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει ότι «ο αγώνας για να σωθεί η ελευθερία λόγου και τύπου συνεχίζεται».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης