Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Ο Macron στη Σύνοδο του Visegrαd με ατζέντα το Μεταναστευτικό – Συνάντηση με Orban

ΕΕ: Ο Macron στη Σύνοδο του Visegrαd με ατζέντα το Μεταναστευτικό – Συνάντηση με Orban

O Macron επικαλέστηκε την ανάγκη συντονισμού των πρωτοβουλιών του Μεγάρου των Ηλυσίων με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας σχετικά με τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Στη Βουδαπέστη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Vicror Orban , την ερχόμενη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Emamuel Macron, στο πλαίσιο συνόδου των ηγετών των κρατών του Visegrαd –ομάδα τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης– που πρωτοστατούν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε, όπως μεταδίδουν το AFP και το Reuters το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.

Αντιδράσεις για συνάντηση με Urban

Η απόφαση του Macron να έχει ξεχωριστή συνάντηση με τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολιτικούς κύκλους στη Γαλλία.
Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο Macron επικαλέστηκε την ανάγκη συντονισμού των πρωτοβουλιών του Μεγάρου των Ηλυσίων με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας σχετικά με τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε., που εγκαινιάζεται την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η ατζέντα της συνάντησης

«Ο πρόεδρος θα θίξει με τους ομολόγους του των κρατών του Visegrαd κρίσιμα θέματα, όπως η μετάβαση προς την περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία, οι ψηφιακές καινοτομίες στην Ενωση, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και των κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

To παρελθόν των συγκρούσεων

Ο πρόεδρος Macron και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένως στην ευρωπαϊκή σκηνή –ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της θητείας Macron–, με τον Ούγγρο πολιτικό να υπερασπίζεται εθνικιστικές θέσεις και τον Γάλλο πρόεδρο να προωθεί το όραμα μιας Ευρώπης με αλληλεγγύη και ενότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

H γαλλική προεδρία της ΕΕ

Η επίσκεψη Macron στη Βουδαπέστη θα είναι η πρώτη για Γάλλο πρόεδρο στην Ουγγαρία, ύστερα από εκείνη του Nicolas Sarkozy το 2007.
Ο Macron θα ολοκληρώσει στη Βουδαπέστη την περιοδεία του σε 27 πρωτεύουσες της EE, στην πενταετή θητεία του.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, ενώ θα αποτίσει φόρο τιμής στην Ágnes Heller, προσωπικότητα της αντίστασης στο κομμουνιστικό καθεστώς και αυστηρή επικρίτρια του καθεστώτος Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης