Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Θα ξεπεράσουν τους 100 οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι, εικόνες καταστροφής

ΗΠΑ: Θα ξεπεράσουν τους 100 οι νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι, εικόνες καταστροφής
Οι ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο, Μιζούρι και Κεντάκι
Σχετικά Άρθρα

Θα ξεπεράσει τους 100 ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν πέντε πολιτείες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ , ενώ καταστροφικές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν, με τη μεγαλύτερη τραγωδία να σημειώνεται στο Κεντάκι.
Οι ανεμοστρόβιλοι από το βράδυ της Παρασκευής 10/12 προς Σάββατο 11/12 έπληξαν τις πολιτείες Ιλινόι, Τενεσί, Άρκανσο, Μιζούρι και Κεντάκι, με το τελευταίο να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αμερικανικά τηλεοπτικά κατέγραψαν το πέρασμα των περίπου 30 ανεμοστρόβιλων που έπληξαν τις ΗΠΑ, ένας εκ των οποίων διένυσε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ συνήθως διανύουν μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων κατά μέσο όρο.

Biden: Είναι μια τραγωδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden έκανε λόγο για «μια σειρά ανεμοστρόβιλων ανάμεσα στους χειρότερους», στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις καταστροφές που διαπιστώθηκαν σε πέντε πολιτείες της χώρας, σημειώνοντας πως «είναι μια τραγωδία και ακόμα δεν ξέρουμε πόσες ζωές χάθηκαν και την πλήρη έκταση της καταστροφής».
Ο J. Biden υποσχέθηκε ότι «το ομοσπονδιακό κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει», καθώς και εκτός από το Κεντάκι που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες, αν οι κυβερνήτες τους το ζητήσουν.
Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί το Κεντάκι.
Ακόμη, επεσήμανε ότι τα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν γίνει «πιο έντονα» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις καταιγίδες, ενώ έθεσε ερωτήματα για το σύστημα προειδοποίησης ανεμοστρόβιλων.
usa2.JPG

Η εικόνα στο Κεντάκι

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Κεντάκι , Andy Beshear, δήλωσε ότι οι ανεμοστρόβιλοι που σημειώθηκαν στο Κεντάκι είναι οι πιο καταστροφικοί στην ιστορία του και «δεν συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχω δει στη ζωή μου, δυσκολεύομαι να το εκφράσω με λέξεις». Πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «είναι πολύ πιθανό περισσότεροι από 100 άνθρωποι να σκοτώθηκαν εδώ στο Κεντάκι».
Ο Andy Beshear επεσήμανε ότι 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Έρευνες στο Mayfield

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια πόλη στα σύνορα του Κεντάκι με το Ιλινόι, το Μιζούρι και το Άρκανσο, καθώς μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνονται εικόνες απόλυτης καταστροφής, με εκατοντάδες ισοπεδωμένα κτίρια, σταθμευμένα αυτοκίνητα καλυμμένα από ερείπια και ξεριζωμένα δέντρα.
Καταστράφηκε ένα εργοστάσιο κεριών στην πόλη, μέσα στο οποίο βρίσκονταν περίπου 110 άνθρωποι και σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής του Μέιφιλντ, οι διασώστες χρειάστηκε «να σέρνονται πάνω από νεκρούς για να φτάσουν σε επιζώντες».
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παγιδεύτηκαν όταν η στέγη του κατέρρευσε λόγω των σφοδρών ανέμων και πλέον, δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, ενώ μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια.
Ακόμη, σε δεκάδες κτίρια στην πόλη έχουν σπάσει τα τζάμια, οχήματα έχουν ανατραπεί, παντού υπάρχουν μέταλλα, δέντρα και τούβλα σκόρπια.
Στο μεταξύ, σε έναν χώρο στάθμευσης στο κέντρο της πόλης εθελοντές συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Ιλινόι: Έξι νεκροί σε αποθήκη της Amazon

Στο Ιλινόι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής μιας αποθήκης της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Amazon, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών στο Έντουαρτσβιλ, James Whiteford.
Ωστόσο, σώοι είναι τουλάχιστον 45 εργαζόμενοι.
Οι έρευνες για τυχόν άλλους επιζώντες στα ερείπια, σύμφωνα με τον James Whiteford, έχουν σταματήσει και πλέον, αναζητούν μόνο νεκρούς.
«Ράγισε η καρδιά μας από την απώλεια των συναδέλφων μας εκεί και η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι στις οικογένειες και τους συγγενείς τους», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Amazon, Jeff Bezos.
Σημειώνεται ότι συνολικά περίπου 100 άνθρωποι εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια στην αποθήκη για να ετοιμάσουν τις παραγγελίες ενόψει των Χριστουγέννων.
Τέλος, στο Τενεσί έχουν εντοπιστεί τέσσερις νεκροί, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Άρκανσο και τουλάχιστον ένας στο Μιζούρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης