Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Φόβοι για γενικευμένη βία στην Αιθιοπία

ΟΗΕ: Φόβοι για γενικευμένη βία στην Αιθιοπία
Όλες οι πλευρές στη σύγκρουση στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, η οποία βαθαίνει, διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Όλες οι πλευρές στη σύγκρουση στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, η οποία βαθαίνει, διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και κάλεσαν τις πλευρές να μην συνεχίσουν τον πόλεμο, καθώς η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σ' ένα κλίμα γενικευμένης βίας με μείζονες συνέπειες για την περιοχή.
Υπολογίζεται ότι 5.000 έως 7.000 άνθρωποι κρατούνται, περιλαμβανομένων 9 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της υπερβολικά ευρείας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Nada al Nasif, Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Εκφράζω επίσης τη λύπη μου για την αύξηση των λόγων μίσους και προτροπής στη βία από ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές, καθώς και από δημόσιες προσωπικότητες, που στοχεύουν ιδιαίτερα τους κατοίκους του Τιγκράι και τα μέλη της κοινότητας Ορόμο, δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε στην αρχή της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου θα μελετήσουν την πρόταση για διορισμό ερευνητών που θα εξετάσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του πολέμου.
Μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων, η Nada al Nasif, δήλωσε πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν αξιόπιστες εκθέσεις για σοβαρές παραβιάσεις και προσβολές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από όλα τα μέρη.
Έγκειται στο κράτος να αναλάβει την ευθύνη του, η οποία είναι να αρχίσει δίκαιες και ανεξάρτητες διαδικασίες για το σύνολο των παραβιάσεων που έχουν εντοπιστεί", δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι "ένας διεθνής μηχανισμός θα ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα", αν δεν υπάρξουν "σημαντικές προσπάθειες" από τις αρχές για την κατανομή των ευθυνών.
Ο πόλεμος ξέσπασε το Νοέμβριο 2020 αφού ο πρωθυπουργός A. Ahmed έστειλε το στρατό στο Τιγκράι για να καθαιρέσει τις τοπικές αρχές, που ανήκαν στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), αψηφούσαν την εξουσία του και εκείνος τις κατηγορούσε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.
Ο Ahmed ανακοίνωσε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα, μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μέκελε.
Όμως τον Ιούνιο το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκιράι και συνέχισε την επίθεσή του στις γειτονικές περιφέρειες Αμχάρα και Άφαρ.

Η Αντίς Αμπέμπα κατηγορεί τον ΟΗΕ για νεοαποικιοκρατία

Η Αιθιοπία κατηγόρησε σήμερα για νεοαποικιοκρατία το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση για να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην εμπόλεμη χώρα.
Η πολυμέρεια έγινε για άλλη μια φορά όμηρος μιας νεοαποικιοκρατικής νοοτροπίας.
Η Αιθιοπία στοχοθετείται και κατηγορείται στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επειδή υπερασπίστηκε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, την ειρήνη και το μέλλον του λαού της, δήλωσε ο αιθίοπας πρεσβευτής Z. Kebede στη διάρκεια των συζητήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης