Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Εν αναμονή νέας έκρηξης στις τιμές της ενέργειας λόγω της αύξησης της ζήτησης

Ευρώπη: Εν αναμονή νέας έκρηξης στις τιμές της ενέργειας λόγω της αύξησης της ζήτησης

Ο «χάρτης» του Bloomberg με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

Σχετικά Άρθρα
Κατακόρυφη άνοδος καταγράφεται στις ημερήσιες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς οι χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες αναμένεται τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου να ενισχύσουν τη ζήτηση, την ώρα που η Γαλλία αναστέλλει τη λειτουργία σε κάποιους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τα επίπεδα των ανέμων είναι χαμηλά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.
Η τιμή ενέργειας στη Γαλλία για τη Δευτέρα αυξήθηκε στα 382,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη δημοπρασία Epex Spot το μεσημέρι της Κυριακής (19.12), ενώ για τη Γερμανία άγγιξε το τρίτο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ στα 331,37 ευρώ.

Επιδείνωση

Στην Ισπανία η τιμή ενέργειας για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στο ρεκόρ 339,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην αγορά OMIE-exchange.
Αναφορικά με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, η τιμή του συμβολαίου για τη Γαλλία τον Ιανουάριο έκλεισε στα 590 ευρώ και το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο στα 648,13 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι μετέχοντες στην αγορά στοιχηματίζουν ότι οι ημερήσιες τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Γερμανία και Γαλλία

Στη Γερμανία η παραγωγή της αιολικής ενέργειας αναμένεται να φθάσει υπό των 5.000 μεγαβάτ για το μεγαλύτερο μέρος της αυριανής ημέρας.
Ένα επίπεδο που απέχει παρασάγγας συγκρινόμενο με το ρεκόρ των 47.130 μεγαβάτ που σημειώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του Bloomberg.
Αυτά τα χαμηλά επίπεδα ανέμου που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να ενισχύσουν την εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Την ίδια ώρα η Electricite de France ανέστειλε τη λειτουργία του πυρηνικού της αντιδραστήρα Chooz-1 έως τις 23 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της άρσης της λειτουργίας τεσσάρων αντιδραστήρων  ξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.
Η διακοπή αυτή των αντιδραστήρων αναμένεται να περιορίσουν τη διαθέσιμη ενεργειακή χωρητικότητα κατά τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα.
Οι εκτεταμένες διακοπές των μονάδων Paluel-1 και Gravelines-4 θα αφήσουν τη χώρα χωρίς 14 από τους 56 αντιδραστήρες της τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης