Συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της η τουρκική λίρα, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» στις μειώσεις των επιτοκίων.
Το κόστος προστασίας έναντι της χρεοκοπίας του χρέους της χώρας έχει επίσης αυξηθεί απότομα, στις 522 μονάδες βάσης.
Στο κενό οι εκκλήσεις των επιχειρηματιών
Η τουρκική λίρα συνέχισε την ελεύθερη πτώση της αφού ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απέρριψε τις προειδοποιήσεις από τις επιχειρήσεις σχετικά με τους κινδύνους από τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων και υποσχέθηκε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» από την πολιτική του προσέγγιση.
Το νόμισμα, το οποίο έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τότε που ο Erdogan διέταξε την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο, έπεσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ των 17,5 λιρών έναντι του δολαρίου μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Ως ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις επιπτώσεις από την πτώση του νομίσματος στην υγεία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το κόστος προστασίας έναντι της χρεοκοπίας του τουρκικού χρέους έχει αυξηθεί απότομα.
Το spread της πενταετούς σύμβασης ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης αυξήθηκε στις 575 μονάδες βάσης, από περίπου 300 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit που συγκέντρωσε η Refinitiv.
Σοβεί η νομισματική κρίση
Ο Erdogan βύθισε τη χώρα των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων σε νομισματική κρίση επιμένοντας σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ανατρέποντας την παγκόσμια τάση σε μια εποχή που άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την αστάθεια των τιμών αυξάνοντας επιτόκια.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απορρίπτει την οικονομική ορθοδοξία ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, απέρριψε τις προειδοποιήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για τους κινδύνους της προσέγγισής του.
«Μην περιμένετε τίποτα άλλο από εμένα», είπε σε μια τηλεοπτική ομιλία το βράδυ της Κυριακής.
«Ως μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτούν τα θρησκευτικά διατάγματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις του Ισλάμ για την τοκογλυφία.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη βουτιά του νομίσματος, περιγράφοντας την ιδέα ως «γελοία».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα επιδιώκει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» που θα αξιοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και ένα ανταγωνιστικό νόμισμα για να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Προειδοποιούν οι ειδικοί
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει εκρηκτικό πληθωρισμό και επικίνδυνη χρηματοπιστωτική αστάθεια σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη χρηματοδότηση.
Ο επίσημος ρυθμός του ετήσιου πληθωρισμού έφτασε το 21% τον Νοέμβριο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς η ασθενέστερη λίρα τροφοδοτεί γρήγορα τις υψηλές τιμές, ιδίως δεδομένης της σημαντικής χρήσης από την Τουρκία εισαγόμενης ενέργειας και πρώτων υλών.
Στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, ο Erdogan, μεν, αναγνώρισε τις ανησυχίες του κοινού για την άνοδο των τιμών, αλλά χαρακτήρισε τα προβλήματα ως προσωρινά - και τα χαρακτήρισε ως μέρος ενός εθνικού αγώνα για οικονομική ανεξαρτησία.
«Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας.
Φυσικά γνωρίζουμε την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αστάθεια στις τιμές και την αβεβαιότητα που δημιουργεί αυτό», είπε.
«Αλλά θα αντισταθούμε σε αυτά, όπως αντισταθήκαμε στην κηδεμονία, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους πραξικοπηματίες και στους βαρόνους της παγκόσμιας εξουσίας. Σας λέω, δεν υπάρχει επιστροφή».
«Διεξάγουμε πόλεμο ανεξαρτησίας, δεν θα συνθλιβούμε από τα επιτόκια»
Υποστηρίζοντας τα… Erdoganomics ο πρόεδρος της Τουρκίας σε νέες του δηλώσεις την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου διακήρυξε ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό στα προηγούμενά του επίπεδα, καθώς το εθνικό νόμισμα, η λίρα, βρίσκεται σε περιδίνηση ενώ την ίδια ώρα διακήρυξε στηρίζοντας τη νομισματική του πολιτική: «Δεν θα αφήσω τους Τούρκους να συνθλιβούν από τα επιτόκια»
Τα επιτεύγματα του παρελθόντος επικαλείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, για να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την κατακύλα της ισοτιμίας της λίρας, που καταβαραθρώθηκε μετά την ανακοίνωση της πολιτικής για την επιθετική νομισματική χαλάρωση.
Ο Erdogan υποστήριξε ότι όπως στο παρελθόν, μείωσε τον πληθωρισμό της Τουρκίας, έτσι θα το πράξει και τώρα, και μάλιστα σύντομα.
Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 21%, με τον πρόεδρο να στοχεύει στη μείωσή του στο 4%.
Eπικαλείται το κινεζικό θαύμα
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Erdogan επιμένει να επαναλαμβάνει τη θεωρία του περί κινεζοποίησης της τουρκικής οικονομίας και να υπόσχεται πως με το φθηνό νόμισμα η χώρα των 83 εκατ. ανθρώπων θα γνωρίσει μια θεαματική αύξηση των εξαγωγών της, των επενδύσεων αλλά και των θέσεων εργασίας.
Επικαλείται επανειλημμένως το κινεζικό θαύμα και τον μετασχηματισμό της κινεζικής οικονομίας μετά τις μεταρρυθμίσεις του 1978 ως απόδειξη πως το μοντέλο αυτό αποφέρει καρπούς.
Οπως, βέβαια, επισημαίνουν οι επικριτές του, στην πραγματικότητα υποβάλλει τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο οικονομικό πείραμα.
Ανάμεσά τους ο Durmus Yilmaz, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας που τόνισε προ ημερών πως ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει τη χώρα σε ένα «εργαστήριο εξεζητημένων ιδεών».
Έκκληση επιχειρηματιών για επιστροφή στη νομισματική «ορθοδοξία»
Να εγκαταλείψει την αμφιλεγόμενη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που έχει προκαλέσει καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας, προέτρεψε την κυβέρνηση του Erdoğan η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας, TUSIAD, ζητώντας την επιστροφή στους «ορθόδοξους κανόνες της οικονομικής επιστήμης», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, είναι σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται δεν θα επιτευχθούν», σημειώνεται.
«Μετά τα βήματα που έγιναν στο πλαίσιο των νέων οικονομικών πολιτικών, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας», σημειώνει η TUSIAD, προσθέτοντας ότι το οικονομικό μοντέλο ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον.
Πάντως ο Erdogan επιτέθηκε στη TUSIAD, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γεια σου Tusiad και τους απογόνους σου», είπε. «Σας λέω, έχετε μία δουλειά: επενδύσεις, παραγωγή, απασχόληση, ανάπτυξη... Δεν μπορείτε να ανακατευτείτε σε αυτό που κάνουμε».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών