Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή κόντρα Moderna - μετόχων για την τιμή του εμβολίου - Πιέσεις για να αρθεί η πατέντα

Σφοδρή κόντρα Moderna - μετόχων για την τιμή του εμβολίου - Πιέσεις για να αρθεί η πατέντα
Η Moderna δέχεται πιέσεις να μειώσει τις τιμές της και να επεκτείνει την παραγωγή για τις φτωχότερες χώρες

Αντιμέτωπη με αίτημα των μετόχων της για την άρση προστασίας της πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid 19 είναι η φαρμακευτική εταιρεία Moderna.
Πιο συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της εταιρείας αναρωτιούνται και ζητούν, βεβαίως, απαντήσεις για ποιον λόγο η τιμή του mRNA εμβολίου είναι τόσο υψηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισαχθεί σε φτωχότερες χώρες, δεδομένου του ύψους της κρατικής βοήθειας που έχει λάβει.
Η Legal & General Investment Management, που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι οι μέτοχοι της Moderna έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς η αμερικανική κρατική χρηματοδότηση για τα εμβόλια της Covid επηρεάζει την «πρόσβαση μέσω του καθορισμού των τιμών».
Παρότι έχει λάβει τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Moderna έχει στείλει εμβόλια σε πλούσιες χώρες ενώ δεν έχει δώσει την τεχνολογία της σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με την LGIM.
Σημειώνεται πως η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία και θα αποφανθεί σχετικώς.
Οι εταιρείες συχνά αμφισβητούν προτάσεις μετόχων στη SEC και συχνά κερδίζουν.
Για τη Moderna, οι δύο προτάσεις των μετόχων σχετίζονται με τα πρώτα αιτήματα που έκαναν οι επενδυτές από τότε που η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2018.

Η Moderna δέχεται πιέσεις

Η Moderna δέχεται πιέσεις να μειώσει τις τιμές της και να επεκτείνει την παραγωγή για τις φτωχότερες χώρες.
Η γερουσιαστής Elizabeth Warren είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι τόσο η Moderna όσο και η Pfizer πρέπει «να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη ανισότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19, μεταξύ άλλων με την επέκταση της παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο».
Η Moderna βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη θέση δεδομένου ότι ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Ο Barney Graham, ένας από τους επιστήμονες του NIH που συμμετείχαν στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε στους FT ότι ο ρόλος της κυβέρνησης στην παραγωγή του εμβολίου προσέφερε στη Moderna σημαντική βοήθεια και τη δυνατότητα μόχλευσης των τιμών.
Όμως, η φαρμακευτική αντικρούει τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας πως το αμερικανικό κράτος δεν είχε συμμετοχή στην εφεύρεση της πατέντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης