Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία στοχοποιεί... 26 άτομα για την πτώση της λίρας - Αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο για τους λάθος χειρισμούς

Η Τουρκία στοχοποιεί... 26 άτομα για την πτώση της λίρας - Αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο για τους λάθος χειρισμούς
Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η καταγγελία της βασίζεται σε ένα άρθρο του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας
Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας κατέθεσε μήνυση εναντίον περισσότερων από 20 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πρώην διοικητών της κεντρικής τράπεζας, δημοσιογράφων και ενός οικονομολόγου, για υποτιθέμενες προσπάθειες χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της χώρας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει την κριτική για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Η Υπηρεσία Κανονισμού και Εποπτείας Τραπεζών ανέφερε ότι ζητά τη δίωξη κατά 26 ατόμων για «αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης», εν μέσω νομισματικής κρίσης που έχει μειώσει την αξία της λίρας κατά 35% φέτος.

Που βασίζεται η μήνυση

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Durmus Yilmaz, ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 2006 και 2011 και τώρα είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης.
Ο Rusdu Saracoglu, ένας άλλος πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, βρίσκεται επίσης στη λίστα που δημοσιεύτηκε από τον τραπεζικό εποπτικό οργανισμό.
Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η καταγγελία της βασίζεται σε ένα άρθρο του τραπεζικού νόμου που απαγορεύει τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να δυσφημήσουν ή να βλάψουν τη φήμη μιας τράπεζας.
Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά τα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει τους επικριτές της και έχει κινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον δημοσιογράφων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι λάθος (;) χειρισμοί

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υποστήριξε ότι μια ασθενέστερη λίρα θα τονώσει τις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξη και διέταξε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά τους επίσημους ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 20%.
Υποστηρίζει επίσης ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με την κυρίαρχη οικονομική θεωρία.
Ωστόσο, αναγκάστηκε να εισαγάγει έκτακτα μέτρα στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών ανά δολάριο, μειωμένη κατά 60% κατά τη διάρκεια του έτους.
Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις για την αποζημίωση των αποταμιευτών έναντι της υποτίμησης του νομίσματος, βοήθησε τη λίρα να ανακάμψει στα επίπεδα των 11,5 λιρών έναντι του δολαρίου.

Δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Πάντως, η απότομη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας υποδηλώνει ότι τα κρατικά ιδρύματα είχαν αγοράσει δισεκατομμύρια λίρες για να στηρίξουν το νόμισμα.
Ειδικότερα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 5,9 δισ. δολάρια τις δύο πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Nureddin Nebati, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα ότι δεν υπήρξαν τέτοιες παρεμβάσεις στις 20 Δεκεμβρίου και ότι η λίρα είχε ανακτήσει τις περισσότερες απώλειές της αφού οι Τούρκοι «έτρεξαν να πουλήσουν τα δολάρια τους» μετά την υπόσχεση του Erdogan να προστατεύσει τις καταθέσεις της λίρας.
Η Guldem Atabay, οικονομολόγος της Para Analiz και η οποία κατονομάστηκε από την κεντρική τράπεζα, είπε ότι δεν είχε ακόμη επίσημα ειδοποιηθεί για την καταγγελία, αλλά υποψιάζεται ότι η κίνηση σχετίζεται με ανησυχίες που είχε εκφράσει για πιθανούς κινδύνους στο νέο μέσο καταθέσεων.
«Η καταγγελία χρησιμεύει ως απειλή για τους άλλους οικονομολόγους που εφιστούν επίσης την προσοχή στα λάθη πολιτικής της κυβέρνησης», είπε.
«Θα συνεχίσω να προσπαθώ να ενημερώνω τον κόσμο για αυτό που βλέπω, το οποίο βασίζεται στα μαθηματικά και την επιστήμη», ανέφερε ο Atabay.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης