Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα κατά της Covid 19 των Merck και Pfizer; - Τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα, ποιους αφορούν

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα κατά της Covid 19 των Merck και Pfizer; - Τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα, ποιους αφορούν
Τόσο τα φάρμακα της Pfizer όσο και τα φάρμακα της Merck έχουν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα
Σχετικά Άρθρα
Την περασμένη εβδομάδα, ο FDA ενέκρινε δύο πολυδιαφημιζόμενες αντιικές θεραπείες για την Covid 19: το Molnupiravir της Merck και το Paxlovid της Pfizer.
Σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δεδομένων, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνταγογράφηση δεν είναι και πολύ εύκολη.
Το NBC News αναφέρει ότι αυτά τα φάρμακα θα απαιτούν «προσεκτική παρακολούθηση» από τους γιατρούς.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και να κάνει τους γιατρούς πιο απρόθυμους να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλή για όλους.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο FDA εξουσιοδότησε μόνο το Paxlovid - το φάρμακο Pfizer - να θεραπεύει τον «ήπιο έως μέτριο» Covid σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών που έχουν υποκείμενες παθήσεις και αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.
Δυστυχώς, τόσο τα φάρμακα της Pfizer όσο και τα φάρμακα της Merck έχουν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα.
Το μεγαλύτερο είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις με ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως οι στατίνες - που λαμβάνονται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση - ακόμη και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.
Επιπλέον, ο FDA δεν συνιστά το Paxlovid για άτομα που πάσχουν από σοβαρή ηπατική και νεφρική νόσο.
Το φάρμακο της Merck δεν έχει καν εγκριθεί επειδή οι ειδικοί ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες.
Εξαιτίας αυτού, ο FDA έχει περιορίσει τη χρήση του σε ενήλικες και μόνο σε περιπτώσεις που άλλες εγκεκριμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των μονοκλωνικών αντισωμάτων που παράγονται από τη Regeneron, είναι απρόσιτες ή δεν είναι «κλινικά κατάλληλες».

Πως λειτουργεί το Paxlovid

Το Paxlovid αποτελείται από δύο ταμπλέτες του αντιιικού νιρματρελβίρη και ένα δισκίο ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως ενισχυτικός παράγοντας στα σχήματα HIV.
Το ritonavir καταστέλλει ένα βασικό ηπατικό ένζυμο που ονομάζεται CYP3A, το οποίο μεταβολίζει πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του nirmatrelvir.
Στην περίπτωση της θεραπείας με Paxlovid, το ritonavir επιβραδύνει τη διάσπαση του ενεργού αντιικού από τον οργανισμό και το βοηθά να παραμείνει σε θεραπευτικό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όταν όμως το Paxlovid συνδυάζεται με άλλα φάρμακα που μεταβολίζονται επίσης από το ένζυμο CYP3A, η κύρια ανησυχία είναι ότι το συστατικό ritonavir μπορεί να αυξήσει τα συγχορηγούμενα φάρμακα σε τοξικά επίπεδα.
Και αυτές οι αλληλεπιδράσεις που αφορούν τον Paxlovid "δεν είναι ασήμαντες", δήλωσε ο Peter Anderson, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο University of Colorado.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης