Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Γιατί η παραλλαγή Omicron παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα - Ο ρόλος των Τ-κυττάρων

Έρευνα: Γιατί η παραλλαγή Omicron παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα - Ο ρόλος των Τ-κυττάρων
Με ή χωρίς εμβόλια, το ανθρώπινο σώμα έχει ακόμα ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη του για την καταστολή ιών
Σχετικά Άρθρα

Δύο νέες μελέτες, μία από το Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία και μία από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, μόλις υπενθύμισαν στην ανθρωπότητα ότι τα αντισώματά μας δεν είναι η τελευταία γραμμή άμυνας κατά της Covid και της νέας παραλλαγής ανησυχίας Omicron.
Και οι δύο επιβεβαιώνουν ότι τα Τ-κύτταρα, αυτό που περιγράφει το Bloomberg ως όπλο του σώματος ενάντια σε κάθε κύτταρο που έχει μολυνθεί από ιό, έχουν δείξει μια εκπληκτική ικανότητα άμυνας έναντι της Omicron.
Οι έρευνες συνεχίζουν εξηγώντας ότι τα Τ-κύτταρα είναι ο λόγος για τον οποίο η θνησιμότητα δεν έχει αυξηθεί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής:
Με ή χωρίς εμβόλια, το ανθρώπινο σώμα έχει ακόμα ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη του για την καταστολή ιών όπως οι προαναφερόμενοι.
Ωστόσο, το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό των Τ-κυττάρων, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση των ιών, είναι ότι στοχεύουν ολόκληρη την πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιούν οι ιοί για να συνδεθούν με τα ανθρώπινα κύτταρα.
Εξαιτίας αυτού, οι μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεϊνική ακίδα (η Omicron λέγεται ότι έχει 50 σχετικές μεταλλάξεις σε αυτό το τμήμα) δεν μπορούν να αποφύγουν τα Τ-κύτταρα.

Τι αναφέρουν οι μελέτες

Για τη μελέτη τους, οι Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν 60 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Διαπίστωσαν δε οι αποκρίσεις των αντισωμάτων τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, όμως οι αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων τους ήταν σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτες και εξακολουθούσαν να είναι ισχυρές.
Η άλλη μελέτη, από το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, εξέτασε ασθενείς με Covid-19 που είχαν αναρρώσει και εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με εμβόλια της Pfizer ή της J&J.
Ενώ τα αντισώματα δεν τα πήγαν καλά, διαπίστωσαν ότι το 70% έως 80% στις αποκρίσεις των Τ-κυττάρων ήταν σε θέση να καταστέλλουν την Omicron.
Tα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι τα εμβόλια είναι άχρηστα.
Σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, αντιθέτως, είναι χρήσιμα καθώς βοηθούν στην πρόκληση αντίδρασης των Τ-κυττάρων έναντι του ιού.
Συνολικά, τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός αλλά και η μόλυνση προκαλούν μια ισχυρή απόκριση των Τ-κυττάρων CD4 και CD8 που καταστέλλουν σε μεγάλο βαθμό την Omicron...


Συμπέρασμα

Η ανοσολογική προστασία έχει πολλά επίπεδα.
Ενώ τα αντισώματα μπλοκάρουν τη μόλυνση, τα Τ-κύτταρα σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, εμποδίζοντας την εξάπλωση του ιού και την πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς.
Η Wendy Burgens, μια από τις συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter Virus Monologues.
«Δεν μπορούν να σας αποτρέψουν από το να μολυνθείτε, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που έρχεται μετά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης