Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εκτοξεύθηκε στα 7,7 τρισ. ευρώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών το 2021 – «Άλμα» πλέον του 15% στις αποταμιεύσεις

Γερμανία: Εκτοξεύθηκε στα 7,7 τρισ. ευρώ  η αξία των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών το 2021 – «Άλμα» πλέον του 15% στις αποταμιεύσεις
Το ποσοστό αποταμίευσης το 2021 ήταν και πάλι συγκριτικά υψηλό πάνω από 15% - Στροφή του κοινού στην αγορά μετοχών λόγω των.... ανύπακτων επιτοκίων 
Σχετικά Άρθρα

Τον περασμένο χρόνο, έτος πανδημίας, οι περισσότεροι πολίτες στη Γερμανία συνέχισαν να αυξάνουν τον πλούτο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.
Συνολικά, τα νοικοκυριά εμφανίζονται τόσο πλούσια όσο ποτέ άλλοτε σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία για τα εισοδήματα που επεξεργάστηκε η DZ Bank.
Αντίστοιχα, τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται αυξημένα κατά περισσότερο από 7% στο ύψος - ρεκόρ των σχεδόν 7,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος.
Να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία από την Bundesbank αναμένονται την άνοιξη.
Αυτές οι αξιολογήσεις λαμβάνουν υπόψη μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις, τίτλους όπως μετοχές και αμαοιβαία κεφάλαια καθώς και απαιτήσεις έναντι ασφαλιστικών εταιρειών.
Ούτε η DZ Bank ούτε η Bundesbank έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, σημειώνεται στο δημοσίευμα - γεγονός κρίσιμο για να διακριβωθεί η πραγματικά ρευστότητα στην οικονομίας.

Στο επίκεντρο οι αποταμιεύσεις

«Η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συσσώρευση πλούτου ήταν οι αποταμιεύσεις, αν και ήταν ελαφρώς χαμηλότερες, αλλά και πάλι εξαιρετικά υψηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά στοιχεία», εξήγησε ο οικονομολόγος της DZ Βank Michael Stappel. .
Ο Stappel υποθέτει στο μοντέλο του ότι το ποσοστό αποταμίευσης το 2021 ήταν και πάλι συγκριτικά υψηλό πάνω από 15%.
Για κάθε 100 ευρώ διαθέσιμου εισοδήματος, τα ιδιωτικά νοικοκυριά αποταμιεύουν κάτι περισσότερο από 15 ευρώ.

«Φρένο» στην κατανάλωση

Το πρωτο έτος της πανδημικής κρίσης 2020, το ποσοστό είχε εκτοξευθεί σε ένα ρεκόρ 16,1%.
Λόγω ανησυχιών σχετικά με τις αναστολές εργασίας ή την ανεργία ως αποτέλεσμα της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι μετέθεσαν χρονικά τις αγορές που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν, ακυρώθηκαν επίσης προγραμματισμένα ταξίδια καθώς και τα lockdowns σε καταστήματα λιανικής επιβράδυναν την κατανάλωση.
Μόλις το καλοκαίρι του 2021, η χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών και η ελπίδα να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, μείωσε και πάλι αισθητά το ποσοστό ιδιωτικής αποταμίευσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, έπεσε στο 10,7% το τρίτο τρίμηνο και έτσι έφτασε κοντά στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.
«Ωστόσο, η κατανάλωση των ιδιωτικών νοικοκυριών επιδεινώθηκε ξανά το φθινόπωρο, όταν το τέταρτο κύμα κορωνοϊού ξεκίνησε και η νέα παραλλαγή Omicron προκάλεσε αβεβαιότητα», περιγράφει ο Stappel στην ανάλυσή του.

Τολμούν να αγοράσουν μετοχές

Πολλά νοικοκυριά σε τέτοιες συγκυρίες απλώς «παρκάρουν» απλώς τα χρήματά τους στον τρεχούμενο λογαριασμό τους.
Επειδή τόσο συχνά μεγάλα χρηματικά ποσά αποταμιεύονται ατόκως - ή στη χειρότερη περίπτωση ακόμη και με αρνητικά επιτόκια -, οι πολίτες στη Γερμανία που θεωρούνται ότι ενδεχομένως να είναι πιο επικερδές να απευθυνθουν στην χρηματαγορά.
«Καθώς η περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων δεν έχει.. τελειωμό και δεν υπήρχε προοπτική αξιοσημείωτης αύξησης των επιτοκίων σύντομα, όλο και περισσότεροι πολίτες αντέδρασαν προσαρμόζοντας την επενδυτική συμπεριφορά του», συνοψίζει η ανάλυση της DZ Bank.
Για παράδειγμα, την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αριθμός των επενδυτών στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 3,9 εκατομμύρια σε 27,1 εκατομμύρια.

Αμοιβαία κεφαλαία

Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο BVI, το 2021 ήταν πιθανότατα η καλύτερη χρονιά πωλήσεων στην ιστορία για τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων στη Γερμανία: 167,9 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν εισρεύσει σε αμοιβαία κεφάλαια κάθε είδους μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ του 2015, ήταν 186,6 δισ. ευρώ σε δώδεκα μήνες.
Η άνοδος των δεικτών στα χρηματιστήρια αύξησε την αξία των μετοχών, των αμοιβαίων και των ασφαλιστικών συμβολαίων - και συνεπώς, συνολικά, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών.

Συνέχεια της τάσης και το 2022

Ο Stappel αναμένει ότι αυτό θα συμβεί και το νέο έτος: «Η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι κάπως ασθενέστερη το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω του χαμηλότερου ποσοστού αποταμίευσης, αλλά η άνοδος θα πρέπει να ωθηθεί από την εξέλιξη των τιμών τω νμετοχών  στα χρηματιστήρια και πάλι να οδηγήσει σε αυξήσεις της αξίας των ιδιωτικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων
German DAX Fails to Keep Pace in 2021 as Supply Crunch Hurts - BNN Bloomberg

Γιατί αγωνιούν οι πολίτες - Πανδημία και συντάξεις

Οι Γερμανοί πολίτες επιθυμούν, την ίδια ώρα, από τη νέα τους κυβέρνηση, να επικεντρώσει την προσοχή της στη μάχη κατά της πανδημίας του κορvνοϊού, αλλά και να διασφαλίσει τις συντάξεις για το 2022, με λιγότερους ανθρώπους να επιθυμούν να δοθεί προτεραιότητα στην κλιματική κρίση, όπως έδειξε μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Insa για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας "Τhe Bild am Sonntag" και έδειξε ότι ποσοστό 61% των 2.400 συμμετεχόντων, έχουν την άποψη ότι η μάχη κατά της πανδημίας, είναι η πιο σημαντική αποστολή της κυβέρνησης, ενώ ακολουθεί η διασφάλιση των συντάξεων.

Δημόσια υγεία

Οι Γερμανοί θέλουν επίσης, η κυβέρνησή τους να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού στα γηροκομεία, να παρέχει οικονομική στέγαση, αλλά και να περιορίσει την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχει την έκτη θέση στις προτεραιότητές τους.
"Η άμεση και συγκεκριμένη ανησυχία για το βιοτικό επίπεδο κάποιου έρχεται πρώτη από τη συχνά πιο ασαφή ανησυχία σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής" δήλωσε ο επικεφαλής της Insa Herman Ingmar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης