Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν το lockdown και διαδήλωσαν ενάντια στα σκληρά περιοριστικά μέτρα – Συγκρούσεις με την αστυνομία

Ολλανδία: Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν το lockdown και διαδήλωσαν ενάντια στα σκληρά περιοριστικά μέτρα – Συγκρούσεις με την αστυνομία
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε προβεί στην απαγόρευση της κινητοποίησης, λέγοντας πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές σχεδίαζαν να προκαλέσουν επεισόδια
Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση του lockdown και συγκεντρώθηκαν στο Άμστερνταμ την Κυριακή (2/1/2022) και διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα καραντίνας της ολλανδικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό προτού η αστυνομία απωθήσει το πλήθος από την κεντρική πλατεία της πόλης.
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε προβεί στην απαγόρευση της κινητοποίησης, λέγοντας πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές σχεδίαζαν να προκαλέσουν επεισόδια.
Αργότερα, ο δήμος του Άμστερνταμ εξέδωσε έκτακτη απόφαση καλώντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την Πλατεία Μουσείου και η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους στους γύρω δρόμους.
Πριν την αστυνομική επέμβαση, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Λιγότερη καταστολή, περισσότερη υγεία» κοντά στο Μουσείο Van Gogh.

«Σταματήστε τον έλεγχο»

Ομάδα διαδηλωτών με λευκές φόρμες και λευκές μάσκες κρατούσαν πλακάτ, στα οποία αναγραφόταν: «Δεν πρόκειται για ιό, πρόκειται για έλεγχο» και «Σταματήστε να ελέγχετε τον κόσμο».
Στην πλατεία και στους γύρω δρόμους υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, όπως αναφέρει το Associated Press.
Ο δήμος χαρακτήρισε την περιοχή ως υψηλού κινδύνου καλώντας την αστυνομία να επέμβει προληπτικά.
Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ αγνόησαν μία εντολή να μην πραγματοποιήσουν πορεία και κινήθηκαν κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου, παίζοντας μουσική και κρατώντας κίτρινες ομπρέλες, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους, στα μέτρα της κυβέρνησης.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αναφέρει η αστυνομία σε μια ανακοίνωση.

Διαμαρτύρονται και οι αστυνομικοί

Η διαδήλωση έγινε την ίδια ημέρα που η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε διαμαρτυρίες για τα πρόσθετα επαγγελματικά βάρη, που έχουν αναλάβει οι δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Εκπρόσωποι των συνδικάτων των αστυνομικών, πάντως, ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν την εργασία τους, εάν παραστεί ανάγκη.
Τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώνονται σταδιακά εδώ και εβδομάδες στην Ολλανδία, η οποία επανέλαβε τα μέτρα καραντίνας τον Νοέμβριο 2021 και τα αύξησε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
holland_2.JPG
Ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των νέων ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα σε 85,55 νέα κρούσματα παρόλο που η μετάλλαξη Οmicron έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή της χώρας.
Υπό το lockdown, όλα τα μη βασικά καταστήματα είναι κλειστά μαζί με μπαρ, εστιατόρια και χώρους όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους.
Τον Νοέμβριο, στο περιθώριο διαδήλωσης για τα μέτρα λόγω κορωνοϊού έγιναν βίαιες ταραχές στο Ρότερνταμ ενώ και στο Άμστερνταμ υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.


holland_epeisodia.JPG
5_69.JPG

Τρίμηνο κινητοποιήσεων

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουτρέχτη στις 4 Δεκεμβρίου 2021, στην κεντρική Ολλανδία, για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, που τέθηκαν σε ισχύ.
Το πλήθος διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ιατρική Ελευθερία Τώρα!» αλλά και σημαίες της Ολλανδίας.
Ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι διαδηλωτές.
Ήταν η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στην Ολλανδία κατά των μέτρων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο τη νύχτα των μπαρ, εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων.
Γενικότερα συμπληρώνεται ένα τρίμηνο δυναμικών κινητοποιήσεων τόσο στην Ολλανδία, όσο και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστραλία.


holland_3.JPG
4_105.JPG
6_59.JPG
7_43.JPG
8_32.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης