Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Απετράπη επίθεση με οπλισμένα drones εναντίον βάσης των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού

Ιράκ: Απετράπη επίθεση με οπλισμένα drones εναντίον βάσης των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού
Οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ κατέρριψαν σήμερα 3/1 δύο οπλισμένα drones που προσέγγιζαν βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ κατέρριψαν σήμερα 3/1 δύο οπλισμένα drones που προσέγγιζαν βάση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στην οποία στρατοπεδεύουν δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του συνασπισμού.
Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής η ευθύνη, σημειώνεται σήμερα που είναι η δεύτερη επέτειος από τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Q. Soleimani και του ιρακινού υπολοχαγού του, οι οποίοι σκοτώθηκαν από επίθεση με drone των ΗΠΑ στον δρόμο του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης.
«Δύο οπλισμένα drones είχαν στο στόχαστρο το αεροδρόμιο της Βαγδάτης σήμερα το πρωί περίπου στις 04:30 (03:30 ώρα Ελλάδος) όπου στρατιωτική βάση στεγάζει «πολύ μικρό αριθμό στρατιωτών του συνασπισμού, οι οποίοι δεν είναι μάχιμοι», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Οι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM τα αναχαίτισαν και καταρρίφθηκαν χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε.
Φωτογραφίες που εξασφάλισε το AFP από την ίδια πηγή δείχνουν τα απομεινάρια από το ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
«Επιχειρήσεις εκδίκησης των διοικητών", μπορεί κάποιος να διαβάσει σε ένα κομμάτι μαύρου μετάλλου.
«Οι Ιρακινοί ξεκίνησαν έρευνα", διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
«Δεν έχουν προκληθεί ζημιές, αλλά πρόκειται για πολιτικό αεροδρόμιο, είναι πολύ επικίνδυνο να εξαπολύονται επιθέσεις αυτού του είδους», σημείωσε.
Στις 3 Ιανουαρίου του 2020, έπειτα από εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ D. Trump, μια βολή από οπλισμένο drone έπληξε το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Soleimani, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή.
Μαζί του είχε τον Al Muhadi, τον δεύτερο στην ιεραρχία του Χασντ αλ Σαάμπι, συνασπισμού ενόπλων φιλοϊρανικών ομάδων που έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις.

Αμερικανικά στρατεύματα

Δεκάδες ρουκέτες ή επιθέσεις με οπλισμένα drones έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες τις δυνάμεις και τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ.
Οι επιθέσεις αυτές, για τις οποίες δεν αναλαμβάνει ποτέ καμία οργάνωση την ευθύνη, αποδίδονται συστηματικά από τις ΗΠΑ σε ιρακινές φιλοϊρανικές ομάδες.
Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις αυτές είχαν μειωθεί σημαντικά.
Οι φιλοϊρανικές ομάδες δεν έχουν πάψει να ζητούν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που στρατοπεδεύουν στο Ιράκ στο πλαίσιο διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.
Το αίτημα αυτό επανέλαβαν για άλλη μια φορά το Σάββατο οι επικεφαλής του Χασντ αλ Σαάμπι, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαγδάτης για την δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Q. Soleimani.
Στις 9 Δεκεμβρίου, το Ιράκ ανακοίνωσε το «τέλος της μάχιμης αποστολής» του συνασπισμού, που διατηρεί μέχρι σήμερα δυνάμεις στο ιρακινό έδαφος, για να αναλάβει έναν εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο.
Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί και οι περίπου χίλιοι στρατιώτες των χωρών μελών του συνασπισμού εξακολουθούν να στρατοπεδεύουν σε τρεις βάσεις των ιρακινών δυνάμεων.
Οι ξένες αυτές δυνάμεις διαδραμάτιζαν ήδη εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο, αφότου βοήθησαν τις ιρακινές δυνάμεις να νικήσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης