Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid 19: Συναγερμός στη Γαλλία - Εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή B.1.640.2 από το... Καμερούν - Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Covid 19: Συναγερμός στη Γαλλία - Εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή B.1.640.2 από το... Καμερούν - Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής
Αυτή η νέα παραλλαγή φαίνεται να έχει 46 νέες μεταλλάξεις
Σχετικά Άρθρα

Mια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού ανακαλύφθηκε στη νότια Γαλλία, η οποία εξαπλώνεται σε περιορισμένο βαθμό προς το παρόν, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η Jerusalem Post.
Η παραλλαγή, που προσδιορίστηκε δοκιμαστικά ως B.1.640.2 σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που υποστηρίχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, πιστεύεται ότι είναι προέρχεται από το Καμερούν και μέχρι στιγμής έχει εξαπλωθεί σε 12 ασθενείς στη νότια Γαλλία.
Αυτή η νέα παραλλαγή φαίνεται να έχει 46 νέες μεταλλάξεις και εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους γιατρούς του «IHU Infection Méditerranée» στη Μασσαλία, στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Άγνωστη η σοβαρότητα της νέας παραλλαγής 

Νέες παραλλαγές της covid -19 εμφανίστηκαν επανειλημμένα τον περασμένο χρόνο, οι οποίες άλλαξαν τον τρόπο εξάπλωσης του ιού καθώς και τη θνησιμότητα του.
Ωστόσο, μόνο μερικές παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αποδείχθηκαν τελικά πιο επικίνδυνες, είτε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είτε με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Το αν αυτή η νέα πιθανή παραλλαγή είναι εξίσου κακή θα καθοριστεί μόνο όταν οι ειδικοί αποκτήσουν περαιτέρω κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της.

Τσακρής: Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς

Στη νέα παραλλαγή αναφέρθηκε και ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής.
Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε στο ΣΚΑΙ ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορωνοϊοί υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.
«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη μετάλλαξη από το Καμερούν, που ανιχνεύθηκε στη νότια Γαλλία, παρουσιάζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Όπως παρατηρεί, πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα διεθνή ΜΜΕ, παρατηρεί ο κ. Μόσιαλος, μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση.
Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια, και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή "IHU (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.24.21268174v1.full.pdf).
Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν.
Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοέμβρη την επόμενη ημέρα αφού είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα.
Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 09/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις που αναφέρονται.
Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα, και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή.
Και να πούμε επίσης, τονίζει ο καθηγητής, πως και τα 12 αυτά δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Αυτό που βλέπουμε εδώ όμως είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών.
Επίσης, το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενα μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα.
Τέλος, να πω πως οι παραλλαγές του κορωνοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια.
Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα, καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->