Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή επίθεση μετόχων κατά στελεχών φαρμακευτικών: Μειώστε το κόστος των εμβολίων της Covid και τα μπόνους σας

Σφοδρή επίθεση μετόχων κατά στελεχών φαρμακευτικών: Μειώστε το κόστος των εμβολίων της Covid και τα μπόνους σας
Οι φαρμακευτικές πρέπει να προκρίνουν τη δικαιοσύνη αντί των μπόνους των στελεχών

Αντιμέτωπες με αίτημα των μετόχων τους για την άρση προστασίας της πατέντας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid 19 είναι οι φαρμακοβιομηχανίες.
Όπως επισημαίνεται από ομάδα διεθνών επενδυτών, πρέπει να προτεραιοποιήσουν την καθολική πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 και να προκρίνουν τη δικαιοσύνη αντί των μπόνους των στελεχών. 
Οι Nomura, BMO και GAM είναι μεταξύ των 65 θεσμικών οργανισμών που συνυπέγραψαν επιστολή σε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, καλώντας τες «να καταστήσουν την
διαθεσιμότητα εμβολίων μέρος της πολιτικής αμοιβών των ανώτατων στελεχών».
Οι υπογράφοντες έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Είναι σαφές ότι επί του παρόντος μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει επαρκή και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια της Covid», ανέφεραν οι επενδυτές στην επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
«Μια πανδημία που παραμένει εκτός ελέγχου σε πολλά μέρη του κόσμου είναι και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας ως παγκοσμίων επενδυτών, αλλά και στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων και των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε» προσέθεσαν.

Η επιστολή

Η επιστολή εστάλη στα διοικητικά συμβούλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. 
Ενώ οι προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, έχουν αρχίσει να χορηγούν τρίτη και τέταρτη δόση στους πληθυσμούς τους, καθώς και να εμβολιάζουν μικρά παιδιά, λιγότερο από το 8% των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός στόχου να εμβολιαστεί το 70% των πολιτών κάθε έθνους, αφού σχεδόν τα μισά κράτη μέλη του απέτυχαν να φτάσουν το ορόσημο του 40% έως το 2021, κυρίως λόγω της σοβαρής υποπροσφοράς.
Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κενά στην προσφορά εμβολίων στις αρχές του τρέχοντος έτους, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Ως εκ τούτου, οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εκπλήρωση των προγραμμάτων Covax και African Vaccine Acquisition Trust, εγραψαν οι επενδυτές και να παρέχουν διαφάνεια και σαφή μηνιαία χρονοδιαγράμματα προμήθειας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Πρόσθεσαν δε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να διαπραγματευτούν συμφωνίες όπως η άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καθήκον να κάνουν ό,τι μπορούν για αυτό, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι υστερούν.
Επιπλέον, η επιχειρηματική υπόθεση είναι ξεκάθαρη: νέες παραλλαγές απειλούν την ανάκαμψη των οικονομιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Rogier Krens, επικεφαλής επενδύσεων της Achmea Investment Management, του διαχειριστή κεφαλαίων που εδρεύει στην Ολλανδία που συντόνισε την επιστολή.
Η Achmea είπε ότι θα καταψηφίσει μπόνους στελεχών που δεν ενσωματώνουν αυτούς τους στόχους. 
Ο Alex Rowe, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Nomura Asset Management με έδρα την Ιαπωνία, δήλωσε ότι «η προτεραιότητα της πρόσβασης στα εμβόλια έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών δεν είναι μόνο το σωστό από ηθική άποψη, αλλά και η πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμη προσέγγιση για αυτές τις επιχειρήσεις».
Είπε δε ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νέων παραλλαγών.
Η εμφάνιση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο ανέδειξε τις συνέπειες της αποτυχίας εμβολιασμού τεράστιων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι παγκόσμιες αγορές κατέρρευσαν και πολλές χώρες αναγκάστηκαν να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης