Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ταϊβάν δημιουργεί fund 200 εκατ. δολ. για επενδύσεις στη Λιθουανία

H Ταϊβάν δημιουργεί fund 200 εκατ. δολ. για επενδύσεις στη Λιθουανία

Ταϊβάν: Δημιουργεί fund 200 εκατ. δολ. για επενδύσεις στη Λιθουανία, που τη στηρίζει έναντι της Κίνας

Η Ταϊβάν (επισήμως Δημοκρατία της Κίνας) θα δημιουργήσει fund 200 εκατ. δολαρίων προκειμένου να επενδύσει σε βιομηχανικούς κλάδους στη Λιθουανία και να ενισχύσει το διμερές εμπόριο, προσπαθώντας να ενισχύσει τη βορειοευρωπαϊκή χώρα έναντι της διπλωματικής πίεσης του Πεκίνου.

Η Λιθουανία βρίσκεται υπό πίεση από πλευράς Κίνας προκειμένου να πάρει πίσω την περσινή της απόφαση να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης - ντε φάκτο πρεσβεία - στο Βίλνιους.
Το Πεκίνο διεκδικεί την Ταϊβάν ως ιερό έδαφος της Κίνας, το οποίο δεν δικαιούται να διατηρεί ξεχωριστές διπλωματικές σχέσεις, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχει εντείνει τις πιέσεις σε τρίτες χώρες να μειώσουν τους δεσμούς με την Ταϊπέι, εξοργίζοντας την τελευταία και προκαλώντας έντονη ανησυχία και στην Ουάσινγκτον.
Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει ρητά τη χρήση βίας για την "επανένωση" με την Ταϊβάν.
Το ταμείο στρατηγικών επενδύσεων στη Λιθουανία θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης της Ταϊβάν και θα στηριχθεί από την κεντρική τράπεζα του νησιού, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσώπευσης της Ταϊβάν στο Βίλνιους, Eric Huang, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το πρακτoρείο Reuters.
"Θα θεμελιώσουμε το fund το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε εντός του έτους να έχουμε απτά αποτελέσματα. Φαντάζομαι ότι πρώτη προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι ημιαγωγοί (chips), τα λέιζερ και η βιοτεχνολογία", είπε.
Η Ταϊβάν θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και σιτηρών από τη Λιθουανία προς την ίδια, καθώς και να συνδέσει λιθουανικές επιχειρήσεις με τις δικές της αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα, τον Αύγουστο, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βίλνιους και τον Νοέβριο υποβάθμισε την διπλωματική εκπροσώπησή της στη βαλτική χώρα, ενώ ασκεί πίεση σε πολυεθνικές εταιρείες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Λιθουανία, αλλιώς θα αποκλειστούν από την κινεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης