Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική επιστημονική μελέτη – Νότια Αφρική: Η μετάλλαξη Omicron σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας του Covid - 19

Σημαντική επιστημονική μελέτη – Νότια Αφρική: Η μετάλλαξη Omicron σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας του Covid - 19
Η μελέτη συνέκρινε εισαγωγές στα νοσοκομεία με την Omicron και με εκείνες πριν από το ξέσπασμα της μετάλλαξης και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά
Σχετικά Άρθρα

Μια μελέτη στη Νότια Αφρική με επικεφαλής ερευνητές στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Steve Biko διαπίστωσε ότι το ξέσπασμα της μετάλλαξης Omicron μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της οξείας πανδημικής φάσης του Covid - 19, με την ενδημική φάση να ακολουθεί.
Η μελέτη του Δεκεμβρίου 2021, που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής, συνέκρινε 466 εισαγωγές σε νοσοκομεία από την Omicron με 3976 εισαγωγές από τον Μάιο του 2020, τέσσερις μήνες πριν από το ξέσπασμα της επικρατούσας μετάλλαξης.

Σημαντική μείωση σε θανάτους και νοσηλείες

Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική μείωση στους ενδονοσοκομειακούς θανάτους στο τρέχον κύμα μόλυνσης, στο 4,5%.
Οι εισαγωγές στη ΜΕΘ είχαν επίσης μειωθεί από 4,3% σε 1%, ενώ η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο μειώθηκε από 8,8 ημέρες σε 4 ημέρες.
«Το τρέχον κύμα ώθησε τη διασπορά με ταχύτερο ρυθμό από τα προηγούμενα κύματα, εκτοπίζοντας εντελώς την παραλλαγή Delta μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Άρχισαν να μειώνονται τόσο τα κρούσματα όσο και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο την πέμπτη εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της Omicron», κατέληξαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις ότι τα ποσοστά κρουσμάτων στη Νότια Αφρική ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες.

Ενθαρρυντικά ευρήματα

«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και επαναληφθεί παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε μια πλήρη αποσύνδεση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων που υποδηλώνει ότι η Omicron μπορεί να είναι προάγγελος του τέλους της επιδημικής φάσης της πανδημίας Covid που εγκαινιάζει την ενδημική της φάση», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Η ενδημική φάση μιας πανδημίας είναι όταν ο αριθμός των λοιμώξεων γίνεται σχετικά σταθερός, επιτρέποντας περιστασιακές εξάρσεις, σύμφωνα με την Jennie Lavine, ερευνήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Emory σε συνέντευξή της στο Nature.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μόνο το 45% των ασθενών στους θαλάμους Covid χρειάζονταν υποστήριξη οξυγόνου σε σύγκριση με το 99,5% στο πρώτο κύμα, αναφέρει ο ιστότοπος Epoch Times.

Οι ασυμπωματικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Δεκέμβριο 2021 το 63% των πολιτών, που διαγνώστηκαν θετικοί στην Omicron, είχαν επισκεφθεί τα νοσοκομεία για άλλους λόγους, ήταν δηλαδή ασυμπτωματικοί.
«Πιθανότατα το ποσοστό αυτό αντανακλά υψηλά επίπεδα ασυμπτωματικής νόσου στην κοινότητα με μόλυνση από Omicron», εξήγησαν οι ερευνητές.
Μόνο το 1/3 των ασθενών στους θαλάμους Covid είχαν πνευμονία εξαιτίας της νόσου, εκ των οποίων το 72% είχε «ήπια έως μέτρια νόσο».
Το υπόλοιπο 38% απαιτούσε υψηλή φροντίδα ή εισαγωγή στη ΜΕΘ.
Ενώ η μελέτη εξέτασε δεδομένα ασθενών από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Steve Biko, τα ευρήματα «ήταν συγκρίσιμα με τις τάσεις σε όλη την πόλη όταν αναφέρθηκαν περιπτώσεις και εισαγωγές από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία», δήλωσαν οι ερευνητές.

Αισιόδοξα μηνύματα

Δεν είναι η πρώτη φορά, που επιστημονική μελέτη από τη Νότια Αφρική καταλήγουν σε αισιόδοξα συμπεράσματα.
Η μετάλλαξη Omicron σε λίγες εβδομάδες θα είναι παρελθόν, θα... «εξαφανιστεί», υποστηρίζουν επιστήμονες από την Νότια Αφρική, και παρατηρώντας την εξέλιξη των λοιμώξεων πιστεύουν πως, βρισκόμαστε ήδη κοντά στο τέλος του νέου κύματος της πανδημίας.
Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής είναι βέβαιοι ότι η έξαρση της Omicron υποχωρεί, με έναν εξ'αυτών να υπογραμμίζει ότι η απότομη άνοδος, ακολουθείται από αντίστοιχη πτώση των λοιμώξεων, σύμφωνα με τους Times.
Όσον αφορά στη Νότια Αφρική, η ακμή της μετάλλαξης Omicron φαίνεται να έχει περάσει, καθώς τα κρούσματα ολοένα και μειώνονται, ενώ η πορεία της μετάλλαξης μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα εξέλιξης και για άλλα κράτη όπου έχει εμφανιστεί.
Η αξιοσημείωτη αυτή πτώση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική τις τελευταίες ημέρες μπορεί να σηματοδοτεί ότι η δραματική άνοδος κρουσμάτων Omicron στη χώρας έχει περάσει το αποκορύφωμά της, λένε ιατροί ειδικοί, ερμηνεύοντας την πορεία της.
Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους είχε οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη χώρα.
Στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρονταν λιγότερα από 300 κρούσματα καθημερινά.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 έφτασαν στο αποκορύφωμά τους περίπου 27.000, αριθμός ρεκόρ για την πανδημία στο σύνολό της.
Ωστόσο, τα καθημερινά κρούσματα μειώθηκαν έκτοτε, με εξίσου ραγδαίο ρυθμό, φθάνοντας σε περίπου 15.424 στις 21 Δεκεμβρίου και χωρίς κανένα σημάδι αλλαγής στην απότομη πτωτική τροχιά.
Στην επαρχία Γκαουτένγκ —την πολυπληθέστερη της Νότιας Αφρικής με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης, Γιοχάνεσμπουργκ και της πρωτεύουσας, Πρετόρια, η μείωση ξεκίνησε νωρίτερα και συνεχίστηκε.

Σύντομο, οξύ κύμα

«Η πτώση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με την πτωτική συνέχεια που παρατηρείται εδώ στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία εδώ και εβδομάδες ήταν το κέντρο αυτού του κύματος, δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση», δήλωσε η Marta Nunes, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Ανάλυσης Μολυσματικών Ασθενειών και Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, στο Associated Press.
«Ήταν ένα σύντομο κύμα… και τα καλά νέα είναι ότι δεν ήταν πολύ σοβαρό από άποψη νοσηλειών και θανάτων», είπε.
«Δεν είναι απροσδόκητο στην επιδημιολογία ότι μια πολύ απότομη αύξηση, όπως αυτή που είδαμε τον Νοέμβριο, ακολουθείται από μια απότομη μείωση».
Η επαρχία Γκαουτένγκ είδε τον αριθμό της να αυξάνεται απότομα στα μέσα Νοεμβρίου.
Οι επιστήμονες που έκαναν γενετική αλληλουχία εντόπισαν γρήγορα τη νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του Omicron που ανακοινώθηκε στον κόσμο στις 25 Νοεμβρίου.
Σημαντικά πιο μεταδοτική, η Omicron κατάφερε ταχύτατα να κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική.
Υπολογίζεται ότι το 90% των περιπτώσεων Covid στην επαρχία Γκαουτένγκ από τα μέσα Νοεμβρίου ήταν Omicron, σύμφωνα με τεστ.
south.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης