Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: To 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να νοσήσει από την παραλλαγή Omicron τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες

ΠΟΥ: To 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να νοσήσει από την παραλλαγή Omicron τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες
Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Οmicron του κορωνοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποίησε σήμερα Tρίτη 11 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, επεσήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Hans Kluge.
«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Omicron τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε. 
Πενήντα από τις 53 χώρες στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία έχουν καταγράψει κρούσματα της πιο μολυσματικής παραλλαγής, είπε ο Kluge.
Ωστόσο, προκύπτουν στοιχεία ότι η Οmicron επηρεάζει μόνο την ανώτερη αναπνευστική οδό, προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Αλλά ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό. 
Ο Kluge είπε ότι ο αντίκτυπος του στελέχους omicron θα είναι καταστροφικός σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα, συμπληρώνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» γιατί η Omicron κινείται ανατολικά.
«Δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπό του σε χώρες όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλότερα και θα δούμε πιο σοβαρή νόσηση στους μη εμβολιασμένους» συμπλήρωσε.
Ο Kluge έφερε το παράδειγμα της Δανίας, όπου τα κρούσματα ασθένειας που συνδέονται με την Omicron είχαν «εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες» και το ποσοστό νοσηλειών κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων μεταξύ των μη εμβολιασμένων ήταν έξι φορές υψηλότερο από εκείνους που έλαβαν δύο εμβόλια. 
«Εκεί που έχει ξεκινήσει το κύμα της πανδημίας Omicron, προτεραιότητες θα πρέπει να είναι η αποφυγή και η μείωση της βλάβης μεταξύ των ευάλωτων και η ελαχιστοποίηση της διαταραχής στα συστήματα υγείας και στις βασικές υπηρεσίες», είπε ο Kluge, προσθέτοντας:
«Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε προτεραιότητα σε ευάλωτα άτομα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, συμβουλεύοντάς τους να αποφεύγουν κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους, και προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως όπου είναι δυνατόν μέχρι να περάσει το κύμα μόλυνσης». 

Ούτε καν κοντά» στο να γίνει η Covid ενδημική νόσος

Υπάρχει «τεράστια αβεβαιότητα», σημείωσε ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τρεις δόσεις είναι πιθανό να παρέχουν επαρκή μακροπρόθεσμη προστασία έναντι σοβαρής Covid-19, αναφέρει γνωστός γιατρός του Ισραήλ.
Η ανώτερη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Katherine Smallwood δήλωσε την Τρίτη ότι η Covid-19 «δεν πλησιάζει καν» να γίνει ενδημικός ιός.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει «τεράστια αβεβαιότητα» καθώς εξελίσσεται «αρκετά γρήγορα».
Δήλωσε ακόμη ότι ο ιός «μπορεί να γίνει ενδημικός σε εύθετο χρόνο», ανάλογα με την παγκόσμια ανταπόκριση και το ποσοστό εμβολιασμού.
Την ίδια ώρα, εξέχων Ισραηλινός γιατρός σημειώνει ότι τρεις δόσεις εμβολίου είναι πιθανό να παρέχουν επαρκή μακροπρόθεσμη προστασία έναντι σοβαρής Covid-19.
«Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε update αυτές τις ενισχυτικές δόσεις κάθε αρκετά χρόνια, πιθανώς κάθε χρόνο, για να τις προσαρμόζουμε στην επικρατούσα παραλλαγή, αλλά μπορεί κάλλιστα να μην τις χρειαζόμαστε, εάν οι μελλοντικές παραλλαγές αποδειχθούν λιγότερο λοιμώδεις, όπως βλέπουμε με την Omicron», είπε ο Eyal Leshem.  

Aπαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρέχουν επαρκή προστασία απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Όμικρον παρότι οι παρασκευαστές των εμβολίων δημιουργούν σκευάσματα της επόμενης γενιάς.
Η τελευταία τεχνική έκθεση του Οργανισμού στοχεύει στο να απαντήσει ορισμένα από τα πιο καίρια ερωτήματα σχετικά με την έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή Omicron, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, όπως για τη βαρύτητά της, τη μεταδοτικότητα και την ικανότητά της να ξεφεύγει από την εμβολιαστική κάλυψη.
Επιπλέον, ορίζει τις προτεραιότητες για τα κράτη μέλη του.
Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ δεν έχει άμεση απάντηση σε ένα από τα καίρια ερωτήματα σχετικά με το αν απαιτείται τώρα ένα εμβόλιο ειδικά για την παραλλαγή Omicron.
"Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση της δυνατότητας ανοσολογικής διαφυγής της Omicron από τα εμβόλια και την ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης και της απόκρισης της Όμικρον στα εμβόλια", όπως αναφέρεται.
Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί "παγκόσμιο συντονισμό" και ότι δεν θα πρέπει να αποφασίσουν γι' αυτό μόνο οι παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων.
Κάποιες εταιρείες ήδη παρασκευάζουν εμβόλια της επόμενης γενιάς που στοχεύουν στην υψηλά μεταδιδόμενη παραλλαγή που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.
Χθες, Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αlbert Bourla δήλωσε ότι ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Omicron της Covid θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τις δόσεις.
Η ανταγωνίστρια της Pfizer, η Moderna, επίσης εργάζεται για την παρασκευή ενός υποψήφιου εμβολίου που θα καλύπτει την παραλλαγή Omicron, αλλά είναι μάλλον απίθανο να είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Μια τεχνική ομάδα εργασίας του ΠΟΥ μελετά τη σύνθεση του εμβολίου τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να προβεί σε περισσότερες ανακοινώσεις αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Επιπλέον δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Omicron και την αναγκαιότητα να υπάρξουν εμβόλια παρασκευασμένα ειδικά γι' αυτή την παραλλαγή θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Ο Οργανισμός κάλεσε τις χώρες και τους εταίρους να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επίδρασή τους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ο ομόλογος και ο ετερόλογος εμβολιασμός (δηλαδή, η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων) με ενισχυτική δόση αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εναντίον της Όμικρον και της συμπτωματικής νόσησης σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά μια μελέτη έχει δείξει μειούμενη αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων εναντίον της συμπτωματικής νόσησης που προκαλεί η Όμικρον.
Ανάλυση που έχει κάνει η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δείξει ότι οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας στους ηλικιωμένους απέναντι στη σοβαρή νόσηση από την Omicron, αλλά η διάρκεια της προστασίας απέναντι στην ήπια συμπτωματική μόλυνση είναι πιο βραχύβια και μειώνεται στο περίπου 30% έπειτα από περίπου τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης