Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πότε θα γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός; - Οι ευρωπαίοι ήδη έχουν αρχίσει να τον αντιμετωπίζουν σαν μια απλή γρίπη

Πότε θα γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός; - Οι ευρωπαίοι ήδη έχουν αρχίσει να τον αντιμετωπίζουν σαν μια απλή γρίπη

Ενδεχομένως ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός σε εύθετο χρόνο, αλλά μέσα στο 2022 είναι δύσκολο

Σχετικά Άρθρα
Όλο και αυξάνονται οι εκκλήσεις στην Ευρώπη για αντιμετώπιση του Covid-19 ως ενδημική ασθένεια όπως η γρίπη, παρά τις ισχυρές προειδοποιήσεις από διεθνείς αξιωματούχους υγείας ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez που ζήτησε να επανεκτιμηθεί ο Covid.
Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να συζητήσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ιού ως ενδημικής ασθένειας.
«Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε πριν από ένα χρόνο», είπε ο Pedro Sánchez σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο ισπανικό Cadena SER.
«Νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε την εξέλιξη του Covid σε ενδημική ασθένεια, από την πανδημία που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Και όπως ζήτησε είναι καιρός να ανοίξει η συζήτηση γύρω από μια σταδιακή επανεκτίμηση της πανδημίας «σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανησυχητική η άνοδος των κρουσμάτων

Τα σχόλια του Sanchez σηματοδοτούν μια αλλαγή της στάσης από τους ηγέτες στην ήπειρο, με τους περισσότερους από αυτούς να επικεντρώνονται στην άμεση πρόκληση της αντιμετώπισης ανησυχητικών αριθμών κρουσμάτων Covid που προκαλούνται από την παραλλαγή omicron, η οποία είναι εξαιρετικά μολυσματική αλλά φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, ανέφερε ημερησίως πάνω από 300.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανία ανέφερε 80.430 νέα κρούσματα την Τετάρτη, το υψηλότερο που καταγράφηκε σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Reuters.
Τα σχόλια του Sanchez απηχούν εκείνα που έγιναν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από πολιτικούς πέρυσι με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να λέει στο βρετανικό κοινό ότι θα πρέπει «να μάθουν να ζουν με τον ιό».
Έχοντας αυτό κατά νου, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες το να μην εισαγάγει νέους περιορισμούς στο κοινό, παρά αυτό που ο Boris Johnson περιέγραψε ως «παλιρροιακό κύμα» κρουσμάτων από την Omicron.


Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ακόμη ότι δεν υπάρχει «ενδημισμός»

Πολλοί επιδημιολόγοι και ιολόγοι έχουν δηλώσει ότι ο Covid - ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019 πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πάνω από 313 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα και πάνω από 5 εκατομμύρια θανάτους - είναι εδώ για να μείνει και τελικά θα γίνει ενδημική ασθένεια.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν επίμονα αλλά χαμηλά έως μέτρια επίπεδα Covid σε κάθε πληθυσμό στο μέλλον, αλλά ότι ο ιός δεν θα πρέπει να προκαλεί υπερβολικά επίπεδα μόλυνσης ή να εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα (πράγμα που θα τον έκανε ξανά πανδημία).
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ο Covid ως ενδημική ασθένεια.
Προειδοποίησε την Τρίτη ότι η παγκόσμια επιδημία απέχει πολύ από το να βρίσκεται σε ενδημικό στάδιο, καθώς εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον Covid τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες καθώς εξαπλώνεται η Omicron.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Δρ Catherine Smallwood, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ Ευρώπης, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να υποδείξουμε ότι ο κόσμος περνά σε μια ενδημική φάση του Covid.
«Όσον αφορά την ενδημικότητα, είμαστε ακόμα πολύ μακριά και ξέρω ότι υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από αυτό αυτή τη στιγμή», είπε η Smallwood.
«Η ενδημικότητα προϋποθέτει ότι υπάρχει σταθερή κυκλοφορία του ιού, σε προβλέψιμα επίπεδα και δυνητικά γνωστά και προβλέψιμα κύματα μετάδοσης», είπε.
«Αλλά αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου κοντά σε αυτό, εξακολουθούμε να έχουμε τεράστια αβεβαιότητα, έχουμε ακόμα έναν ιό που εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και θέτει νέες προκλήσεις, οπότε σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο να μπορούμε να το ονομάσουμε ενδημική.
Ενδεχομένως να γίνει ενδημική σε εύθετο χρόνο, αλλά το να πιστέψουμε ότι μέσα στο 2022 θα είναι, είναι δύσκολο».
Η Smallwood σημείωσε ότι η ευρεία κάλυψη εμβολιασμού θα ήταν το κλειδί για τη μετάβαση σε ένα τέτοιο σενάριο, αλλά, προς το παρόν, οι προϋποθέσεις για ενδημικότητα δεν πληρούνται.
Ο Marco Cavaleri, επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ, δήλωσε ότι "κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα βρεθούμε στο τέλος του τούνελ" όσον αφορά το ενδεχόμενο η πανδημία να γίνει ενδημική, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώνεται πρόοδος.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση του να γίνει πιο ενδημικός ο ιός, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο, επομένως ο ιός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως πανδημία», είπε.
«Παρόλα αυτά, με την αύξηση της ανοσίας στον πληθυσμό, και με την Omicron θα υπάρχει πολλή φυσική ανοσία πέρα ​​από τον εμβολιασμό, θα κινηθούμε γρήγορα προς ένα σενάριο που θα είναι πιο κοντά στην ενδημικότητα».

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά του Covid παραμένει αποσπασματικός σε όλο τον κόσμο.
Ενώ οι πλούσιες χώρες εφαρμόζουν ενισχυτικά εμβόλια και συζητούν ακόμη και την πιθανότητα τέταρτων δόσεων Covid, οι φτωχότερες χώρες εξακολουθούν να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις αρχικές τους δόσεις και πολλοί άνθρωποι παραμένουν απροστάτευτοι από εμβόλια που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης, νοσηλείας και θανάτου.
Σύμφωνα με το Our World in Data, το 59,2% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid, αλλά μόνο το 8,9% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Ωστόσο, οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι εύκολες, καθώς οι επιστήμονες στον ΠΟΥ και αλλού προειδοποιούν ότι οι συνεχείς δόσεις δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική.
Ο Cavaleri του EMA δήλωσε ότι «οι επαναλαμβανόμενες δόσεις σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική».
«Αν έχουμε μια στρατηγική στην οποία δίνουμε ενισχυτικές κάθε τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε να έχουμε προβλήματα με την ανοσολογική απόκριση… επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα με επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς», είπε.
«Και δεύτερον βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος κόπωσης στον πληθυσμό με συνεχή χορήγηση ενισχυτικών».
Ιδανικά, είπε ο Cavaleri «αν θέλουμρ να προχωρήσουμε σε ένα σενάριο ενδημικότητας, τότε τέτοιες ενισχυτικές θα πρέπει να συγχρονίζονται με την άφιξη της ψυχρής περιόδου» και να έχουν χρονοδιάγραμμα χορήγησης όπως τα εμβόλια γρίπης.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον πλαίσιο πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης