Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ: Εντείνεται η μάχη των «περιστεριών» με τα «γεράκια» - Ποιοι υπερισχύουν

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ: Εντείνεται η μάχη των «περιστεριών» με τα «γεράκια» - Ποιοι υπερισχύουν
Τα «περιστέρια» έχουν σταθερό προβάδισμα έναντι των «γερακιών»
Σχετικά Άρθρα

Νέα μέτρα και αλλαγές αναζητούν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, με τις αντιπαραθέσεις να γίνονται ολοένα και πιο έντονες καθώς αναζητείται κοινή συνισταμένη και σύγκλιση απόψεων σε σχέση με το κατά πόσο υπάρχει περιθώριο ελιγμών ή ακόμη και πιθανής επέκτασης του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ενώ η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι αναμφίβολα σημαντική για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σημασία έχουν τελικά τα δεδομένα και η πάλη ανάμεσα στα «γεράκια» (υποστηρικτές αυστηρής νομισματικής πολιτικής) και τα «περιστέρια» (υποστηρικές χαλάρωσης).
Ειρήσθω εν παρόδω, το 2006, δηλαδή το έτος κατά το οποίο το Συμβούλιο αύξησε το βασικό επιτόκιο πιο γρήγορα, το προβάδισμα των «περιστεριών» ήταν επίσης εμφανές.
Και το 2011, η αριθμητική υπεροχή τους δεν εμπόδισε τις δύο αυξήσεις επιτοκίων.

Τα «περιστέρια» μεταλλάσσονται;

Τα «περιστέρια» μεταλλάσσονται; Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο πρόσφατα;
Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση των μέσων Δεκεμβρίου μεταφέρουν μια διαφορετική εικόνα.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε σημαντικά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, αποφασίζοντας…. μόνο «σταδιακή μείωση» στις αγορές ομολόγων της.
Ωστόσο, και αυτή η απόφαση αποδυναμώθηκε:
Το Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της περιόδου επανεπενδύσεων, της ευελιξίας που θα έχουν αυτές –δηλαδή, το να μπορεί να αντικαταστήσει τις θέσεις της σε γερμανικά ή άλλα ομόλογα με νέες θέσεις σε ελληνικά–, αλλά και της πιθανότητας να ενεργοποιηθεί εκ νέου το PEPP εάν χρειαστεί.
Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου στα μέσα Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων το 2022 είναι «απίθανη».
Ωστόσο, διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αντιπροσωπεύουν το Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση έγινε σε «τεταμένο» κλίμα, με «σημαντικό αριθμό» μελών να προβαίνουν σε επικριτικά σχόλια.
Σύμφωνα με ένα report, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Villeroy, μεταξύ άλλων, πιστεύουν ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΚΤ.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα της προέδρου Lagarde ότι αυτό δεν ισχύει:
«Το 1,8% [η πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2023 και το 2024] δεν είναι 2%».
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ, ο λουξεμβουργιανός Reinesch -μαζί με τα «γεράκια» Weidmann και Holzmann- καταψήφισε τα μέτρα της ΕΚΤ.
Τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ορισμένα μετριοπαθή μέλη τόνισαν επίσης την προθυμία τους να άρουν το πόδι τους από το «γκάζι», ανάλογα με τα δεδομένα:

Οι δηλώσεις που ανησυχούν…

De Guindos (αντιπρόεδρος ΕΚΤ, Ισπανία): Η αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ δεν θα είναι τόσο προσωρινή όσο αρχικά αναμενόταν

Villeroy (Γαλλία): Μάλλον είμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση.
Και πάλι, αφήνουμε τα δεδομένα να μας καθοδηγήσουν...
Η διαφορά για τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στην ΕΕ είναι μόλις 0,2%.

Kazaks (Λετονία): Είμαστε «ολοένα και πιο κοντά» ότι στον στόχο για σταθεροποίηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ στο 2%.

Olli Rehn (Φινλανδία): Όταν κορυφωθεί η πανδημία και τα χειρότερα παρέλθουν, «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά.

Kazimir (Σλοβακία): Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 αλλάξουν, το Συμβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο να αντιδράσει ανάλογα.

Vasle (Σλοβενία): Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο το επόμενο έτος και θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα.

Προσοχή στα «περιστέρια»!

Η ουσία είναι ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου φαίνονται έτοιμα να αλλάξει πορεία η ΕΚΤ, αλλά περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με την πανδημία, τον πληθωρισμό και την οικονομία.
Δεδομένου ότι τα «γεράκια» έχουν ήδη καταστήσει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την τρέχουσα πορεία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προσοχή στις δηλώσεις των «περιστεριών».
Υποθέτουμε ότι οι ανησυχίες που εξέφρασαν πρόσφατα θα ενταθούν στη διάρκεια του 2022.
Σε αυτό το σενάριο, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με την Commerzbank, «το Συμβούλιο θα αποφασίσει έως το τέλος του έτους να τερματίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP προκειμένου να αυξήσει προσεκτικά το επιτόκιο καταθέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023».

Τα «γεράκια» και η «κουκουβάγια»

Σε ό,τι αφορά τα «γεράκια», στην κατηγοριοποίηση που επιχειρήσαμε συμπεριλάβαμε τους εξής:

Τον Joachim Nagel, που διαδέχεται τον Jens Weidmann ως Πρόεδρο της Bundesbank, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Ο Nagel εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Bundesbank.
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, θα συνεχίσει την κληρονομιά του Weidmann, που προσανατολίζεται στη σταθερότητα στην Bundesbank.

Τον Edward Scicluna, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας από τον Ιανουάριο του 2021.
Σπάνια σχολιάζει τη νομισματική πολιτική, παρά μόνο σε μια μακροσκελή συνέντευξή τον Οκτώβριο του 2021, στην οποία περιέγραψε τον εαυτό του ως πραγματιστή που συμπάσχει με τα «γεράκια» σε ορισμένα σημεία και τα «περιστέρια» σε άλλα.

Τον Gediminas Simkus, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας από τον Απρίλιο του 2021.

Τον Pierre Wunsch, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου από τις αρχές του 2019.
Ιδίως τους τελευταίους μήνες, δήλωνε συχνά ότι καταψήφισε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επομένως τον θεωρούμε πλέον «γεράκι».

Θεωρούμε την Πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde περιστέρι, ενώ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον εαυτό της «κουκουβάγια», δηλαδή δεν επιθυμεί να ταξινομηθεί σε ένα από τα παραδοσιακά στρατόπεδα νομισματικής πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ de Guindos «μετριοπαθές περιστέρι».
δσδσαφσφδασφδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης