Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Ted Cruz για κυρώσεις στον Nord Stream 2

ΗΠΑ: Δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Ted Cruz για κυρώσεις στον Nord Stream 2

H Γερουσία στις ΗΠΑ απέτυχε, να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, το οποίο προωθούσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ted Cruz, μία ημέρα αφού οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει το δικό τους νομοθέτημα.
Στην ψηφοφορία 55 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και 44 κατά, ενώ η προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν η συγκέντρωση 60 θετικών ψήφων.
Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) με το δικαίωμα της πλειοψηφικής ψήφου (+1) να ασκείται από την αντιπρόεδρο K. Harris, καθιστώντας δύσκολη την συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού ψήφων.
Η ψηφοφορία είχε διάρκεια περίπου επτά ωρών, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών T. Schummer εξέταζε τις επιλογές που υπάρχουν για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής R. Menendez κέρδισε την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Biden, για ένα εναλλακτικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήγαγε την Τετάρτη.
Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων σε βάρος υψηλόβαθμων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και τραπεζικών οργανισμών στην περίπτωση εμπλοκής της Ρωσίας σε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας.
Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών J. Sahin, που είχε αρχικά υποστηρίξει από κοινού με τον Ted Cruz το νομοσχέδιο του για τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2, καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει τον κίνδυνο διάσπασης της ενότητας στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Η ίδια δήλωσε ότι η νομοθεσία του Ted Cruz θα μπορούσε να αποτελέσει «μία σφήνα» μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ειδικότερα με τη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ όπως επίσης και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Πολωνίας έχουν ταχθεί κατά του αγωγού, καθώς θα στερήσει από το Κίεβο έσοδα ενεργειακής διέλευσης, αλλά και θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται.
Ο Ted Cruz δήλωσε ότι η ψηφοφορία έδειξε ότι μία πλειοψηφία στη Γερουσία υποστηρίζει την ταχεία ανάληψη δράσης για τον αγωγό, τον οποίο προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin και της κατασκευής του ηγείται η ρωσική κρατική ενεργειακή εταιρία Gazprom.
«Μόνο η άμεση επιβολή κυρώσεων μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς του Putin, να σταματήσει μία εισβολή στην Ουκρανία και να άρει την υπαρξιακή απειλή που θέτει ο Nord Stream 2», δήλωσε ο Ted Cruz.
Ένας μικρός αριθμός Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών T. Boldwin, Mark Kelly και R. Warnock, υποστήριξαν το νομοσχέδιο του Ted Cruz, που προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων στην εταιρία Nord Stream 2 AG που κατασκευάζει τον αγωγό, μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την ψήφισή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης