Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Βρετανία έστειλε στρατό, νέα όπλα και εκπαιδευτές στην Ουκρανία

H Βρετανία έστειλε στρατό, νέα όπλα και εκπαιδευτές στην Ουκρανία
Βρετανική βοήθεια στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Βρετανία έτεινε χείρα βοηθείας στην Ουκρανία γεγονός που μεταφράζεται σε στρατιωτικούς εκπαιδευτές και σύγχρονα όπλα…. 
Την ώρα που σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν κατά μήκος των φορτωμένων με ρωσικά όπλα συνόρων Ρωσίας - Ουκρανίας, που τρέφουν τους φόβους πως μια επικείμενη εισβολή, θα μπορούσε να απέχει μόνο λίγες μέρες, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Ben Wallace συνδράμει το ουκρανικό οπλοστάσιο έναντι μιας «ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς» από πλευράς Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο επιμένει ότι «δεν έχει σχέδια» επίθεσης, αλλά η συσσώρευση στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού υποδηλώνει το αντίθετο.
Προειδοποιώντας τον Πρόεδρο Putin για «έναν (ενδεχόμενο) πολύ, πολύ αιματηρό πόλεμο», ο Wallace σε δήλωση του στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, είπε ότι, «το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια και αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».

Αμυντικά τα όπλα

Λάβαμε την απόφαση να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με ελαφρά, αντιαρματικά πυραυλικά, καθαρά αμυντικά οπλικά συστήματα.
«Δεν πρόκειται για στρατηγικά όπλα και δεν συνιστούν καμία απειλή για τη Ρωσία», αλλά ότι προστατεύσουν την Ουκρανία απέναντι σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα.
Επίσης, «ένας μικρός αριθμός Βρετανών στρατιωτών με αποστολή την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στο χειρισμό αυτού του βραχέως βεληνεκούς αμυντικού συστήματος για σύντομο χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, σημείωσε ότι το μέγεθος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μία εισβολή «με πολλαπλούς άξονες» και πως σκοπεύει να καλέσει στο Λονδίνο για «καλόπιστες» διμερείς συνομιλίες τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Soygu.

Η απαγόρευση υπέρπτησης από την Γερμανία

Ωστόσο, η Γερμανία θυμίζοντας την δέσμευση να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους να αποφύγουν την κλιμάκωση της κρίσης, δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση της καιαρνείται να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock, αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης πάνω από τον εναέριο χώρο της, στη βρετανική στρατιωτική βοήθεια, προειδοποιώντας κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα είχε υψηλό τίμημα για το ρωσικό καθεστώς -οικονομικό, πολιτικό και στρατηγικό» - και τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Στην αναφορά της στις ανακοινώσεις Wallace, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι και η Τουρκία έχει πουλήσει αντιαρματικά drones τύπου TB2 στην Ουκρανία, μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Μόσχα και επικοινωνία του Προέδρου Πούτιν με τον Πρόεδρο Erdogan.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «προκλητική» τη συμφωνία Άγκυρας - Κιέβου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης