Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία - Biden: Θα εισβάλει ο Putin - Ρωσία: Ετοιμάζουν πρόκληση

Σκηνικό πολέμου στην Ουκρανία - Biden: Θα εισβάλει ο Putin - Ρωσία: Ετοιμάζουν πρόκληση
Δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στο ΝΑΤΟ - Ουκρανία: Καμία παρέκκλιση στην αμερικανική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

(upd) O Putin θα κάνει την κίνηση του και θα εισβάλει στην Ουκρανία προέβλεψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, τοποθέτηση που αν τη μη τι άλλο προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης αλλά και μια σειρά από ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των αντιδράσεων που θα υπάρξουν σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο.
Πάντως, το Κρεμλίνο επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους,
αναφέροντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις δεν συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, αν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως οι υποψίες της Ρωσίας επιβεβαιώνονται, καθώς όλα δείχνουν πως η Δύση προετοιμάζει μια πρόκληση στην Ουκρανία, αναφέροντας πως οπλισμός και δυνάμεις έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τη Μ. Βρετανία και τον Καναδά σε ουκρανικό έδαφος.
Μάλιστα, έγινε γνωστό πως και το State Department έδωσε την άδεια του για τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού από τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Μ. Βρετανία προς την Ουκρανία λόγω της απειλής της Ρωσίας για εισβολή.

Θα εισβάλει

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει» είπε ο Biden αν και εκτίμησε ότι ο Putin δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας».
«Εάν πρόκειται για μια μικρή εισβολή, θα πρέπει να αποφασίσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε.
Αλλά αν κάνουν πραγματικά αυτό που μπορούν να κάνουν με τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει στα σύνορα, θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.
Ωστόσο, ο υπαινιγμός του περί μιας μικρής εισβολής που θα είχε και μικρότερες συνέπειες ενίσχυσε την αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η στάση της Δύσης σε περίπτωση που ο Putin δώσει εντολή για μια εισβολή στην Ουκρανία, με το Λευκό Οίκο να αναγκάζεται αργότερα να δώσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Διαφοροποιήσεις στο ΝΑΤΟ

Όπως είπε o Biden, η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία.
Ερωτηθείς για τι το ακριβώς εννοεί όταν μιλά για «εισβολή μικρής κλίμακας» ο Biden έκανε λόγο για το ενδεχόμενο Ρώσοι στρατιώτες να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία και να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή γραμμή.
«Νομίζω ότι αυτό είναι που αλλάζει τα πάντα.
Αλλά θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει καθώς και σε ποιο βαθμό θα έχουμε απόλυτη ενότητα στο μέτωπο του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Biden, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να είναι στην ίδια γραμμή.
Όπως είπε προς αυτήν την κατεύθυνση, δαπανά πολύ χρόνο και ενέργεια.
«Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το θα συμβεί» είπε ο Biden, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέροντας πως μια σύγκρουση θα μπορούσε να λάβει ευρύτερες διαστάσειες και να καταστεί ανεξέλεγκτη.

Πράσινο φως στον Putin;

Η τοποθέτηση του Biden όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ άφησε άναυδους τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα για την τοποθέτηση του περί μιας μικρής εισβολής που πιθανότατα δεν θα επιφέρει και κυρώσεις.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως με την τοποθέτηση αυτή ο Biden έδωσε το πράσινο φως στον Putin για μια μικρή εισβολή στην Ουκρανία.
Αμερικάνος αξιωματούχους τόνισε ότι «αυτό δίνει το πράσινο φως στον Putin να εισέλθει στην Ουκρανία», αναφέροντας ότι δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά τέτοιες θέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.
«Το Κίεβο είναι έκπληκτο», είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς ο Biden για το τι ακριβώς εννοεί με «μια μικρή εισβολή», επισήμανε πως άλλη θα είναι η αντίδραση σε μια κυβερνο-επίθεση και άλλη εάν υπάρξει μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Putin του ζήτησε εγγυήσεις για δύο ζητήματα:
- Πρώτον να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία
- Δεύτερον, να μην μεταφερθούν στρατηγικά ή πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αν και οι ΗΠΑ δεν συζητούν καν το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αναφέροντας πως είναι δικαίωμα του κάθε κράτους να αποφασίσει που θέλει να ανήκει, ο Biden εκτίμησε πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρξουν πυρηνικά όπλα της Δύσης στην Ουκρανία.

Διευκρινίσεις Λευκού Οίκου

Πάντως ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Biden.
Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ο Biden εννοούσε μια ρωσική επίθεση στον κυβερνοχώρο ή μέσω παραστρατιωτικών δυνάμεων, η οποία θα προκαλούσε μια αντίστοιχη απάντηση σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου τα ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται από τις θέσεις τους στην Ουκρανία.
«Ο Πρόεδρος Biden ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο Πρόεδρο: Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτή είναι μια εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki.

Ρωσία: Δυστυχώς οι υποψίες μας επιβεβαιώνονται – Ετοιμάζουν πρόκληση στην Ουκρανία

Η Δύση στέλνει όπλα στην Ουκρανία υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία επισημαίνει πως οι επιβεβαιώνονται οι υποψίες της πως προετοιμάζεται μια πρόκληση στην Ουκρανία.
«Οι υποψίες της Ρωσίας ότι η Δύση προετοιμάζει μια πρόκληση στην Ουκρανία επιβεβαιώνονται από τη μεταφορά όπλων και εκπαιδευτών από τη Βρετανία και τον Καναδά στην Ουκρανία.
Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται από τις τελευταίες αναφορές που εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης με αναφορά σε επίσημες δομές, πηγές και αλλού.
Εδώ και αρκετές ημέρες, η Βρετανία στέλνει όπλα στην Ουκρανία με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της.
Είναι προφανές ότι έχουν ήδη οργανωθεί τουλάχιστον 6 πτήσεις» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, αναφέροντας πως και ο Καναδάς έστειλε πρόσφατα περισσότερους από 200 καταδρομείς στην Ουκρανία με το πρόσχημα της φύλαξης της πρεσβείας του.

Peskov: Δεν βοηθούν τέτοιες δηλώσεις

Από την πλευρά του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου Putin, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Biden, είπε ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση σχετικά με την Ουκρανία και κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση.
«Αυτές οι δηλώσεις επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν συμβάλλουν καθόλου στην αποκλιμάκωση της τρέχουσας έντασης.
Επιπλέον μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης.
Μπορεί να δημιουργήσουν εντελώς λανθασμένες ελπίδες στα θερμόαιμα κεφάλια κάποιων Ουκρανών αξιωματούχων (...) οι οποίοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιλύσουν με τη χρήση βίας το πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ουκρανία» υπογράμμισε ο Peskov.

Ουκρανία: Καμία παρέκκλιση από τις δηλώσεις Biden

Εν τω μεταξύ, αντίδραση υπήρξε και από το Κίεβο στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Biden, ο οποίος προέβλεψε ότι η Ρωσία θα κάνει την κίνηση και θα εισβάλλει στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία δεν θεωρεί ότι τα χθεσινά σχόλια του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, ότι μια μικρής κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική χώρα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά από μια μεγάλη, αποκλίνουν από την αμερικανική πολιτική» υποστήριξε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy.
Όπως είπε, η Ουκρανία χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Biden αναφέρθηκε σε συντονισμένη αντίδραση της Δύσης στην περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας.
«Δεν αξίζει πραγματικά να εξετάζουμε τα όσα ελέχθησαν χθες ως κάτι ξεχωριστό από τη συνολική πολιτική της αμερικανική κυβέρνησης.
Τι ήταν σημαντικό να ακούσει η ουκρανική κοινωνία;
Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες έχουν συμφωνήσει από κοινού ότι οποιοδήποτε αρνητικό σενάριο σε σχέση με την Ουκρανία ή εν γένει στην Ευρώπη θα προκαλέσει μια συντονισμένη, επαρκή και ευαίσθητη αντίδραση.
Παράλληλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα συνεχίζονται και ότι πλέον βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών είναι η λήψη βημάτων για την αποκλιμάκωση» είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

State Department: Πράσινο φως για μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Ουκρανία

Την έγκριση του για τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Ουκρανία υπό την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης έδωσε το State Department, κίνηση που έρχεται και αυτή να προστεθεί στο «σκηνικό πολέμου» που στήνεται στην ανατολική Ευρώπη.
Εκπρόσωπος του State Department επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη M. Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία.
Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του State Department.
Όπως έγινε γνωστό, η έγκριση μεταφοράς όπλων δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19/1 και αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Biden ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει μια μικρής κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση, παρά τη συγκέντρωση ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης