Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυμα Bill Gates: Παγκόσμια απειλή οι λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά - Σκοτώνουν εκατομμύρια

Ίδρυμα Bill Gates: Παγκόσμια απειλή οι λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά - Σκοτώνουν εκατομμύρια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέγραψε την αντίσταση στα αντιβιοτικά ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία
Σχετικά Άρθρα

Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά αποτελούν μείζονα υγειονομική απειλή για τον πλανήτη και είναι υπεύθυνες για εκατομμύρια θανάτους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια σκότωσαν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με τους επιστήμονες — περισσότερους από τον ιό HIV ή την ελονοσία.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά βακτηριακές λοιμώξεις έπαιξαν «κάποιο ρόλο» σε 4,95 εκατομμύρια θανάτους την ίδια χρονιά.
Τα ευρήματα της μελέτης - η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates - δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Τετάρτη, σύμφωνα με το CNBC.

Μεγάλη απειλή για την παγκόσμια υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέγραψε την αντίσταση στα αντιβιοτικά ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανάπτυξη σήμερα» και είπε ότι αν και το φαινόμενο συμβαίνει φυσικά, η κακή χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα επιταχύνει τη διαδικασία.
Τα αντιβιοτικά χρειάζονται για τη θεραπεία ή την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.
Αλλά η υπερβολική χρήση και η κακή χρήση αντιβιοτικών - όπως στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα, στα οποία δεν είναι αποτελεσματικά - έχει βοηθήσει ορισμένα βακτήρια να εξελιχθούν για να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά.
Αυτή η ανθεκτικότητα απειλεί την ικανότητά μας να θεραπεύουμε κοινές ασθένειες, οδηγώντας σε υψηλότερο ιατρικό κόστος, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και αυξημένη θνησιμότητα.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με περισσότερους από 35.000 ανθρώπους να πεθαίνουν.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της φυματίωσης και της γονόρροιας, γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικό εργαλείο κατά των βακτηρίων που τις προκαλούν.

Οι πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις

Οι συγγραφείς της ερευνητικής εργασίας περιγράφουν τη βακτηριακή αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) ως «μία από τις κορυφαίες απειλές για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα», προσθέτοντας ότι η μελέτη τους παρουσίασε τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις.
Η μελέτη εξέτασε 471 εκατομμύρια μεμονωμένα αρχεία από 204 χώρες και περιοχές και ανέλυσε δεδομένα από υπάρχουσες μελέτες, νοσοκομεία και άλλες πηγές.
Οι εκτιμήσεις του βασίστηκαν στον αριθμό των θανάτων που προκύπτουν και σχετίζονται με βακτηριακή AMR για 23 παθογόνους οργανισμούς (οργανισμούς που προκαλούν νόσο) και 88 συνδυασμούς παθογόνου-φαρμάκου.
Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού όπως η πνευμονία, που ευθύνονται για 400.000 θανάτους, ήταν το «πιο επιβαρυντικό μολυσματικό σύνδρομο» που σχετίζεται με τη βακτηριακή AMR, είπαν οι ερευνητές.
Οι λοιμώξεις του αίματος και οι ενδοκοιλιακές λοιμώξεις ήταν οι επόμενες πιο διαδεδομένες ασθένειες ανθεκτικές στα φάρμακα που οδήγησαν σε θανάτους το 2019.
Συνδυαστικά, αυτά τα τρία σύνδρομα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 80% των θανάτων που αποδίδονται στην AMR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης