Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: «Το Green Pass είναι άχρηστο» λέει κορυφαίος ανοσολόγος - Η Omicron μολύνει το ίδιο εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ισραήλ: «Το Green Pass είναι άχρηστο» λέει κορυφαίος ανοσολόγος - Η Omicron μολύνει το ίδιο εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες - Καταρρέει ο διαχωρισμός πολιτών σε εμβολιασμένους και μη
Σχετικά Άρθρα

Τα διαβατήρια εμβολίων θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά στην εποχή του Omicron, λέει ο κορυφαίος ανοσολόγος του Ισραήλ, Cyrille Cohen.

O καθηγητής Cyrille Cohen είναι επικεφαλής της Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια για την ισραηλινή κυβέρνηση. Σε μια ευρεία και ειλικρινή συνέντευξη, ο Καθηγητής λέει στον Freddie Sayers:

«Ο σκοπός του Green Pass ήταν αρχικά να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποιου είδους ασφαλέστερο περιβάλλον για τα εμβολιασμένα άτομα, ειδικά για εκείνους που μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. 
Το Green Pass ενθάρρυνε επίσης τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άσχετο, καθώς η παραλλαγή omicron μολύνει τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους μη εμβολιασμένους με παρόμοιο ρυθμό.

«Η έννοια του Green Pass / διαβατηρίου εμβολίου δεν είναι πλέον σχετική στην εποχή του Omicron και θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά. Αυτός και οι συνάδελφοί του ήταν έκπληκτοι και απογοητευμένοι που τα εμβόλια δεν εμπόδισαν τη μετάδοση, όπως ήλπιζαν αρχικά.
Το μεγαλύτερο λάθος της πανδημίας στο Ισραήλ ήταν το κλείσιμο των σχολείων και της εκπαίδευσης
Η εκτεταμένη μόλυνση είναι πλέον αναπόφευκτο μέρος της μελλοντικής ανοσίας — αλλιώς γνωστή ως ανοσία αγέλης. Η Omicron έχει επιταχύνει την πανδημία σ’ ενδημική φάση, στην οποία ο Covid θα είναι «σαν γρίπη»

Ο κορυφαίος Ισραηλινός ανοσολόγος έκλεισε την αναφορά του στα εμβόλια λέγοντας: «Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια που να προβλέπουν την μετάδοση».
WhatsApp-Image-2021-07-13-at-13.12.38_1.jpeg

Το Ισραήλ καταργεί ως ανώφελη την καραντίνα για παιδιά και εφήβους ως 18 ετών, εμβολιασμένα και μη

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αποφάσισε να συστήσει μια τρίτη δόση για παιδιά υψηλού κινδύνου μετά από μελέτη που δείχνει βελτιωμένη προστασία έναντι της Omicron, η καραντίνα για τα παιδιά όμως πρόκειται να ακυρωθεί στο σύνολό της από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, μετά από συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με παιδιάτρους για την πολιτική απομόνωσης του κορωνοϊού στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz και ο υπουργός Παιδείας Yifat Shasha-Biton συμφώνησαν στις νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα πολιτική απομόνωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Έχουν οριστεί να ανακοινώσουν την απόφαση στις 7:30 μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης σε ζωντανή δήλωση στον Τύπο, όπως μεταφέρει η Jerusalem Post.

Όλα τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 0-18 ετών, τόσο εμβολιασμένα όσο και μη, δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοαπομονώνονται αφού έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Αντίθετα, θα πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά από τρεις δοκιμές αντιγόνου, την πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση, και δεν θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα όσο συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικοί.
"Η απόφαση να τερματιστεί η απομόνωση εντός του εκπαιδευτικού συστήματος είναι απαραίτητη - εάν τα εμπορικά κέντρα και οι χώροι ψυχαγωγίας είναι ανοιχτά, δεν έχει νόημα να κλείνουν τα σχολεία και οι τάξεις", δήλωσε ο πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Michael Kohen.
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ συνέστησε τα παιδιά υψηλού κινδύνου ηλικίας 5-11 ετών να εμβολιαστούν με μια τρίτη δόση του εμβολίου για τον COVID-19.
Η πρόταση ακολουθεί μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα ποσοστά νοσηρότητας των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron στο Ισραήλ και τον βαθμό στον οποίο το εμβόλιο τους προστατεύει.

Διαπιστώσεις

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές από το Υπουργείο Υγείας, το Ινστιτούτο Επιστημών Weizman, το Technion, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και το Ιατρικό Κέντρο Sheba, εξέτασε τα οφέλη του εμβολίου σε παιδιά και εφήβους, διαπιστώνοντας ότι,

  • όσοι είχαν εμβολιαστεί τους τελευταίους 2 μήνες ήταν καλύτερα προστατευμένοι από την παραλλαγή Omicron από τους μη εμβολιασμένους ή εκείνους που είχαν εμβολιαστεί αρκετούς μήνες πριν.
  • τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις τους τελευταίους δύο μήνες ήταν δύο φορές πιο προστατευμένα από τα μη εμβολιασμένα άτομα στην ίδια ηλικιακή ομάδα και,
  • οι έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών που είχαν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, τους τελευταίους δύο μήνες είναι τέσσερις φορές πιο προστατευμένοι από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συστήσει ένα ενισχυτικό εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με την ελπίδα ότι θα αυξήσει ομοίως το επίπεδο προστασίας τους από το τρέχον κύμα Omicron.
Η δόση που δίνεται θα προσαρμοστεί ειδικά για τα παιδιά όπως και οι δύο προηγούμενες.

Καταρρέει το αφήγημα....

Βρετανία: Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολίου από 27 Ιανουαρίου, στην τηλεργασία και την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Τέλος βάζει η βρετανική κυβέρνηση στην τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα πιστοποιητικά Covid από την 27η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Βoris Johnson, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται συνεχώς.
Ειδικότερα, από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου καταργούνται η τηλεργασία, τα «διαβατήρια Covid» όπως και η χρήση μάσκας, με το βρετανικό δίκτυο Sky News να μεταδίδει ότι τα μέτρα του «Plan B» που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Λονδίνου χαλαρώνουν.
Όπως δήλωσε ο Βoris Johnson σε σημερινή του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων η χρήση μάσκας δεν θα είναι νομικά υποχρεωτική, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα συνιστάται επισήμως και το υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα επιβάλλεται πλέον για την πρόσβαση στα νυκτερινά καταστήματα και στις μεγάλες συναθροίσεις.
Σημειώνεται πως μετά τις ανακοινώσεις οι μετέχοντες στη Βουλή των Κοινοτήτων ξέσπασαν σε επευφημίες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως τα κρούσματα του κορωνοιού έχουν μειωθεί και η παραλλαγή «Omicron» έχει πιθανότατα κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του μαθήματος ούτε σε κοινόχρηστους χώρους, με τη σχετική οδηγία να δίδεται από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.
Τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στην Covid-19 και οι συν αυτοίς εξακολουθούν να απαιτείται να αυτοαπομονώνονται, αλλά ο Johnson είπε ότι «δεν βλέπει την ώρα να μην ανανεώσει» τη σχετική νομοθετική μέριμνα όταν λήξουν οι σχετικοί κανονισμοί στις 24 Μαρτίου.
«Καθώς η Covid γίνεται ενδημική νόσος, θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τη νομοθεσία, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και προσεκτικοί με τους άλλους.
Θα προτάξουμε την ατομική ευθύνη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 
Ερωτηθείς για τα υποχρεωτικά τεστ στα οποία πρέπει να υποβάλλονται οι ταξιδιώτες με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Johnson είπε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τα σχετικά μέτρα και ότι μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.
Παρά τη χαλάρωση, βέβαια, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, επιμένοντας «τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εμβολιαστούν».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η άρση των μέτρων αποφασίστηκε ενώ ο Boris Johnson έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα διαμαρτυριών λόγω πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Ανατροπή από την Τσεχία: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού «προς αποφυγήν διχασμού της κοινωνίας»

Η νέα Κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, καταργώντας το Διάταγμα της προηγούμενης, που απαιτούσε από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και από εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας να εμβολιάζονται υποχρεωτικά από τον Μάρτιο.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός, «αυτό δεν αλλάζει τη στάση μας απέναντι στον εμβολιασμό, αυτός εξακολουθεί αναμφίβολα να είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της Covid-19. Ωστόσο, δεν βλέπουμε λόγους για επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν θέλουμε να εμβαθύνουμε τον διχασμό στην κοινωνία».

Αυστρία: Χαλάρωση των κανονισμών εισόδου λόγω Covid-19 από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Σε χαλάρωση των κανονισμών εισόδου στη χώρα προχωρά από τη Δευτέρα η Αυστρία, με την απαλλαγή από την υποχρέωση για τεστ PCR όσων έχουν ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 και την αφαίρεση 14 χωρών από τον κατάλογο με τις «περιοχές υψηλού κινδύνου, λόγω έξαρσης παραλλαγής».
Από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου δέκα χώρες της νότιας Αφρικής, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Βρετανία δεν θεωρούνται πλέον περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω της έξαρσης παραλλαγής του κορονοϊού, καθώς και στην Αυστρία έχει επικρατήσει πλέον η παραλλαγή «Όμικρον».
Οι ταξιδιώτες και από αυτές τις χώρες θα μπορούν πλέον να εισέρχονται στην Αυστρία με τον κανόνα 2G+, με αρνητικό τεστ PCR για όσους έχουν νοσήσει πρόσφατα ή έχουν ολοκληρώσει τον πρωτογενή εμβολιασμό.
Όσοι έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση δεν χρειάζεται στο εξής να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ.
Μέχρι τώρα, οι ταξιδιώτες από «περιοχές με έξαρση παραλλαγής» έπρεπε να προσκομίζουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ακόμη και εάν είχαν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Οι νέοι κανονισμοί ισχύουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης