Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα γουρούνια τα... κατάφεραν: Κολλάνε κορωνοϊό αλλά δεν αρρωσταίνουν - Το μοντέλο που μελετά το Ισραήλ

Τα γουρούνια τα... κατάφεραν: Κολλάνε κορωνοϊό αλλά δεν αρρωσταίνουν - Το μοντέλο που μελετά το Ισραήλ
Γιατί οι χοίροι είναι τόσο ανθεκτικοί στον νέο κορωνοϊό;

Η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς και πολλά διαφορετικά ζώα.
Μεταξύ αυτών και τους χοίρους, που αν και μπορεί να μολυνθούν, δεν φαίνεται τελικά να αρρωσταίνουν ή να μεταδίδουν.
Τώρα, χάρη σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell Death Discovery, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξέρουν γιατί.
Ο SARS-CoV-2, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί το COVID-19, θεωρείται από μόνος του ότι είναι ζωονοσογόνος νόσος, που σημαίνει ότι προέρχεται από ζώα και με κάποιο τρόπο έφτασε στον άνθρωπο.
Αυτό συμφωνείται ευρέως, αν και το πώς ακριβώς έγινε αυτό το άλμα στους ανθρώπους παραμένει θέμα συζήτησης.
Ως ζωονοσογόνος νόσος, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι ζώων κατάφεραν επίσης να προσβληθούν από τον ιό.
Συγκεκριμένα, οι γάτες, οι σκύλοι, τα κουνάβια, τα βιζόν, τα ελάφια, οι τίγρεις και τα χάμστερ κατάφεραν να προσβληθούν από τον ιό, να αρρωστήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να τον μεταδώσουν περαιτέρω.
Επιπλέον, ήταν επίσης γνωστό ότι ήταν αντίστροφη-ζωονοσογόνος μετάδοση, επίσης γνωστή ως ζωο-ανθρωπονοτική μετάδοση, που σημαίνει ότι είχαν μολυνθεί από τον άνθρωπο.
Από την αρχή της πανδημίας, ήταν γνωστό στους επιστήμονες ότι οι χοίροι θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, αν και θα έπρεπε να εκτεθούν περισσότερο.
Αυτή ήταν μια σημαντική ανακάλυψη εκείνη την εποχή.
Άλλωστε, οι χοίροι μπορούν να προσβληθούν από κορωνοϊό αλλά να μην αρρωστήσουν – καθώς και ανιχνεύθηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα– τότε οι χοίροι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλο για τη μελέτη της ιικής ανοσογονικότητας.

Γιατί οι χοίροι είναι τόσο ανθεκτικοί στον νέο κορωνοϊό;

Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες είχαν εισαγάγει δείγματα του ιού σε κυτταροκαλλιέργειες που προέρχονται από αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα - τα οποία επενδύουν την αναπνευστική οδό - τόσο των ανθρώπων όσο και των χοίρων για να δουν τι συνέβη.
Ενώ η καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων ενήργησε όπως αναμενόταν, η καλλιέργεια κυττάρων χοίρου έκανε κάτι διαφορετικό.
Ουσιαστικά, ως απάντηση στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, τα κύτταρα χοίρου μόλις πέθαναν, οι πυρήνες των κυττάρων τους τεμαχίστηκαν σε θραύσματα.
Αυτός ο τύπος ελεγχόμενου κυτταρικού θανάτου ονομάζεται απόπτωση, και ενώ ο όρος κυτταρικός θάνατος μπορεί να ακούγεται τρομακτικός, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι αντί να εξαπλωθεί η μόλυνση στα άλλα κύτταρα, τα μολυσμένα κύτταρα απλώς πεθαίνουν, σταματώντας τη μόλυνση στα ίχνη της. προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στους ιστούς.
Αυτό δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά για τους χοίρους.
Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι και οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, μεταξύ άλλων ως απάντηση στον κορωνοϊό.
Αλλά τα κύτταρα χοίρου έχουν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης