Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Djokovic – Υψώνει ανάστημα στην Αυστραλία η Σερβία και εκτοπίζει την Rio Tinto

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον Djokovic – Υψώνει ανάστημα στην Αυστραλία η Σερβία και εκτοπίζει την Rio Tinto

Ο Djokovic ετοιμάζεται να κάνει αγωγή κατά της Αυστραλίας ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων

Σχετικά Άρθρα
Τελικά η ιστορία με την απέλαση του κορυφαίου τενίστα Novak Djokovic από το Αυστραλιανό Open, δεν έχει κλείσει, με την Σερβία να έχει ανοίξει έναν ιδιότυπο πόλεμο στην Αυστραλία, γεωοικονομικής φύσεως.

Ειδικότερα, η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου της Rio Tinto, επικαλούμενη περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Και αυτή η εξέλιξη ήδη έχει ταρακουνήσει τον αγγλοαυστραλιανό όμιλο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής του λιθίου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η απόφαση ήρθε μετά από αιτήματα διαφόρων οικολογικών οργανώσεων να σταματήσει το project λιθίου Jadar ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027.
Η εταιρεία δήλωσε πως είναι "εξαιρετικά ανήσυχη” με την απόφαση αυτή της Σερβίας και επανεξετάζει τη νομική βάση για αυτή.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην υποστήριξη της κυβέρνησης το έργο, απαιτώντας το Rio Tinto να εγκαταλείψει τη χώρα και αναγκάζοντας τον τοπικό δήμο να ακυρώσει ένα σχέδιο για τη διάθεση γης για την εγκατάσταση.


FJmovQnaMAYGDG3.jpg

Οι στόχοι της Rio Tinto μέσω Σερβίας

Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.
Όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times, από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα η τιμή του μεταλλεύματος έχει πενταπλασιαστεί, ενώ ανοδικά κινούνται και το νικέλιο και το κοβάλτιο, που χρησιμοποιούνται επίσης για την κατασκευή των μπαταριών.
Ο λόγος της εκτόξευσης έχει να κάνει με το ότι καθίσταται ολοένα και εντονότερη η ζήτηση για αυτές τις πρώτες ύλες παράλληλα με τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν φθάσει τα 5,6 εκατ. το 2021, όταν το 2020 δεν υπερέβαιναν τα 3,1 εκατ.
Η άγγλο-αυστραλιανή εταιρία Rio Tinto δραστηριοποιείται στην Σερβία από το 2004 πραγματοποιώντας έρευνες υπεδάφους.
Στην δυτική Σερβία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα λιθίου και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε άδεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία επένδυση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες την απαλλοτρίωση γης ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα συντελούνταν στην αμιγώς αγροτική περιοχή του Γιάνταρ.

Ο Djokovic ετοιμάζεται να κάνει αγωγή κατά της Αυστραλίας ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων

Ο ανεμβολίαστος σταρ του τένις Djokovic σκέφτεται να κάνει αγωγή στην κυβέρνηση της Αυστραλίας μετά την απέλασή του για λόγους δημόσιας υγείας ενόψει του Australian Open.
Ο 34χρονος σύμφωνα με δημοσιεύματα συμβουλεύεται τη νομική του ομάδα για να μηνύσει τη χώρα για 4,4 εκατομμύρια δολάρια, αμοιβή που περιλαμβάνει το έπαθλο των 2,75 εκατομμυρίων δολαρίων που αναμενόταν να κερδίσει ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου, σύμφωνα με τη Sun.
Αξιωματούχοι του κράτους και του τένις είχαν χορηγήσει στον Djokovic ιατρική εξαίρεση από την αυστηρή πολιτική εμβολιασμού της Αυστραλίας για τον COVID-19, επειδή είχε πρόσφατα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αλλά οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης ακύρωσαν την εξαίρεση και τη βίζα του όταν έφτασε στη Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου.

Η απέλαση

Την Κυριακή το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της κυβέρνησης της Αυστραλίας και απέλασε τον 20 φορές νικητή του Grand Slam πίσω στη Σερβία πριν ξεκινήσει το τουρνουά τη Δευτέρα, μετά από ένα… θρίλερ 11 ημερών.
«Είναι γνωστό ότι ο Djokovic και η οικογένειά του αισθάνονται ότι του φέρθηκαν άσχημα στο ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη», είπε στη βρετανική εφημερίδα πηγή κοντά στον ατζέντη του.
«Η μητέρα του αποκάλυψε πως ήταν γεμάτο ψύλλους και σκουλήκια.
Του συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι κρατούμενος» τονίστηκε.
«Υποβλήθηκε σε ταπεινωτική μεταχείριση.
Θα πρέπει να κάνει μήνυση», φέρεται να πρόσθεσε ο Σέρβος δικηγόρος και πολιτικός Toma Filla.
Ο άσος του τένις μπορεί τώρα να χάσει άλλη μια ευκαιρία να σημειώσει έναν ρεκόρ 21ου τίτλου Grand Slam στο French Open του Μαΐου, καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις από τις πολιτικές που απαιτούν εμβολιασμό όλων των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης