Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία

Borrell (EE): Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία
Ο Josep Borrell ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά απλώς το «μη κρίσιμο» προσωπικό είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα εάν το επιθυμεί.

Δεν υπάρχει λόγος να απομακρυνθεί το προσωπικό της ΕΕ από την Ουκρανία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, μετά την ενημέρωση που είχαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ από τον Αμερικανό ομόλογό τους, Anthony Blinken.
Ο Josep Borrell ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξήγησε ότι δεν πρόκειται για εκκένωση, αλλά απλώς το «μη κρίσιμο» προσωπικό είναι ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα εάν το επιθυμεί. '
«Αυτό δεν είναι εκκένωση», δήλωσε ο Ζ. Borrell, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες.
Ο Α. Blinken ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov στη Γενεύη.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση», είπε ο J. Borrell, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Blinken πριν και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι καινούριο που να δικαιολογεί την ανησυχία ή το φόβο για άμεσες επιθέσεις», δήλωσε ο Borrell.
«Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να παίζουν με τα νεύρα μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τον βαθμό της απειλής και πότε πρέπει να αντιδράσουμε».
«Κάνουμε διπλωματικές προσπάθειες να πείσουμε τη Ρωσία ότι ο δρόμος του διαλόγου θα συνεχιστεί, παρά τη ρητορική της Ρωσίας που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», είπε ο Borrell.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα, ο J. Borrell είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν γραπτώς στις αξιώσεις της Ρωσίας.

Γνωρίζουμε τους όρους αυτής της απάντησης

«Γνωρίζουμε τους όρους αυτής της απάντησης», τόνισε ο Borrell, σημειώνοντας ότι προετοιμάζεται σε συντονισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και ΕΕ.
«Όταν η απάντηση σταλεί γραπτώς, οι Ρώσοι θα πρέπει να τη μελετήσουν και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τη δική τους απάντηση», είπε.
Όλα γίνονται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, πρόσθεσε ο Borrell.
Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ σχεδιάζει μέτρα με υψηλό οικονομικό κόστος, σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε μια πιθανή επίθεση της Ρωσίας. Θα είναι άμεση και αποφασιστική η απάντησή μας και με ενότητα όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά και διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης