Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αναμένουμε επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως τα μέσα Φεβρουαρίου - Απάντηση για τις εγγυήσεις ασφάλειας έδωσαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

ΗΠΑ: Αναμένουμε επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως τα μέσα Φεβρουαρίου - Απάντηση για τις εγγυήσεις ασφάλειας έδωσαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

«Χρήση στρατιωτικής ισχύος» από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας αναμένουν οι ΗΠΑ από σήμερα ως τα μέσα Φεβρουαρίου - Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν να φύγουν τώρα από την Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 26 Ιανουαρίου η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman.

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.
«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Putin.
Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Putin», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας».

«Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Putin, θα μπορούσαν «να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του».
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Putin θα βρίσκεται εκεί.
Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Xi Jinping δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Putin επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Sherman.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, «η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας».
Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «πιέζει για διπλωματία», ενώ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».
«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» είτε πρόκειται για «ολική εισβολή» είτε για μερική, γιατί «ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας», επέμεινε.
«Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία», προειδοποίησε.
Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης «για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν να φύγουν τώρα από την Ουκρανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης».
Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη Ρωσία την απάντηση στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη Ρωσία την απάντηση στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα John Sullivan έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να παραδώσει την απάντηση της Ουάσινγκτον στα αιτήματα της Ρωσίας περί ασφάλειας, όπως μετέδωσε την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters η εφημερίδα Kommersant χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της πληροφορίας.
Η αμερικανική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Οι προφορικές απαντήσεις

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grusko δήλωσε ότι η Ρωσία είχε λάβει προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.
Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, "ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα".

Περιοχές στρατιωτικού ανταγωνισμού

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ' ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.
Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Βαριά η ατζέντα - Πολεμικές επιχειρήσεις

Την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει την «γραπτή» απάντησή του στη Ρωσία όπως ανακoίνωσε, μέσω του twitter η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου, δίνοντας χρόνο στην «διπλωματική διέξοδο» της κρίσης και περιμένοντας μια αντίδραση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, έξι αμερικανικά αεροσκάφη F-15 προσγειώθηκαν σήμερα σε μια αεροπορική βάση της Εσθονίας.
Θα παραμείνουν εκεί για μιάμιση εβδομάδα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, σε αυτό που η Ρωσία κατήγγειλε ως δυτική «υστερία» ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας δεν ανέφερε τα μαχητικά αμερικανικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στην Εσθονία.

«Τα έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία.
Τα F-15 θα ενισχύσουν την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Αστυνόμευση της Βαλτικής, δήλωσε η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command).
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία -χώρες της Βαλτικής πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και βασίζονται στο ΝΑΤΟ για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους.
Το ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει ότι η Δανία θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια κοντινή αεροπορική βάση της Λιθουανίας στο Σιαουλιάι την Πέμπτη.
«Τα αεροσκάφη σχεδιάζουν να συνεργαστούν με άλλα συμμαχικά έθνη σε όλη τη Βαλτική, ασκώντας εκπαιδευτικούς ελιγμούς αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους επιπρόσθετα, στις αποστολές εναέριας αστυνόμευσης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση.
Οι εντάσεις οξύνονται καθώς η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας, περιβάλλοντας την Ουκρανία από βορρά, ανατολικά και νότια.

Σε πολεμικό κλίμα η Ρωσία

Η Ρωσία αναπτύσσει περαιτέρω τη στρατιωτική της ισχύ με έκτακτες πολεμικές ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, καθώς το ναυτικό της διεξάγει προσχεδιασμένες κοινές ασκήσεις πολύ πιο νότια με την Κίνα και το Ιράν στην Αραβική Θάλασσα.
Tην ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απειλεί με ασυτηρές κυρώσεις, ακόμη και προσωπικά στον Vladimir Outin.
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανακοίνωσαν ότι «περίπου 6.000 στρατιώτες και 60 πολεμικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί για τις λεγόμενες ασκήσεις ετοιμότητας μάχης που εκτείνονται σε τρεις περιοχές κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014».
Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν επίσης στις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων μοιρών μαχητικών Su-27SM, Su-30SM2 και Su-34, τα οποία θα «βελτιώσουν την αλληλεπίδραση όταν εκτελούν πυραυλικά πλήγματα σε μέγιστη απόσταση», ανέφερε ο στρατός.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι αγγλόφωνοι Moscow Times: Περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας θα κάνουν ελιγμούς «σε σημαντική απόσταση από τα σημεία μόνιμης ανάπτυξής τους», σύμφωνα με το Interfax.
Ξεχωριστά, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Ναυτικού ανέφερε ότι πληρώματα αρμάτων μάχης T-72B3 πραγματοποίησαν ασκήσεις σκοποβολής σε πεδίο βολής της Κριμαίας.
Όσο για τις ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες έχουν αυξηθεί μέχρι το σημείο να γίνουν σχεδόν τακτικές και ρουτίνας τον τελευταίο καιρό, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πρόσφατα ότι πηγαίνουν «στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» της αποκλιμάκωσης.

Γίνονται περαιτέρω προετοιμασίες για μεγάλες ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας που είχαν προαναγγελθεί για τον Φεβρουάριο.


Τη Δευτέρα και την Τρίτη το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ξεκίνησε επίσης κοινές ασκήσεις στην Αραβική Θάλασσα με την Κίνα και το Ιράν.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden συνεχίζει προς το παρόν να εκφράζει την ελπίδα για διπλωματική λύση στην κρίση, ενώ απειλεί επίσης με αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ελέγχων στις εξαγωγές στη Ρωσία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε αμερικανικά τσιπ - κάτι που θα πίεζε τον ρωσικό πληθυσμό - πρόσβαση σε κοινά ηλεκτρονικά είδη, iPhone, ακόμη και αυτοκίνητα.
Πιθανότατα σε μια τέτοια πρωτοφανή κίνηση, η Μόσχα θα άρχιζε να βασίζεται περισσότερο στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου, ακούμε πολεμικές συζητήσεις για την προστασία των χωρών «μας» της ανατολικής πλευράς, σχολιάζει χαρακτηριστικά το zerohedge.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ φαίνεται να υποχωρεί από τη στρατιωτική «επιλογή» και την ανάπτυξη δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα...
Υπαναχωρεί το ΝΑΤΟ Οι εξελίξεις έρχονται μια μέρα αφότου μερικές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Δανίας, της Λιθουανίας και πιθανώς της Γαλλίας, άρχισαν να στέλνουν περιορισμένα στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων τζετ και φρεγατών προς την Ανατολική Ευρώπη.
Η κυβέρνηση Biden έθεσε επίσης 8.500 στρατιώτες σε διαταγές «προετοιμασίας για ανάπτυξη», αλλά δεν τους έχει στείλει ακόμη ανατολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης