Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τέλος στο πολιτικό θρίλερ με την άνετη επανεκλογή του Mattarella στην προεδρία της Δημοκρατίας

Ιταλία: Τέλος στο πολιτικό θρίλερ με την άνετη επανεκλογή του Mattarella στην προεδρία της Δημοκρατίας
Ο Mattarella κέρδισε την πλειοψηφία των 504 βουλευτών που απαιτείται για την επανεκλογή του στην προεδρία
Σχετικά Άρθρα

Το ιταλικό Κοινοβούλιο ψήφισε το Σάββατο (29/1/2022) υπέρ της δεύτερης θητείας του Sergio Mattarella στην προεδρία της Δημοκρατίας, δίνοντας τέλος σε ένα εξαήμερο αδιέξοδο που απείλησε την επιβίωση της κυβέρνησης της χώρας.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση ψήφων, ο Mattarella ξεπέρασε κατά πολύ την πλειοψηφία των 505 βουλευτών που απαιτείται για την επανεκλογή του στην προεδρία.
Έλαβε τις απαιτούμενες ψήφους 759 βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών, κάτι που σημαίνει ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι αναγκαία για την εκλογή.Όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, υπογραμμίζουν ότι η δεύτερη θητεία του Mattarella αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων - τουλάχιστον στη φάση αυτή - να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, μόλις έγινε γνωστή εκλογή του Mattarella.
Είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος να ορκιστεί για την δεύτερη θητεία του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Draghi: Εξαιρετική είδηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την επανεκλογή του Sergio Mattarella .
Πιο αναλυτικά, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Η επανεκλογή του Sergio Mattarella στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς.
Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που εισάκουσε την ισχυρότατη βούληση του κοινοβουλίου να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία».

Αποδέχθηκε ο Mattarella την πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι ο Mattarella, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Draghi να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου.
Ο 80χρονος πολιτικός, του οποίου η θητεία επρόκειτο να λήξει στις 3 Φεβρουαρίου 2022, είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε μία δεύτερη επταετή θητεία στην προεδρία, αλλά τα κόμματα εντός του μεγάλου συνασπισμού του πρωθυπουργού Mario Draghi στράφηκαν στον Mattarella μετά από πολλές αποτυχίες εύρεσης διαδόχου.
Ο Mattarella πρώην Χριστιανοδημοκράτης υπουργός και δικαστής του συνταγματικού δικαστηρίου, ο οποίος μεταπήδησε στην πολιτική μετά τη δολοφονία του αδελφού του από τη σικελική μαφία το 1980, είναι ο δεύτερος στη σειρά πρόεδρος, μετά τον Giorgio Napolitano, που επανεκλέγεται.

Σημαντικός ο ρόλος του προέδρου

Στην Ιταλία, οι πρόεδροι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του πολιτικού συστήματος, υπηρετώντας μια επταετή θητεία.
Οι πρόεδροι ορίζουν πρωθυπουργούς, προκηρύσσουν εκλογές, επηρεάζουν διακριτικά την κυβερνητική πολιτική και μπορούν να ασκήσουν veto σε νόμους ή διορισμούς υπουργών.

Τηλεφωνικές επαφές Draghi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi τηλεφώνησε νωρίτερα το Σάββατο (29/1/2022) στους αρχηγούς των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνησή του και τους ζήτησε να στηρίξουν δυναμικά την επανεκλογή του προέδρου της δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Παράλληλα, ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της βουλής, Pier Ferdinando Casini (ο οποίος εθεωρείτο μια ενδεχόμενη εναλλακτική για την προεδρία) έκανε γνωστό ότι κάνει «βήμα πίσω» και τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ μιας δεύτερης θητείας του Mattarella.
Όλοι, πλέον, στην Ιταλία, θεωρούν δεδομένη την επανεκλογή του νυν προέδρου, για να μπορέσει να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Και ο Salvini υπέρ Mattarella

Εξάλλου μετά τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες για εκλογή ενός νέου προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας, από μέρους του κοινοβουλίου, ο γραμματέας της Lega, Matteo Salvini, εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στον νυν πρόεδρο της δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
«Η ηγετική ομάδα πρέπει να μείνει ως έχει: ο Mattarella στην προεδρία και ο Draghi πρωθυπουργός, είναι η πιο λογική λύση», δήλωσε.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, αυτό σημαίνει ότι η επανεκλογή Mattarella θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Αναμένεται να υπάρξει και επίσημη, σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση του Mario Draghi.

Υπέρ Mattarella και ο Berlusconi

Και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi τάχθηκε επίσημα υπέρ της επανεκλογής του Ιταλού προέδρου Sergio Mattarella.
Ο Berlusconi τηλεφώνησε στον Ιταλό πρόεδρο και τον διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της Forza Italia θα ψηφίσει, με αρραγή τρόπο, υπέρ της επανεκλογής του.
Ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε, επίσης, ότι πριν από μια εβδομάδα αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, για να ευνοήσει μια λύση κοινής αποδοχής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης