Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Στις κάλπες οι πολίτες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές - Φόβοι για χαμηλή συμμετοχή

Πορτογαλία: Στις κάλπες οι πολίτες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές - Φόβοι για χαμηλή συμμετοχή

Παρά το γεγονός ότι το 1/10 των 10 εκατ. Πορτογάλων βρίσκεται σε καραντίνα, οι αρχές εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια κατά τη διαδικασία, καθώς οι θετικοί κλήθηκαν να ψηφίσουν την τελευταία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες

Σχετικά Άρθρα

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 30/1, οι Πορτογάλοι για να ψηφίσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν διαφαίνεται να βγάλουν ξεκάθαρο νικητή, με την αβεβαιότητα να είναι αυξημένη λόγω χαμηλής συμμετοχή εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19.
Ακόμα και όσοι έχουν κορωνοϊό επιτράπηκε να ψηφίσουν στην Πορτογαλία, υπό τον φόβο της χαμηλής συμμετοχής στις εκλογές, την ώρα που ότι το 1/10 των 10 εκατ. Πορτογάλων βρίσκεται σε καραντίνα.
Η κυβέρνηση επέτρεψε σε όσους έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό να βγουν από την καραντίνα και να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, συνιστώντας να το πράξουν λίγο προτού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στις 19:00 το απόγευμα (21:00 ώρα Ελλάδας), υποσχόμενη «απόλυτη ασφάλεια» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Ήδη, στη χώρα πάνω από το 1/10 των 10 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της Covid-19, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει εκτοξευθεί λόγω της μετάλλαξης Omicron, παρόλο που ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει διατηρήσει τους αριθμούς θανάτων και νοσηλειών σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Κρίσιμη αναμέτρηση

Η εκλογική μάχη αναμένεται στήθος με στήθος και με όρους κοινοβουλευτικών εδρών, καθώς κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Φαβορί και σε αυτές τις εκλογές οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Antonio Costa .
Μάλιστα,σύμφωνα με την δημοσκόπηση στο εβδομαδιαίο Expresso, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, εξασφαλίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου, έναντι του 33% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Rui Rio.
Επιπλέον, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Publico, το PS μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 36%, έναντι 33% του PSD.
Ωστόσο, η χαμηλή συμμετοχή ενδέχεται και να καταστήσει τις προβλέψεις αναξιόπιστες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ακόμη, πίσω από τα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Πορτογαλία από την έλευση της δημοκρατίας το 1974, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τέσσερα κόμματα με 5% έως 6% της πρόθεσης ψήφου.
Στην άκρα δεξιά και την δεξιά, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές της Chega και οι φιλελεύθεροι αναμένεται να καταγράψουν άνοδο μετά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο το 2019 με έναν και μοναδικό βουλευτή.
Ωστόσο, από την πλερά της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι κάποτε σύμμαχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος -το Μπλοκ της Αριστεράς και ο συνασπισμός Κομμουνιστών-Πράσινων - κινδυνεύουν να τιμωρηθούν για την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2022, που προκάλεσε και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
Σημειώνεται ότι οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο, αφού η Βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της μειοψηφικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης και είναι πιθανόν να παρατείνει την πολιτική αστάθεια και να δημιουργήσει μια βραχύβια κυβέρνηση, εκτός αν ένα από τα κύρια κόμματα καταφέρει να συνάψει μια βιώσιμη κυβερνητική συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης