Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία – Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Γερμανία – Ενεργειακή κρίση: Σχέδιο για κατάργηση του τέλους για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Αύξηση κατά μέσο όρο κατά 63,7% στο ενεργειακό κόστος 4.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών για το 2022

Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο να καταργήσει την επιπλέον εισφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τη στήριξη της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εξετάζει η Γερμανία, όπως έκανε γνωστό την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της χώρας.
Όπως ανέφερε ο Christian Lindner, η κίνηση αυτή έχει στόχο να ελαφρώσει το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reutets.

Ο προγραμματισμός

Βάσει συμφωνίας των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, ήταν προγραμματισμένο να καταργηθεί η επιβάρυνση αυτή στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 69% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση και μια δυνητική στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία από την προμηθεύτρια φυσικού αερίου, Ρωσία, είναι πολύ πιθανό να τις ωθήσει ακόμη υψηλότερα.

Ανακούφιση

«Εάν ο συνασπισμός συμφωνήσει, η επιβάρυνση θα αφαιρεθεί στα μέσα του έτους με τρόπο που θα είναι οικονομικά βιώσιμος», ανέφερε ο Lindner σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.
«Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με ανακούφιση δισεκατομμυρίων ευρώ για τις οικογένειες, τους συνταξιούχους και εκείνους που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους βιοτέχνες».
Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η προσαύξηση μειώθηκε κατά 43% και παρά τη μείωση αυτή, αναμένεται να επιβαρύνει τα νοικοκυριά μεσοσταθμικά κατά 222 ευρώ για το 2022.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο εκ των αρχηγών του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δήλωσε ότι η χρέωση ενδέχεται να καταργηθεί εντελώς φέτος.

Το πλήγμα στα νοικοκυριά

Σχεδόν 4,2 εκατ. νοικοκυριά στη Γερμανία θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 63,7% φέτος, ενώ 3,6 εκατ. έχουν δει τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου αυξημένους κατά 62,3% σε σχέση το 2021, καθώς οι προμηθευτές μετακυλούν το κόστος της χονδρικής που έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αγοράς ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης