Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο προειδοποιεί: Η πληγή του 2022 που θα στερήσει τις αποδόσεις στους επενδυτές

Το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο προειδοποιεί: Η πληγή του 2022 που θα στερήσει τις αποδόσεις στους επενδυτές
«Θα έχουμε πολύ πιο δύσκολες στιγμές μπροστά μας... με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, πολύ υψηλά επίπεδα χρηματιστηρίου και με αυξανόμενο -και σε ορισμένα σημεία επιταχυνόμενο- πληθωρισμό, θα μπορούσαμε να δούμε μια μακρά χρονική περίοδο με χαμηλές αποδόσεις»
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο προειδοποιεί: Οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν πλέον χρόνιες χαμηλές αποδόσεις καθώς η άνοδος του πληθωρισμού γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου αξιοποίησης πετρελαίου της Νορβηγίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, είπε στους Financial Times ότι πλέον είναι αναμφισβήτητο ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα είναι παροδική.

Η πληγή του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερες από δύο δεκαετίες στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε στο 7% τον Δεκέμβριο, από μόλις 0,1% τον Μάιο του 2020.
Σύμφωνα με τον Tangen το ταμείο πετρελαίου, το οποίο κατέχει το ισοδύναμο του 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο, ο πληθωρισμός «θα μπορούσε να είναι ισχυρότερος από ό,τι αναμενόταν γενικά», καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει υψηλή ζήτηση και παρατεταμένη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Το βλέπουμε σε γενικές γραμμές, σε όλο και περισσότερα μέρη.
Είδαμε την Ikea να αυξάνει τις τιμές κατά 9%, είδαμε τις τιμές των τροφίμων να ανεβαίνουν, να συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλοί οι ναύλοι, τα μέταλλα, τα εμπορεύματα, η ενέργεια, το φυσικό αέριο... Βλέπουμε σημάδια και στους μισθούς».
«Τι συνέπειες θα έχει;
Θα χτυπηθούν τα ομόλογα και οι μετοχές ταυτόχρονα... για τα επόμενα χρόνια».

Μόνιμη ή παροδική η απειλή του πληθωρισμού;

Οι αναλυτές διχάζονται για το αν η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι μόνιμη ή παροδική απειλή.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι η πανδημία προκάλεσε ένα προσωρινό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού που συνέπεσε με μια απότομη οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.
Οι μετρήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούσαν υπερβολικά για τον αφανή πληθωρισμό.
Ένας δημοφιλής μετρητής, ο δείκτης νεκρού σημείου 10 ετών, έδειξε ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε από τα σημερινά επίπεδα σε περίπου 2,5%.
Έτσι, το μέτρο αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει λίγο πάνω από το 3% στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, ο Tangen είπε ότι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται ή εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, ενίσχυσαν την άποψή του ότι οι αυξήσεις θα είναι μόνιμες.
«Θα έχουμε πολύ πιο δύσκολες στιγμές μπροστά μας... με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, πολύ υψηλά επίπεδα χρηματιστηρίου και με αυξανόμενο -και σε ορισμένα σημεία επιταχυνόμενο- πληθωρισμό, θα μπορούσαμε να δούμε μια μακρά χρονική περίοδο με χαμηλές αποδόσεις», είπε.

www.bankingnews/gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης