Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Ρωσία στήνει προβοκάτσια για να εισβάλει στην Ουκρανία - Στέλνει στη Λευκορωσία 30.000 στρατιώτες

ΗΠΑ: Η Ρωσία στήνει προβοκάτσια για να εισβάλει στην Ουκρανία - Στέλνει στη Λευκορωσία 30.000 στρατιώτες
Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε πτώματα και ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο των πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι η Μόσχα σκοπεύει να βιντεοσκοπήσει μια ψεύτικη επίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το υλικό αυτό ως πρόσχημα για να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby.
Tην ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι η Μόσχα μεταφέρει αυτήν τη στιγμή περίπου 30.000 στρατιώτες στη χώρα εταίρο της Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας
Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να «κατασκευάσει» ένα πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία, πιθανότατα γυρίζοντας προπαγανδιστικά βίντεο που θα έδειχναν ψεύτικες επιθέσεις εναντίον της.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε πτώματα και ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο των πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα», είπε ο Kirby κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές που θα της παρείχαν μια δικαιολογία για την εισβολή, πρόσθεσε.
Η μία είναι αυτό το κατασκευασμένο βίντεο που θα δείχνει το αποτέλεσμα μιας έκρηξης και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα φαίνεται ότι ανήκει στην Ουκρανία ή σε κάποια συμμαχική της χώρα.

Τι έγραψαν ΝΥΤ και Washington Post

Η εφημερίδα New York Times γράφει ότι το σχέδιο της Ρωσίας περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση ενός ψεύτικου βίντεο, το οποίο παρουσιάζει μια σκηνοθετημένη κατασκευασμένη επίθεση, που πραγματοποιείται από τον ουκρανικό στρατό είτε στο ρωσικό έδαφος είτε εναντίον ρωσόφωνων κατοίκων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Washington Post γράφει ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και αναμένεται να αποκαλυφθούν σήμερα Πέμπτη.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί τα σχέδια εισβολής, αλλά έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία.

«Το βίντεο θα μεταδοθεί για να υπογραμμιστεί η απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και να υποστηριχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις»

«Αυτό το βίντεο, εφόσον δοθεί στη δημοσιότητα, θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν τη σπίθα που χρειάζεται για να ξεκινήσει και να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ένας αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price είπε ότι το υπουργείο δημοσιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να εκθέσει το εύρος των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία και να την εμποδίσει να συνεχίσει αυτήν την επικίνδυνη εκστρατεία.
«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει (η Ρωσία), αλλά ξέρουμε ότι είναι μια υπό εξέταση επιλογή» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζόναθαν Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Η ταινία «θα περιλάμβανε ηθοποιούς που θα θρηνούσαν για εκείνους που σκοτώθηκαν σε ένα γεγονός που (η Ρωσία) θα είχε δημιουργήσει από μόνη της καθώς και πτώματα, υποτίθεται εκείνων που σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss ήταν η πρώτη που αντέδρασε, σχολιάζοντας ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ περί του ρωσικού σχεδίου κατασκευής ενός προσχήματος για να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια σοκαριστική απόδειξη για την επιθετικότητα της Μόσχας.
«Πρόκειται για σαφή και σοκαριστική απόδειξη της απρόκλητης επιθετικότητας της Ρωσίας και της υπόγειας δραστηριότητάς της για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Αυτή η επιθετική πρόθεση απέναντι σε ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό κράτος είναι απολύτως απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο», ανέφερε στο Twitter η επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις.

30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία

Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι η Ρωσία μεταφέρει αυτήν τη στιγμή περίπου 30.000 στρατιώτες στη χώρα εταίρο της Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.
Τα μαχητικά στρατεύματα θα περιλαμβάνουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Iskander που μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα, συστήματα αεράμυνας S-400 και ειδικές μονάδες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski.
Η κίνηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στη γειτονική χώρα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ αναμένει επίσης να συνδυαστεί με την ετήσια άσκηση πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
 Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μόσχας, τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν για κοινούς ελιγμούς με τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με αυτήν, θα εμπλακούν λιγότεροι από 13.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Σταματήστε, μην τροφοδοτείτε την ένταση 

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν την ένταση στην Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ η Ρωσία με αφορμή την αποστολή 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία και στη Ρουμανία.
«Ζητούμε συνεχώς από τους Αμερικανούς εταίρους μας να πάψουν να τροφοδοτούν τις εντάσεις.
Η ανησυχία της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και απολύτως δικαιολογημένη, δεδομένου ότι στέλνουν Αμερικανούς σε ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.

Οι διαμεσολαβήσεις


Εν μέσω ενός εντεινόμενου διπλωματικού μαραθώνιου για την εξεύρεση λύσης στην κρίση, όπου Δύση και Ρωσία επιδίδονται σε μια κλιμακούμενη «ψυχροπολεμική» ρητορική και ανταλλαγή λεκτικών πυρών, αυξάνονται οι φόβοι για μια σύγκρουση «από λάθος», τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αρχίζουν να συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.
Με τη Ρωσία να έχει «στρατοπεδεύσει» περίπου 100.000 στρατιώτες στη μεθόριο με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως στέλνουν 3.000 στρατιώτες σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν σενάριο ρωσικής εισβολής, αν και έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι δυνάμεις αυτές δεν πρόκειται να εμπλακούν σε τυχόν συγκρούσεις και πως η αποστολή τους είναι να ενισχύσουν την άμυνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα απάντησε άμεσα, κάνοντας λόγο για «καταστροφικό και αδικαιολόγητο βήμα», με το Κρεμλίνο να ζητά από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να τροφοδοτούν την ένταση.
Πάντως και παρά την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών και τη ρητορική ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα στον Putin ότι ενδιαφέρονται για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι επαφές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 3/2 στο Κίεβο σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων.

Τι ψάχνει ο Erdogan στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Erdogan κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelenksy θα ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, έχοντας ξεκάθαρα στο μυαλό του πως μια στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανία, θα έφερνε σε πραγματικά δυσχερή θέση την Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε την Άγκυρα σε δύσκολη θέση, μια και θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Μάλιστα ο Erdogan έχει προτείνει μια συνάντηση των Putin – Zelensky στην Τουρκία, πρωτοβουλία στην οποία έχει βάλει «πάγο» ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος θεωρεί πως η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ενεργήσει ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής.
Άλλωστε τα εμπορικά «ανοίγματα» της Τουρκίας στην Ουκρανία (οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας – Ουκρανίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021), η αποστολή τουρκικών drones αλλά και οι διάφορες θέσεις Erdogan (π.χ. έχει απορρίψει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους) έχουν προκαλέσει όχι μόνο καχυποψία από τον Putin, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας.

Έστειλαν στρατό οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποστέλλουν 3.000 στρατιώτες σε Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να θωρακίσουν την ανατολική Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα σταλούν 2.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, όπου θα ενωθούν με άλλα στρατεύματα, ενώ άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη θα μεταφερθούν στη Ρουμανία.
«Αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνιμες μετακινήσεις.
Ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες» ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις αυτές θα προστεθούν στους άλλους 8.500 στρατιώτες που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία, αν και εκτιμά πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση από τη Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία.

«Καταστροφικό βήμα»

Για καταστροφικό και αδικαιολόγητο βήμα που κλιμακώνει την ένταση και περιορίζει τα περιθώρια διαλόγου έκανε λόγο η Ρωσία, αναφερόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, η κίνηση αυτή «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.
14_10.JPG
Επικοινωνία Putin – Johnson

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη 2/2 πραγματοποιήθηκε και η επικοινωνία του προέδρου Putin με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson.
Ο Johnson υποστήριξε ότι κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει δικαίωμα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εφόσον το επιθυμεί, με τον Putin να επισημαίνει την απροθυμία του ΝΑΤΟ να απαντήσει στις ανησυχίες που διατυπώνει η Ρωσία όσον αφορά την περιφερειακή της ασφάλεια.
Από την Downing Street έγινε γνωστό ότι Putin και Johnson συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Johnson «τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος που θα σέβεται τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και υπογράμμισε στον Putin ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν τραγικός λάθος υπολογισμού».

Συνομιλία Biden – Macron

Συνομιλία για την κρίση στην Ουκρανία είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Joe Biden και της Γαλλίας Emmanuel Macron, οι οποίοι εξέτασαν το συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, Biden και Macron «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών».

Μεταφέρει στρατεύματα

Στο μεταξύ, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας.
Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν φωτογραφίες από δορυφόρο με τη διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διεξάγονται σε καθημερινή βάση γυμνάσια, ενώ η κινητικότητα βαριών οχημάτων είναι μεγάλη.
russia2.webp
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την περιοχή Persianovsky στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Διακρίνονται κρατήρες από δοκιμές όπλων και κτίρια μέσα στο χιόνι.
Ανάλογες εγκαταστάσεις και στοιχεία, προκύπτουν και από το Pogonovo, μία περιοχή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τα σύνορα. 
russia1.webp
Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Η Βρετανία αναχαίτισε και συνόδευσε τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που προσέγγισαν την περιοχή ενδιαφέροντος της νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Αεροπορίας.
«Μαχητικά Typhoon τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Lossiemouth της Βασιλικής Αεροπορίας, υποστηριζόμενα από ένα αεροσκάφος Voyager που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Brize Norton της Βασιλικής αεροπορίας, για να αναχαιτίσουν αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη που προσέγγιζαν την περιοχή συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη συνέχεια αναχαιτίσαμε και συνοδεύσαμε τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη Bear», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα αεροσκάφη Bear είναι η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αεροσκάφη Tu-95 και Tu-142.
Τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Βρετανίας. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης