Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκρός ηγέτης του ISIS: Ποιος ήταν ο επικηρυγμένος τζιχαντιστής για 10 εκατ. δολάρια

Νεκρός ηγέτης του ISIS: Ποιος ήταν ο επικηρυγμένος τζιχαντιστής για 10 εκατ. δολάρια
Ο νούμερο ένα στόχος για τις ΗΠΑ αναφορικά με τον ISIS, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο χωριό Άτμε της βορειοδυτικής Συρίας
Μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019 κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στη Συρία που κατά την σκληρή φρασεολογία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "πέθανε σαν σκύλος", το Ισλαμικό Κράτος όρισε τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι νέο "χαλίφη των μουσουλμάνων".
Το όνομά του ήταν άγνωστο στους περισσότερους αναλυτές και ορισμένοι αμφισβητούσαν ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του, υποστηρίζοντας πως ο νέος επικεφαλής του ISIS είχε αναλάβει ένας από τους ιδρυτές και βασικούς ιδεολόγους της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι.
Και είχαν απόλυτο δίκιο καθώς το όνομα Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι ήταν το "πολεμικό του ψευδώνυμο".
Δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτιότερα από εκεί όπου εντοπίστηκε και σκοτώθηκε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κουρέσι.
Ο νούμερο ένα στόχος για τις ΗΠΑ αναφορικά με τον ISIS, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο χωριό Άτμε της βορειοδυτικής Συρίας, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα από τα σύνορα με την Τουρκία. Η επίθεση εξαπολύθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Ο απολογισμός είναι δεκατρείς νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά αλλά και ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι που είχε χρησιμεύσει για την μεταφορά της μονάδας των ειδικών δυνάμεων από το Ερμπίλ του Ιράκ.
Ο Κουρέσι θεωρείται ο άνθρωπος που διηύθυνε την εντυπωσιακή ως προς την οργάνωση αλλά τα αποτελέσματά της επιχείρηση σε φυλακή με κρατούμενους μέλη του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έγινε χαλίφης όταν πια το χαλιφάτο είχε πάψει να υπάρχει

Γόνος οικογένειας που ανήκει στη μειονότητα των Τουρκομάνων του Ιράκ, ο Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι συγκαταλέγεται στους ελάχιστους μη άραβες που ανέβηκαν ψηλά στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους.
Γεννημένος στο Ιράκ στην πόλη Τελ Αφάρ και πτυχιούχος του πανεπιστημίου της Μοσούλης όπου μελέτησε κορανικές σπουδές και αποφοίτησε το 2000, αξιωματικός στο στρατό του Σαντάμ Χουσεϊν, ηγετικό στέλεχος της σουνιτής εξέγερσης στην μετά Σαντάμ εποχή, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014.
Ο Σάλμπι/Κουρέσι φιγούραρε από τον Αύγουστο του 2019 στον κατάλογο των "πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών" των ΗΠΑ, που προσέφεραν αμοιβή έως και 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψη ή την εξόντωσή του.
Το ISIS επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι
Θεωρούνταν υπεύθυνος για επιχειρήσεις του ISIS σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν ο αποκαλούμενος "καθηγητής" που λέγεται ότι συνδέθηκε με τον Μπαγκντάντι την εποχή που ήταν κρατούμενοι των Αμερικανών σε φυλακή στη Βασόρα για τις διασυνδέσεις τους με την Αλ Κάιντα το 2003.
Απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, δεν έκανε ομιλίες και στο μικρό χωριό όπου εξαπολύθηκε η επιδρομή εξόντωσής του, κάτοικοι λένε πως σπάνια έβλεπαν μόνο την γυναίκα του να κάνει λίγα ψώνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης