Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυστηρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid κλονίζει συθέμελα την οικονομία του Χονγκ Κονγκ

Η αυστηρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid κλονίζει συθέμελα την οικονομία του Χονγκ Κονγκ
Tο Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένο στη «στρατηγική του μηδενικού Covid»
Σχετικά Άρθρα

Η επίμονη επιδίωξη της Κίνας για μηδενικά κρούσματα Covid προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ.
Μάλιστα πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 40% των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προτίθενται να την εγκαταλείψουν.
Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να αίρουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της χρήσης μάσκας.
Ωστόσο, το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένο στη «στρατηγική του μηδενικού Covid» με στόχο να ανοίξει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα στην ηπειρωτική Κίνα.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, το Χονγκ Κονγκ εισήλθε στο πέμπτο κύμα λοιμώξεων.
Στις 27 Ιανουαρίου, σημείωσε ημερήσιο ρεκόρ 188 μολύνσεων ακολουθούμενο από κατά μέσο όρο άνω των 80 κρουσμάτων καθημερινά για επτά συνεχόμενες ημέρες.
Το νέο κύμα μολύνσεων ανάγκασε τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων ελέγχου τους.
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam , το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου, μείωσε σε 14 ημέρες την αυστηρή καραντίνα των 21 ημερών στην πόλη της για τους ταξιδιώτες αλλά επέκτεινε τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης και ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ηλικιωμένους και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές.
σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP).

Φεύγουν οι επιχειρήσεις

Έρευνα που κυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Χονγκ Κονγκ εξετάζει μια σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει το Χονγκ Κονγκ, θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματα των επιχειρηματιών, τόσο προσωπικά όσο και εταιρικά.
Η έκθεση αναφέρει ότι τα κορυφαία ζητήματα της πόλης είναι τα έκτακτα ταξιδιωτικά μέτρα σε σύγκριση με τις διεθνείς πρακτικές, οι κακές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας.
Όταν ρωτήθηκαν για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πόλης, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τείνουν να εγκαταλείψουν την πόλη από προσωπική άποψη και πάνω από το 25% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να φύγουν, με τη Σιγκαπούρη να αναμένεται να είναι ο κύριος προορισμός.
Οι εταιρείες καθυστερούν τις νέες επενδύσεις και δυσκολεύονται να βρουν στελέχη στο Χονγκ Κονγκ λόγω των αυστηρών κανόνων καραντίνας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, οι ξένες επιχειρήσεις αισθάνονται λιγότερο ευπρόσδεκτες στην πόλη και σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί και είναι απορριπτική απέναντί τους.

Μεγάλο πρόβλημα για τουρισμό και εστίαση

Στις 27 Ιανουαρίου, την ίδια μέρα με τη συνέντευξη Τύπου της Lam το πιο γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο του Χονγκ Κονγκ, Morning Star, ανακοίνωσε την εκκαθάρισή του μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις.
Ένας μεγάλος αριθμός ταξιδιωτικών γραφείων στο Χονγκ Κονγκ έχει αναδιπλωθεί μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των Eastrip Travel και Wee Travel, δύο από τα κορυφαία στην πόλη.
Επίσης, οι προοπτικές της εστίασης του Χονγκ Κονγκ είναι απαισιόδοξες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορίων του Χονγκ Κονγκ, Simon Wong Ka-wo, που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 8.000 εστιατόρια, είπε ότι οι επιχειρήσεις κατά τη φετινή περίοδο της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς είχαν μείωση κατά 50% σε σύγκριση με προηγούμενα φεστιβάλ.
Στις 25 Ιανουαρίου, ο Wong είπε ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης της πόλης να επεκτείνει την απαγόρευση των υπηρεσιών φαγητού στα εστιατόρια, ο κλάδος της εστίασης υποχώρησε κατά 40% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την United Daily News της Ταϊβάν.
Προέβλεψε επίσης ένα κύμα κλεισίματος εστιατορίων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 5% του ΑΕΠ της πόλης και παρέχει περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα. Ωστόσο, λόγω των αυστηρών μέτρων ελέγχου της πανδημίας του Χονγκ Κονγκ, οι απώλειες που υπέστησαν οι βιομηχανίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως το λιανικό εμπόριο και η εστίαση, είναι ανυπολόγιστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης