Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn (EKT): «Παράθυρο» για αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2022 - Σεπτέμβριο προβλέπουν οι αγορές

Rehn (EKT): «Παράθυρο» για αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2022 - Σεπτέμβριο προβλέπουν οι αγορές

Η κεντρική τράπεζα θα διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένος μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Σχετικά Άρθρα
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ήταν λογικό να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της το αργότερο το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, Olli Rehn, αφήνοντας και αυτός, όπως έκανε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίουο και η Christine Lagarde ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν από φέτος (το 2022) οι αυξήσεις των επιτοκίων
«Αν δεν υπάρξουν εμπόδια λόγω της πανδημίας ή της γεωπολιτικής κατάστασης, θα ήταν εύλογο να αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιό της το αργότερο το επόμενο έτος», σημείωσε σε συνέντευξή του σε φιλανδική εφημερίδα.
Ο Rehn, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα είναι συγκρατημένος μεσοπρόθεσμα.

Ενεργειακή κρίση και γεωπολιτικές εξελίξεις

Κάνοντας στροφή από προηγούμενες ανακοινώσεις της, η ΕΚΤ παραδέχθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 ότι αυξάνεται ο πληθωριστικός κίνδυνος.
Ο Rehn δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι σε καλύτερη θέση στη συνεδρίαση του Μαρτίου να αξιολογήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα τον αντίκτυπο της ρωσικής πολιτικής στις ενεργειακές τιμές.
«Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι εντάσεις στην Ουκρανία και την Ευρώπη θα χαλαρώσουν γρήγορα αλλά μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο νεύρων από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Τα στοιχήματα των αγορών

Την ίδια ώρα, δεδομένη και συγκεκριμένα ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο θεωρούν οικονομολόγοι χρηματοπιστωτικών οίκων, από την Goldman Sachs Group. μέχρι την Deutsche Bank την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά την αλλαγή πολιτική εκ μέρους της Christine Lagarde, η οποία δεν απέκλεισε μια αύξηση επιτοκίων φέτος, κάνοντας στροφή 180 μοιρών μετά από μήνες, όταν αντίθετα με τις προσδοκίες των επενδυτών έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Μετά τις μεγάλες ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού και την επιθετική ρητορική, αναζητούμε πλέον μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολτικής από την ΕΚΤ, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs, αναθεωρώντας υψηλότερα τις προβλέψεις τους και για τον πληθωρισμό.

Αύξηση της τάξης 0,25%

Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 0,25% τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5%, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011.

Αγορές ομολόγων

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα σήμαινε ακόμη συντομότερο τερματισμό στις αγορές ομολόγων από ό,τι έχει προγραμματιστεί για την ώρα, με τους αναλυτές της Goldman και της Deutsche Bank να το τοποθετούν χρονικά στον Ιούνιο, ενώ η Commerzbank στις αρχές Σεπτεμβρίου.
 Euro area bank interest rate statistics: December 2021 
H ανακοίνωση για σταδιακή απόσυρση

Επισήμως, η ΕΚΤ την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία μόνο σταδιακά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.
Η Lagarde και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ επανέλαβαν χθες ότι θα συνεχίσουν να επιβραδύνουν την αγορά ομολόγων το 2022 και ότι τερματίσουν πλήρως τις αγορές αυτές πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια.
ECB refi rate - European Central Bank's current and historic interest rates
Τι έκανε η BoE

Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από 0,25% σε 0,50% με πέντε ψήφους υπέρ από τα εννέα μέλη. Εάν υπήρχε θετική ψήφος ενός ακόμη μέλους από αυτά τα εννιά τα επιτόκια θα είχαν φτάσει το 0,75% αφού τα υπόλοιπα τέσσερα ήθελαν αύξηση κατά 0,50% και όχι κατά 0,25%.
Σήμα για μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων έχει δώσει από το Μάρτιο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

  download_79.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης