Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Βασίλισσα Elizabeth: Βασίλισσα η Camilla όταν ο Κάρολος ανέλθει στον θρόνο

Βρετανία - Βασίλισσα Elizabeth: Βασίλισσα η Camilla όταν ο Κάρολος ανέλθει στον θρόνο
Η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο

Η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, η Camilla, θα λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν εκείνος γίνει βασιλιάς, όπως ανακοίνωσε η βασίλισσα Elizabeth της Βρετανίας, η οποία σήμερα συμπληρώνει 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο.
Μάλιστα, θα γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο χωρίς τον σύζυγο της ο οποίος έφυγε από την ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι και την χρονιά του Χρυσού Ιωβηλαίου της, το 2002, είχαν φύγει από τη ζωή τον Φεβρουάριο η αδερφή της Μαργαρίτα και τον Μάρτιο η μητέρα της.
Με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο η βασίλισσα Elizabeth σε επιστολή της το Σάββατο 5/2 ανέφερε ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί, αλλά και πως ότι ελπίζει ο Κάρολος και η Καμίλα να λάβουν αντίστοιχη στήριξη.
«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», τόνισε η Elizabeth.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, οι οποίοι ήταν χρόνια εραστές και τελικά παντρεύτηκαν το 2005 σε μια πολιτική τελετή στο Ουίνδσορ, δήλωσαν ότι «τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν».
«Είναι μία ημέρα την οποία, ακόμη και έπειτα από 70 χρόνια, θυμάμαι τόσο για τον θάνατο του πατέρα μου, του βασιλιά Γεωργίου Στ’, όσο και για την αρχή της βασιλιάς μου», έγραψε στην επιστολή της η βασίλισσα, που το Σάββατο για την 70η επέτειο από την άνοδό στον θρόνο, κάλεσε μέλη της τοπικής κοινότητας στην οικία της στο Σάντριγχάμ, στην ανατολική Αγγλία.
«Καθώς τιμούμε αυτή την επέτειο, μου προσφέρει ικανοποίηση να ανανεώσω τη υπόσχεση που έδωσα το 1947, ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας», τόνισε απευθυνόμενη στους Βρετανούς.
Η βασίλισσα εμφανίστηκε χαμογελαστή και φορώντας ένα ανοικτό μπλε φόρεμα, έκοψε μια τούρτα που είχε φτιάξει ένας κάτοικος της περιοχής, την ώρα που μια ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «Congratulations».
«Είμαι αιώνια ευγνώμων και νιώθω ταπεινή μπροστά στην αφοσίωση και την αγάπη που συνεχίζετε να μου δείχνετε», τόνισε στην επιστολή της προς του Βρετανούς.
Σημειώνεται ότι οι εορτασμοί του Σαββατοκύριακου αποτελούν πρελούδιο μιας πιο μεγαλειώδους τελετής στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο, όταν η κυβέρνηση θα κηρύξει και επιπλέον ημέρα αργίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει βασίλισσα της Βρετανίας όταν γεννήθηκε, όμως τελικά αυτό συνέβη επειδή ο θείος της, ο Εδουάρδος ο Η’ παραχώρησε τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Ελισάβετ επειδή θέλησε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα.
Το 2015 η Ελισάβετ ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.
Πάντως, η κίνηση της Ελισάβετ να αναλάβει η Camilla, θα λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν ο γιος της Κάρολος γίνει βασιλιάς, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αποδοχή της θέσης της Καμίλας στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, την οποία πλέον οι εφημερίδες δεν στοχοποιούν, όπως έκαναν επί μία δεκαετία μετά τον θάνατο το 1997 της πρώτης συζύγου του Καρόλου, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο βρετανικός τύπος

Μάλιστα, τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα φιλοξενούν την είδηση, με την Daily Mail να είχε τίτλο «Η Καμίλα ΘΑ ΓΙΝΕΙ βασίλισσα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση της βασίλισσας «βάζει τέρμα σε χρόνια εικασιών» για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης, ενώ αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για την ακλόνητη στήριξη της βασίλισσας στη νύφη της, αλλά απόδειξη της αγάπης της για τη γυναίκα που έφερε την ευτυχία στον μεγαλύτερο γιο της».
Η συντηρητική εφημερίδα The Sunday Express κάνει λόγο για «ένα δώρο προς τον Κάρολο με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο» της βασίλισσας.
Οι Sunday Times αναφέρουν ότι η κίνηση της βασίλισσας βάζει τέλος «σε χρόνια αμφισβητήσεων και σύγχυσης» για τον ρόλο της Καμίλας όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο.
«Ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005», επεσήμανε η εφημερίδα.

Η Camilla και η διαδοχή

Η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, εκπροσωπεί τακτικά τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό του Καρόλου σε επίσημες εμφανίσεις.
Σε όλη την ιστορία της Βρετανίας η σύζυγος ενός βασιλιά λαμβάνει συνήθως τον τίτλο της Βασιλικής Συζύγου.
Ωστόσο, όταν παντρεύτηκαν το 2005 είχε αποφασιστεί επισήμως ότι η Καμίλα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο της Πριγκιπικής Συζύγου εάν ο Κάρολος γινόταν βασιλιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης