Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια mRNA και αλλάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια mRNA και αλλάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Τα CDC ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τις οδηγίες εμβολιασμού, αρχής γενομένης από τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Σχετικά Άρθρα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ γνωστοπoιούν την πρόθεσή τους για μια αναμενόμενη αλλαγή στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον Covid για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αναφέρουν πως έρχεται μία διαφορετική αλλαγή για τον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.
Τα CDC ανέφεραν στην συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων ότι σχεδιάζουν να προσαρμόσουν τις οδηγίες για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μια ομάδα που δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στα εμβόλια όσο ο γενικός πληθυσμός και είναι ο μόνος πληθυσμός που συνιστάται να λάβει τέσσερις δόσεις.
Η τρέχουσα οδηγία των CDC για τους ανοσοκατεσταλμένους αναφέρει ότι θα πρέπει να λάβουν τρεις δόσεις εμβολίου mRNA μέσα σε δύο μήνες και να λάβουν μια τέταρτη τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την τρίτη.
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα συνιστά στον πληθυσμό να λάβει αυτή την τέταρτη δόση τρεις μήνες μετά την τρίτη.
Για τους λήπτες του πληθυσμού που έλαβαν το εμβόλιο μίας δόσης Johnson & Johnson η επικαιροποιημένη οδηγία λέει ότι θα πρέπει να λάβουν μια δεύτερη δόση τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους και μια τρίτη δόση μόλις δύο μήνες αργότερα.
Η οδηγία ισχύει για άτομα 18 ετών και άνω που έλαβαν τα εμβόλια Johnson & Johnson ή Moderna και άτομα 12 ετών και άνω που έλαβαν το σκεύασμα της Pfizer.

Το σκεπτικό των αλλαγών

Το σκεπτικό για τις αλλαγές βασίζεται σε ορισμένες μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι προστατεύονται καλύτερα εάν κάνουν την τέταρτη δόση νωρίτερα, είπε η Elisha Hall, ειδικός αγωγής υγείας στα CDC.
Ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε αυτόν τον πληθυσμό που μπορεί να μην είναι τόσο καλά προστατευμένος να  λάβει την αναμνηστική του δόση νωρίτερα, ιδιαίτερα με ανησυχίες σχετικά με την αρχική ανοσοαπόκριση, την απώλεια προστασίας με την πάροδο του χρόνου και την υψηλή μετάδοση στην κοινότητα λόγω της παραλλαγής Omicron», είπε.
Τα εμβόλια ήδη παρουσιάζουν μειωμένη προστασία με την πάροδο του χρόνου έναντι της μόλυνσης, ενώ η παραλλαγή Delta ήταν κυρίαρχη στη χώρα και είχαν ακόμη χειρότερη απόδοση έναντι του στελέχους Omicron.
Η γιατρός Camille Kotton, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μέλος της επιτροπής, είπε ότι είχε δει πολλούς ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς τους τελευταίους δύο μήνες που «ακολούθησαν όλους τους κανόνες», συμπεριλαμβανομένου του συνιστώμενου προγράμματος εμβολιασμού, αλλά παρόλα αυτά μολύνθηκαν με τον ιό.
Η νέα οδηγία «θα βοηθήσει δραματικά», είπε.
Η άλλη πιθανή αλλαγή αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων mRNA. Και οι δύο έχουν ένα αρχικό πρόγραμμα δύο δόσεων, γράφει ο ιστότοπος Epoch Times.

Οι παρενέργειες

Προς το παρόν, η δεύτερη δόση Pfizer συνιστάται περίπου 21 ημέρες μετά την πρώτη και η δεύτερη δόση της Moderna περίπου 28 ημέρες μετά την αρχική αλλά τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι μεταξύ πολλών ηλικιακών ομάδων, ιδιαίτερα νεαρών ανδρών, που έχουν λάβει τα εμβόλια, υπήρξε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό καρδιακής φλεγμονής.
Τα δεδομένα από τον Καναδά και την Αγγλία, που έχουν παρατείνει το διάστημα, υποδηλώνουν εκτεταμένη χρονική περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, αυξημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και χαμηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δύο μορφών καρδιακής φλεγμονής που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με mRNA.
«Το μεγαλύτερο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας, ενώ το μικρότερο διάστημα είχε υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας», είπε η Bryna Warshawsky από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Η Grace Lee γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων Lucile Packard και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας, τόνισε ότι τα δεδομένα που παρουσιάζονται «είναι αρκετά πειστικά ότι ένα εκτεταμένο διάστημα δεν είναι μόνο δυνητικά ασφαλέστερο από την άποψη της μυοκαρδίτιδας, αλλά και δυνητικά πιο αποτελεσματικό».

Τα εμβόλια mRNA

Ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει ή περιορίσει τη χρήση των εμβολίων mRNA, ιδιαίτερα του Moderna, στους νέους λόγω των προβλημάτων της καρδιακής φλεγμονής, αλλά οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέχισαν μέχρι στιγμής να προτείνουν τα εμβόλια σε όλους τους Αμερικανούς 5 ετών και άνω, υποστηρίζοντας ότι αποτρέπουν περισσότερες νοσηλείες από τις περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς που προκαλούν.
Η ομάδα εργασίας αφού ανέλυσε τα τροποποιημένα προγράμματα εμβολίων από διάφορες χώρες, ενέκρινε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης μιας κύριας σειράς εμβολίων mRNA.
Τα CDC δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ακολουθήσουν τη σύσταση.
Εάν αλλάξει, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα μπορούσε να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου 33 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 12 έως 39 ετών παραμένουν μη εμβολιασμένοι, καθώς και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Θα απωθούσε χρονικά πίσης τις ενισχυτικές λήψεις, οι οποίες επί του παρόντος προτείνονται πέντε μήνες μετά την κύρια σειρά Moderna ή Pfizer και δύο μήνες μετά την αρχική λήψη της Johnson & Johnson.
Ο Walid Gellad, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, χαρακτήρισε την αναμενόμενη αλλαγή «μεγάλη υπόθεση».
Ταυτόχρονα, είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι «χρειάστηκε τόσος χρόνος για τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ να φθάσει σε άλλες χώρες», έγραψε στο Twitter ο Gellad.
Τα μέλη της επιτροπής είπαν ότι ήλπιζαν ότι η αλλαγή θα βοηθούσε να πειστούν τα μη εμβολιασμένα άτομα να κάνουν το εμβόλιο.

CDC.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης