Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τεχνοκράτες ζητούν επιβολή φόρων στο κρέας για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι

Γερμανία: Τεχνοκράτες ζητούν επιβολή φόρων στο κρέας για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι

Αν επιβληθούν, θα έχουμε 56% αύξηση στο μοσχάρι, 25% στα πουλερικά,  19% στο αρνί

Την επιβολή υψηλής φορολογίας σε όλα τα προϊόντα κρέατος που θα αυξήσει τις τιμές τους έως και 56%  ζητά γερμανικό περιβαλλοντικό Ινστιτούτο, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Με το σκεπτικό ότι η εντατική εκτροφή ζώων ευθύνεται για το 13% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ερευνητές της Έδρας Βιώσιμης Χρήσης των Φυσικών Πόρων του TU Berlin ζητούν περιορισμούς στην κατανάλωση κρέατος προκειμένου να «μειωθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου».

Η εντατική κτηνοτροφία αυξάνει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου

«Η εντατική κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων και στη συρρίκνωση των δασών παρά τον πολύτιμο χαρακτήρα τους, προκειμένου να μετατραπούν σε βοσκοτόπια και σε γαίες καλλιέργειας ζωοτροφών", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Linus Mattauch.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας είναι τόσο μεγάλες που ο κόσμος μας δεν μπορεί να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να διατηρήσει ανέπαφα τα ζωτικά οικοσυστήματα χωρίς να μειώσει την κατανάλωση κρέατος – τουλάχιστον οι δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος», πρόσθεσε.
Ο Mattauch προτείνει λοιπόν «να αρχίσουν οι κυβερνήσεις να σκέφτονται το σενάριο φορολόγησης του κρέατος για να μειώσουν την κατανάλωσή του» και υποστηρίζει  αυτός είναι ο «αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποτρέψουμε την περαιτέρω ταλαιπωρία του πλανήτη μας».«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μοντέλου της ομάδας, το άμεσο κόστος της κτηνοτροφίας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή φτάνει τα 9,21 δολάρια ανά κιλό βοείου κρέατος», αναφέρει το ReMix News.
«Αν επιβληθεί όμως το συγκεκριμένο κόστος στην τιμή του βοείου κρέατος, ενδέχεται να  αυξήσει τις τιμές όλων των προϊόντων βοείου κρέατος κατά 56%, των πουλερικών κατά 25% και του αρνιού και του χοιρινού κατά 19%».

Η επιβολή φορολογίας στο κρέας θα πλήξει τους φτωχούς

Η επιβολή ανάλογων φόρων φυσικά θα πλήξει πρωτίστως τους φτωχούς, οι οποίοι, ακόμη και στις δυτικές χώρες, δοκιμάζονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό των τροφίμων.
Και αναρωτιέται κανείς αν είναι λύση να προτρέψουμε τους φτωχούς να τρώνε μαμούνια ως εναλλακτική και «βιώσιμη» πηγή πρωτεΐνης.
Η ουσία πάντως είναι ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε πρόσφατα στον ιστότοπό του δύο άρθρα που διερευνούσαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξοικειωθούν με την ιδέα να τρώνε μαμούνια προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 η ΕΕ ενέκρινε επίσημα την πώληση σκουληκιών ως τροφής που καταναλώνεται από τον άνθρωπο. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Amanda Little, υποστήριξε ότι όλοι στον κόσμο πρέπει να αρχίσουν να τρώνε έντομα και ότι η έγκρισή τους από την ΕΕ προσέφερε μια μορφή «αξιοπρέπειας» στην κατανάλωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης