Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρόεδρος της Tesco προειδοποιεί: "Τα χειρότερα για τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι μπροστά μας"

Ο πρόεδρος της Tesco προειδοποιεί:

Η κρίση θα συντρίψει τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Tesco, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Βρετανίας προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» σε ότι αφορά τον πληθωρισμό των τροφίμων, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης οδηγεί σε κρίση που θα συντρίψει τους εργαζόμενους με τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο John Allan, πρόεδρος της Tesco Plc, δήλωσε στο Sunday Morning Live του BBC ότι τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δυσκολεύονται να επιλέξουν αν θα αγοράσουν τρόφιμα ή θα ζεστάνουν το σπίτι τους αυτόν τον χειμώνα.




food_0.png

Χειμώνας μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας

"Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί ασφυκτιούν καθιστώντας τον τρέχοντα χειμώνα έναν χειμώνα μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα οξυνθεί εάν ο εκτεταμένος πληθωρισμός δεν τεθεί υπό έλεγχο", πρόσθεσε.
"Κατά κάποιο τρόπο, τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας – γιατί παρόλο που ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στην Tesco το περασμένο τρίμηνο ήταν μόνο 1%, επηρεαζόμαστε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Και οι προμηθευτές μας επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθμίσουμε τις αυξήσεις της ενέργειας αλλά αυτά είναι τα νούμερα, τι να κάνουμε; Φυσικά, έχουμε πληθωρισμό 5%», δήλωσε ο πρόεδρος της Tesco.

Θα αλλάξουν τα πρότυπα της καταναλωτικής δαπάνης
Συνεχίζοντας ο John Allan πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και την ενέργεια θα αλλάξει τα πρότυπα της καταναλωτικής δαπάνης κι ότι ο κόσμος θα καταλήξει να αγοράζει λιγότερα είδη πολυτελείας, θα πηγαίνει λιγότερο στο θέατρο και σε συναυλίες και θα βγαίνει λιγότερο συχνά έξω για φαγητό.
Και το χειρότερο είναι πως ο πληθωρισμός των τροφίμων έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ενέργειας εδώ και χρόνια.
«Μας προβληματίζει, και είμαι βέβαιος ότι προβληματίζει πολύ κόσμο, ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να υποχρεωθούν να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών τους και της διατροφής των οικογενειών τους», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να το ανεχτεί αυτό".
2022-02-03_10-14-56.png

Η Tesco είναι η μεγαλύτερη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesco ελέγχει το 28% των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έτσι, όταν ο Allan λέει ότι τα χειρότερα για τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι ακόμη μπροστά μας στην πραγματικότητα δηλώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστούν μέχρι την άνοιξη.
Είναι ακόμη άγνωστες οι κοινωνικές επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, πάντως είναι γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά 10ετίας και πιθανόν να σημειώσουν νέα ρεκόρ μέχρι την άνοιξη.
Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 30 χρόνων και η Τράπεζα της Αγγλίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, αύξησε τα βασικά επιτόκια για να καταπνίξει τις πληθωριστικές δυνάμεις.
Κι ενώ η αύξηση των επιτοκίων, με σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού που θα είναι επωφελής για τα νοικοκυριά τα οποία ήδη καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι, ειδικά εκείνα με χαμηλό εισόδημα, οι αυξήσεις των επιτοκίων άρχισαν ήδη να προκαλούν αστάθεια στις αγορές ομολόγων η οποία απλώνεται και στις αγορές μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης