Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν απέκλεισε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 ο Nagel της Bundesbank

Δεν απέκλεισε αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 ο Nagel της Bundesbank
Η πορεία του πληθωρισμού θα κρίνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2022, ο νέος πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, σημείωσε ότι «αν η εικόνα στον πληθωρισμό δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο 2022, θα υποστηρίξω την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις από την ΕΚΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ, o Nagel τόνισε ότι «σίγουρα η ΕΚΤ δεν απέτυχε, τώρα αντιμετωπίζει μια νέα και διαφορετική δοκιμασία από ό,τι στο περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού πριν από την πανδημία: Αν κοιτάξετε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το μακροοικονομικό περιβάλλον, φτάσαμε σε ένα σημείο που είναι ένα πρότυπο εγχειριδίου για δράση της κεντρικής τράπεζας.
Υπάρχουν πλέον απαιτήσεις από την ΕΚΤ. 
Θα δούμε τα δεδομένα, τον Μάρτιο θα έρθουν οι νέες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε.
Εάν η εικόνα του πληθωρισμού και, κυρίως, η προοπτική για το μέλλον δεν βελτιωθεί σημαντικά μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε εκ νέου τη νομισματική πολιτική».
Ο πρόεδρος της Bundesbank πρόσθεσε:
«Έχουμε ορίσει ξεκάθαρα τη σειρά με την οποία θα ενεργήσουμε εάν χρειαστεί: πρώτα θα βγούμε από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά θα αυξήσουμε τα επιτόκια».

Υψηλό το κόστος αν καθυστερήσει η ΕΚΤ

Πιστός στην ιστορικά συντηρητική γραμμή της Bundesbank, ο Νάγκελ δηλώνει ότι, αν η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής καθυστερήσει πολύ, το κόστος θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
«Το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο αν καθυστερήσουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες από το αν δράσουμε εγκαίρως», προειδοποιεί.
«Αν καθυστερήσουμε, θα υποχρεωθούμε να αυξήσουμε περισσότερο και ταχύτερα τα επιτόκια. Τότε, οι αγορές θα αντιδράσουν με μεγαλύτερη μεταβλητότητα».
Ο Nagel συντάσσεται έτσι με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaus Knot και συζητά ανοικτά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, την πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ από το 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης